Αναγνώστες

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Πού είναι η «ατζέντα»; Οέο! Η αλλαγή της «ατζέντας» μαρτυρά τη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος( απο τον Ιο)




''Η αλλαγή της «ατζέντας» μαρτυρά τη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος
Δεν έχουν περάσει ούτε τέσσερις μήνες από τις πρόσφατες Ευρωεκλογές και για τους πολιτικούς αναλυτές φαίνεται ότι έχουν περάσει αιώνες.
Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι η πολιτική ατζέντα έχει μεταβληθεί ριζικά, με ταχυδακτυλουργικό τρόπο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει μεσολαβήσει από τότε κανένα δραματικό πολιτικό γεγονός, καμιά θεαματική εξέλιξη.
Θυμόμαστε όλοι ότι τις παραμονές των εκλογών -και πολύ περισσότερο μετά από την έκβασή τους- στα κανάλια και τις εφημερίδες κυριαρχούσε μια προπαγανδιστική ρατσιστική εκστρατεία που εμφάνιζε την απλή ύπαρξη των μεταναστών σε σημεία του κέντρου της Αθήνας ισοδύναμη με «βόμβα», και συνοδευόταν από τις πιο ακραίες προβλέψεις για τον επικείμενο αφανισμό του έθνους, της γλώσσας και της θρησκείας.
Η ενίσχυση του κόμματος Καρατζαφέρη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σ' αυτή την αντιμεταναστευτική ομοβροντία των μέσων ενημέρωσης, ενώ τα μέτρα που έσπευσε να πάρει πανικόβλητη η κυβέρνηση επέτειναν το κλίμα πανικού. Χαρακτηριστικά τα πρωτοσέλιδα εκείνων των ημερών. «Γραμμή αντί-ΛΑΟΣ με ατζέντα Καρατζαφέρη» ανήγγελλε ο Ελεύθερος Τύπος στις 10.6.09 και την επομένη επέμενε: «Εμπόλεμη περιοχή ο Αγιος Παντελεήμονας». Η Καθημερινή πρόβαλλε «Αυστηρά μέτρα για λαθραίους και δουλεμπόρους» (12.6.09), το Βήμα «Κωδικός "Νόμος και Τάξη"» (11.6.09), ο Αδέσμευτος «Δραστικές αποφάσεις για τη λαθρομετανάστευση» (12.6.09) και η Απογευματινή «Τανάλια από 500 αστυνομικούς στα γκέτο της Αθήνας» (12.6.09). Ακόμα και εφημερίδες που θεωρούνταν αντιπολιτευτικές, το μόνο που έβρισκαν να προσάψουν στην κυβέρνηση είναι ότι είμαστε «Ανοχύρωτοι στην επίθεση δουλεμπόρων» (Εθνος, 12.6.09).
Και τώρα ξαφνικά, μετά από τρεισήμισι μήνες οι μετανάστες και οι «δουλέμποροι» εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας από την πολιτική πραγματικότητα. Χάρη στις ανάγκες του επικοινωνιακού επιτελείου του κ. Καραμανλή τη θέση τους πήρε η «παγκόσμια κρίση», η οποία είναι βέβαια απολύτως υπαρκτή, μόνο που δεν πρόκυψε τους καλοκαιρινούς μήνες. Και η περίφημη «ατζέντα Καρατζαφέρη» ξεχάστηκε από όλους, με πρώτο τον ίδιο τον εμπνευστή της.
Δικαίωμα κάθε κόμματος -κατά συνέπεια και του εκάστοτε κυβερνώντος- είναι να θέτει τα προβλήματα του τόπου με την ιεράρχηση που αυτό κρίνει. Το ενδιαφέρον σ' αυτή την αιφνίδια μεταλλαγή είναι ότι φαίνεται να ακολουθεί μια πραγματική διάθεση του εκλογικού σώματος. Μήπως όμως την προκαλεί;
Αν μελετήσει κανείς τις δημοσκοπήσεις της περιόδου των Ευρωεκλογών και τις συγκρίνει με τις σημερινές θα διαπιστώσει ότι αυτή την αλλαγή την προσυπογράφουν οι ίδιοι οι πολίτες. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις έρευνες της εταιρείας Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή. Το ζήτημα της μετανάστευσης έρχεται τρίτο σε σπουδαιότητα (μετά το οικονομικό και την ανεργία) στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε μια βδομάδα μετά τις Ευρωεκλογές (15-17.6.09). Στις απαντήσεις που δόθηκαν αυθόρμητα από τους πολίτες πήρε 18%. Στην πρόσφατη έρευνα (7-8.9.09) το μεταναστευτικό ήρθε μόλις 11ο σε σπουδαιότητα. Το υπέδειξε μόνο το 2% των πολιτών.
Τι άλλαξε; Απλά και μόνο σταμάτησε ο βομβαρδισμός από τα μέσα ενημέρωσης και έπαψαν ορισμένα πολιτικά κόμματα να σπεκουλάρουν πάνω στη δυστυχία των μεταναστών και των προσφύγων, υποδαυλίζοντας τα φοβικά σύνδρομα μιας κοινωνίας σε κρίση.''

1 σχόλιο:

cirut είπε...

Ρε, μη τα λέτε φωναχτά αυτά τα πράματα κι αρχίσουν πάλι να τους κυνηγάν τους φουκαράδες τους μετανάστες.

Η σημερινή Ελλάδα πάντως έχει δύο κύρια χαρακτηριστικά:

1. Δουλεύουν μόνο οι Αλβανοί (στα δύσκολα, κ άλλες εθνικότητες εννοείται)
2. Οι βιομηχανικές ζώνες γέμισαν logistics, με κινέζικα προϊόντα

Η Δόξα των σιδηροδρόμων TONY JUDT

 TONY JUDT Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΑΘΗΝΑ 2013 ...