Αναγνώστες

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Tί εγραφε ο ΙΟΣ την περιοδο των ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΏΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ (Εις Βαρος των 0-Π , ΣΥΡΙΖΑ αλλά και Πασόκ ) Τι λεει ο Ιος της ''Ε''

Η νύχτα των παπαγάλων
αποπασματα
''Η αρχική δημοσκοπική εκτίμηση για μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ αποδόθηκε στη γαλάζια αποχή, ενώ μόλις διαπιστώθηκε η ανακρίβεια, υποβαθμίστηκε η νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναβαθμίστηκε η κυβερνητική οριακή πλειοψηφία, χαιρετίστηκε η νίκη του ΛΑΟΣ σαν πιθανού συγκυβερνήτη, λοιδορήθηκε η αριστερά αλλά και οι νικητές Οικολόγοι. ''


''Στις 8 ώρες της εκπομπής οι δύο παρουσιαστές δεν αναφέρουν το όνομα Γιώργος Παπανδρέου. Μιλούσαν για Καραμανλή, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Οταν έκανε τη δήλωση ο κ. Παπανδρέου, ο Πρετεντέρης σχολίασε: «Ηταν πιο μετριοπαθής απ' ό,τι περίμενα και πιο μακροσκελής απ' ό,τι χρειαζόταν».
----------------------------------------------------------------------------------
Πρετεντέρης: «Σήμερα η βραδιά έχει κι ένα δεύτερο νικητή, το ΛΑΟΣ. Το ΛΑΟΣ ξαφνικά διπλασιάζει τα ποσοστά του και πρέπει... συγνώμη κύριε Καφετζόπουλε έχει και τον τρίτο νικητή, το χάλκινο μετάλλιο στους Οικολόγους, οι οποίοι ναι μεν δεν τα πήγανε όπως δείχνανε οι δημοσκοπήσεις αλλά πάντως μπαίνουν στην Ευρωβουλή. Αλλά να μείνω λίγο στο ασημένιο».
*Τσίμας: «Δεν διπλασίασε το ΛΑΟΣ τα ποσοστά του».
*Πρετεντέρης: «Κύριε Τρεμόπουλε, δεν πήγατε και πολύ καλά σήμερα».
*Τρεμόπουλος: «Από το 1% στο 4%, ανεβήκαμε 400%».
*Νικολακόπουλος: «Στη Θεσσαλονίκη απ' ό,τι φαίνεται σας περνάει το κόμμα Παπαθεμελή-Ζουράρι».
*Τρέμη: «Σαν κόμμα παρουσιάζετε μία μεγάλη ανομοιογένεια κι αυτό είναι μειονέκτημα».
*Πρετεντέρης: «Η αριστερά μπορεί να μην ελέγχεται για διαφθορά σε εθνικό επίπεδο, σε τοπικό όμως ελέγχεται».
*Πρετεντέρης: «Κύριε Πλεύρη, καλά πήγαμε ε; Το αποδίδετε, στους λαθρομετανάστες; Κάνατε άλμα».


