απόσπασμα
''International Herald Tribune
Για την Εμίλια Χιρόν είναι ήδη πολύ αργά. Επί 65 χρόνια, η Εμίλια, μία μητέρα με επτά παιδιά, έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να μάθει τι απέγινε ο Χεσούς, ο γιος που γέννησε τα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας του Φράνκο. Τον γιο που της τον άρπαξαν νεογέννητο από την αγκαλιά για να τον βαπτίσουν. Εκτοτε δεν ξαναείδε το παιδί της…
«Μέχρι την τελευταία της πνοή η μητέρα μου πνιγόταν από ανησυχία επειδή αγνοούσε την τύχη του αδελφού μου. Ηθελε να συναντήσει το “χαμένο της παιδί”, αυτό που της έκλεψαν από την αγκαλιά», λέει ο Αντόνιο Πράντα Χιρόν που σήμερα έκλεισε τα 69 χρόνια. Η μητέρα του πέθανε το 2007 στα 95 της χρόνια. Ο Πράντα διηγείται ότι οι γονείς του κυνηγήθηκαν από τη αστυνομία που αναζητούσε τον αντάρτη θείο του. Ηταν και οι δύο τους αγρότες και φυλακίστηκαν όταν ο ίδιος ήταν μόλις δύο ετών. Ο χαμένος αδελφός του γεννήθηκε λίγο αργότερα.
Με άλλο όνομα
Αυτή η ιστορία αποτελεί ένα μικρό μόνο τμήμα μίας ιδιαίτερα σκοτεινής πλευράς της φρανκικής δικτατορίας που ήρθε εκ νέου στην επικαιρότητα το Νοέμβριο, όταν ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν ζήτησε από τους περιφερειακούς εισαγγελείς να ερευνήσουν τι συνέβη με τα παιδιά που απήχθησαν στην προσπάθεια του καθεστώτος Φράνκο να απαλλάξει τη χώρα από τη μαρξιστική επιρροή. Κάποια παιδιά απέκτησαν διαφορετικά ονόματα από αυτά που τους είχαν δώσει οι γονείς τους ενώ οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησής τους καταστράφηκαν. Αλλα απομακρύνθηκαν από το «Δημοκρατικό στρατόπεδο» κατά τη διάρκεια του πολέμου και επέστρεψαν –με νέες ταυτότητες– μετά τη νίκη του Φράνκο. Ιστορικοί και οργανώσεις που εκπροσωπούν τα θύματα της φρανκικής δικτατορίας υποστηρίζουν ότι εκατοντάδες παιδιά αρπάχτηκαν από τις οικογένειές τους και υιοθετήθηκαν ή κλείστηκαν σε θρησκευτικά σχολεία ή ορφανοτροφεία. «Κατά μία έννοια το παιδομάζωμα είναι το πιο συμβολικό έγκλημα της περιόδου Φράνκο», λέει ο Εμίλιο Σίλβα, πρόεδρος της Ενωσης για την Αποκατάσταση της Ιστορικής Μνήμης. «Η αρπαγή ενός παιδιού, η αφαίρεση της ίδιας του της ταυτότητας είναι αυτό που έκανε στη χώρα ο Φράνκο».
Αγνωστος ο αριθμός τους
Σε δικαστική εντολή 132 σελίδων ο Γκαρθόν ανέφερε: «Υπήρξε μία νομιμοποιημένη εξαφάνιση ανηλίκων, που απώλεσαν την ταυτότητά τους. Δεν γνωρίζουμε πόσα ήταν αυτά τα παιδιά.» Ο δικαστής υπονοεί ότι πιθανώς να υπάρχουν ακόμα και χιλιάδες «χαμένα παιδιά» αλλά οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο αριθμός τους είναι μικρότερος. Ο Ρικάρ Βινιές, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και συγγραφέας ενός βιβλίου με θέμα τις γυναίκες που κρατήθηκαν στις φυλακές εκείνη την περίοδο, υποστηρίζει ότι τόσο τα έγγραφα όσο και οι προφορικές μαρτυρίες υποδεικνύουν ότι εκατοντάδες παιδιά εξαφανίστηκαν όταν χωρίστηκαν από τις μητέρες τους.''
Αναγνώστες
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
όταν μας επισκέπτεται η Θεια Ακηδία καμιά φορά Βυθίζομαι σε τρυφερή ανία και καταργείται μέσ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου