Αναγνώστες

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία :Σχετικά με το άμεσα επικείμενο κλείσιμο του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων της Θεσσαλονίκης

Σχετικά με το άμεσα επικείμενο κλείσιμο του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων της Θεσσαλονίκης




Ένα μήνα μετά τις πρώτες απειλές για κλείσιμο του ξενώνα, αλλά και την αναστολή του κλεισίματος κάτω από την πίεση της κοινωνίας, οι πρόσφυγες κινδυνεύουν πάλι να βρεθούνε στο δρόμο. Συγκεκριμένα, και ενώ η πλειοψηφία των οικογενειών παραμένει στον ξενώνα, καθώς μέσα σε ένα μήνα και χωρίς την αναγκαία υποστήριξη ήταν αδύνατο να βρουν δουλειά και σπίτι, τους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν άμεσα τον ξενώνα. Η Διοίκηση μάλιστα τους απειλεί ότι σήμερα, Παρασκευή, θα διακόψει το ρεύμα, το νερό και τη διατροφή.



Όπως είπαμε όμως από την πρώτη στιγμή, την ευθύνη για αυτή την κατάσταση την έχει κυρίως το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση: αφού ανέχτηκαν επι χρόνια το καθεστώς κακοδιαχείρισης που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, αποφάσισαν ξαφνικά το πάγωμα της χρηματοδότησης, καταδικάζοντας τους πρόσφυγες σε έξωση. Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι Διοίκηση και Υπουργείο προβάλλουν ως δικαιολογία για το «προσωρινό» υποτίθεται κλείσιμο του Ξενώνα την ανάγκη ανανέωσης του πληθυσμού. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά και χωρίς ουσιαστική στήριξη των προσφύγων, ενώ όσοι ένοικοι έφυγαν πήγαν απλά σε χώρους φιλοξενίας άλλων οργανώσεων, γεγονός που αποδεικνύει ότι η έξωση δεν έχει σκοπό την αυτονόμηση ή την ανανέωση, αλλά απλά την εκκένωση του συγκεκριμένου ξενώνα.



Ως Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, μαζί με άλλους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς της πόλης, δεν θα επιτρέψουμε το κλείσιμο του ξενώνα και την έξωση των προσφύγων. Διεκδικούμε:



- Να μην κλείσει ο ξενώνας, ούτε μόνιμα ούτε προσωρινά. Οι οικογένειες που ζουν σήμερα σε αυτόν να μείνουν όσο χρειάζεται για να μπορέσουν να βρουν δουλειά και δικό τους σπίτι, με τη βοήθεια των αναγκαίων υποστηρικτικών δομών, ενώ στα άδεια δωμάτια να εισαχθούν χωρίς καθυστέρηση όσες οικογένειες ή ανήλικοι έχουν ανάγκη στέγασης.



- Να εξασφαλιστεί η λειτουργία του με δημόσια χρηματοδότηση, και να αναλάβει το Υπουργείο τη διαχείριση και τη διοίκησή του, πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες των προσφύγων και πάντα κάτω από κοινωνικό έλεγχο.



- Να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής και διατροφής.



- Να είναι ανοιχτός ο ξενώνας, τόσο για τους πρόσφυγες που μένουν μέσα, όσο και για την κοινωνία, τις οργανώσεις και τους πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν και οφείλουν να ελέγχουν τη λειτουργία του.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...