----------------------------------------------------------------------------------
Πρώτη ίσως φορά, τα ΜΜΕ επιδόθηκαν συστηματικά στη διαμόρφωση των συσχετισμών όχι μόνο μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας, αλλά και μεταξύ των μικρότερων δυνάμεων. Ηταν προφανές ότι η νεανική εξέγερση του Δεκέμβρη και -κυρίως- η δημοσκοπικά καταγεγραμμένη έκταση της αρχικής επιδοκιμασίας των «βιαιοτήτων» από ένα υπολογίσιμο τμήμα της κοινής γνώμης έθεταν επί τάπητος το ζήτημα της διαχείρισης της συσσωρευμένης κοινωνικής οργής.
Η δυσφορία μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού για τις ανθρωποφάγες επιπτώσεις και τις σκανδαλώδεις αποφύσεις του νεοφιλελευθερισμού έπρεπε να καναλιζαριστεί προς τα σωστά «άκρα», έτσι ώστε ν' αποφευχθεί ο μετασχηματισμός της σ' ένα ριζοσπαστικό διεκδικητικό κίνημα.
**Προνομιακός αποδέκτης αυτής της παρέμβασης υπήρξε κυρίως το ΛΑΟΣ, που μετατράπηκε εν μια νυκτί στο αγαπημένο πουλέν των ΜΜΕ του «μεσαίου χώρου». Χαρακτηριστικό δείγμα, η υμνητική συνέντευξη της Νίκης Τζαβέλα από το «Βήμα» (24/5/09).
*Η επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Καρατζαφέρη «στριμώχτηκε» εκεί με ερωτήσεις του τύπου «ως έμπειρη οικονομολόγος θεωρείται [sic] ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σωστά την οικονομική κρίση;», το δυσκολότερο δε ερώτημα στο οποίο εκλήθη ν' απαντήσει ήταν: «Πώς συμβιβάζεστε εσείς, μια φιλελεύθερη κεντροδεξιά και κοσμοπολίτισσα, με το ΛΑΟΣ που πρεσβεύει τον εθνοκεντρισμό;»
* Ο χαρακτηρισμός του ΛΑΟΣ ως ακροδεξιού θεωρείται, άλλωστε, πια «εξτρεμισμός» από τη συντριπτική πλειοψηφία των διαμορφωτών της κοινής γνώμης. Μετά τις εκλογές, μια ανάλογη τάση παρατηρείται δε και όσον αφορά τον χαρακτηρισμό των αδελφών ευρωπαϊκών κομμάτων, που μέχρι προ τινος αποκαλούνταν «ακροδεξιά», «ρατσιστικά» ή «φασιστικά».
Τώρα μεταβαπτίζονται σε απλούς «ευρωσκεπτικιστές», που τυγχάνει να «επικεντρώνουν την πολιτική τους στο μεταναστευτικό» (ΝΕΤ 9/6).


-----------------------------------------------------------
**Ανάλογη παρέμβαση των ΜΜΕ σημειώθηκε και απέναντι στις δυνάμεις της αριστεράς. Ηδη μέσα στο Δεκέμβρη ανατράπηκε πλήρως ο μιντιακός συσχετισμός που, από τις αρχές του '90 και με βραχύβιες μόνο εξαιρέσεις, ευνοούσε κατά κανόνα τον «επικοινωνιακότερο» ΣΥΝ απέναντι στο «απολιθωμένο» ΚΚΕ. Είδαμε έτσι ξαφνικά το κόμμα της κυρίας Παπαρήγα να προβάλλεται ομόθυμα, ακόμη κι από ΜΜΕ με άκρως αντικομμουνιστική παράδοση, σαν η «καλή», «φερέγγυα» και (κυρίως) «υπεύθυνη» εκδοχή της αριστεράς, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιούνταν με βάση την πιο κλασική επιχειρηματολογία περί «αναρχοκομμουνισμού» και καλούνταν διαρκώς ν' απολογηθεί για τη δημοσκοπική κάμψη του - σε σχέση όχι με τα πραγματικά ποσοστά του το 2007, αλλά με το εξίσου δημοσκοπικό «μπουμ» της άνοιξης του 2008.
* Ο αντιευρωπαϊσμός μιας συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε έτσι σε μείζονα «αδυναμία» του ψηφοδελτίου του, τη στιγμή που οι αντίστοιχες απόψεις του ΚΚΕ όχι μόνο δεν θεωρούνταν προβληματικές αλλά, αντίθετα, επιβραβεύονταν ως δείγμα «συνέπειας».

