Αναγνώστες

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ένας στρατιώτης που τον περιβάλλουν οι εχθροί, αν θέλει να βρει διέξοδο απ' τις γραμμές τους, πρέπει να συνδυάσει μια δυνατή επιθυμία για τη ζωή με μια παράξενη αδιαφορία για τον θάνατο. Δεν πρέπει να κρέμεται απλώς απ΄τη ζωή, γιατί τότε θα είναι δειλός, και δεν θα ξεφύγει. Δεν πρέπει απλώς να περιμένει τον θάνατο, γιατί τότε θα είναι αυτόχειρας, και δεν θα ξεφύγει. Πρέπει να αναζητά τη ζωή με ένα πνεύμα λυσσαλέας αδιαφορίας για αυτή· πρέπει να επιθυμεί τη ζωή σαν το νερό και να πίνει τον θάνατο σαν το κρασί.

''ένας στρατιώτης που τον περιβάλλουν οι εχθροί, αν θέλει να βρει διέξοδο απ' τις γραμμές τους, πρέπει να συνδυάσει μια δυνατή επιθυμία για τη ζωή με μια παράξενη αδιαφορία για τον θάνατο. Δεν πρέπει να κρέμεται απλώς απ΄τη ζωή, γιατί τότε θα είναι δειλός, και δεν θα ξεφύγει. Δεν πρέπει απλώς να περιμένει τον θάνατο, γιατί τότε θα είναι αυτόχειρας, και δεν θα ξεφύγει. Πρέπει να αναζητά τη ζωή με ένα πνεύμα λυσσαλέας αδιαφορίας για αυτή· πρέπει να επιθυμεί τη ζωή σαν το νερό και να πίνει τον θάνατο σαν το κρασί.''Slavoj Žižek, The Puppet and the Dwarf: The Perverse Core of Christianity.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ Περί ζωής και θανάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο χρόνος σβουριζει προς πάσα κατεύθυνση

 Έχετε  παρατηρήσει  το  ποσο    εύκολα     και  ανεξήγητα     χάνονται  -  λές  και τα κατάπιε  η θάλασσα  -   ζητήματα  που  μας  απασχόλη...