---------------------------------------------------------------------------------------------
Παρόμοιοι επικοινωνιακοί χειρισμοί σημειώθηκαν όσον αφορά και τους Οικολόγους Πράσινους.
* Οσο υπήρχε η εκτίμηση ότι θα αποσπάσουν απλώς φιλοευρωπαϊκές οικολογικές (κι ενδεχομένως αντιεθνικιστικές) ψήφους απ' τη ριζοσπαστική αριστερά, η παρουσίασή τους ήταν: «Οι Πράσινοι είναι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ», μας διαβεβαίωνε π.χ. το «Βήμα» (16/5), «μόνο που δεν τρώνε τα μουστάκια τους, δεν τσακώνονται για την καρέκλα, ούτε για τη σειρά στο ψηφοδέλτιο».
Παπαγάλοι κάθε τύπου
* Ακόμη πιο υμνητική ήταν η κάλυψη από το «Πρώτο Θέμα» (17/5), εστιασμένη σε «τέσσερα νέα παιδιά που έχουν κάνει πράξη την οικολογική συνείδηση» και «ρίχνονται στη μάχη των εκλογών όχι για να παλέψουν για την πολιτική καριέρα, αλλά για την ποιότητα ζωής σ' ένα καθαρό περιβάλλον».
* Μόλις, όμως, φάνηκε πως οι Πράσινοι διεμβολίζουν όχι μόνο την αριστερά, αλλά και τα κόμματα του «μεσαίου χώρου» (με πρώτη την παραπαίουσα Ν.Δ.), έντυπα και τηλεοπτικά ΜΜΕ θυμήθηκαν ξαφνικά τις (δημόσιες και γνωστές εδώ και δεκαετίες) αντιεθνικιστικές θέσεις του κ. Τρεμόπουλου.
* Στις σχετικές «αποκαλύψεις» μπορεί να πρωτοστάτησαν η «Ελεύθερη Ωρα» κι η «Espresso», οι πρώην θαυμαστές των Οικολόγων δεν έμειναν όμως κι αυτοί πίσω: «Εθνική μειοδοσία με... οικολογικό μανδύα. Οργή και αγανάκτηση για τον "σούπερ σταρ των Οικολόγων"» ξεσπάθωσε τρισέλιδα το «Πρώτο Θέμα» (31/5), προβάλλοντας ταυτόχρονα τα αντίπαλα «οικολογικά» ψηφοδέλτια του Βεργή («Η καλτ φιγούρα που πρωτοπόρησε κάνοντας την Οικολογία κόμμα») και του Παπανικόλα («Ο "Πράσινος" που ζητά να κοπούν οι βουλευτικοί μισθοί»).
* Το «Βήμα», πάλι, ανακάλυψε κι εδώ εσωτερικά προβλήματα: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι σούβλισαν τον... Διάκο. "Στο ψυγείο" έβαλε η ηγεσία του κόμματος το ιστορικό στέλεχος του περιβαλλοντικού κινήματος» (28/5
).
14/6/2009

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν μιλούσαν ειλικρινά οι ντερμπεντέρηδες θα έλεγαν "ο στόχος είναι ένας. Τα μέσα μας να συνεχίζουν να έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τον λαό...
Για αυτό βγάζουμε το παντεσπάνι μας.."

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που ενδιαφέρει τα media εδώ και μερικά χρόνια είναι κυρίως να βοηθησουν τον Καραμανλή (όχι κατ' ανάγκη και τη ΝΔ). Εδώ και 1 - 2 χρόνια, αυτό μετάφράζεται: Να σώσουν τον Καραμανλή.
Δυστυχώς σ' αυτό το παιχνίδι μπήκαν κατά λάθος και μερικοί που δεν έπρεπε.
Για το ίδιο (περίπου) θέμα:
http://vlemma.wordpress.com/2009/06/14/aristera-dynatotita/#comment-12407

cirut είπε...

Εκλογές το μέγα roadshow. Αυτή τη φορά το πανηγύρι μπορεί να έχει και εξελίξεις, 2ο γύρο, νοκ άουτ κλπ. Έρχεται μεγάλες ακροαματικότητες. Τα κανάλια υπερχείλισαν!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο νικητής των Ευρωεκλογών είναι το ΛΑΟΣ και πως αυτό το κόμμα ορίζει την πολιτική agenda της Ελλάδας, δεν είναι παράξενο μιας και ένα σεβαστό μέρος της ΝΔ ανήκει αντικειμενικά εκεί και οι Έλληνες γενικά είναι εθνικιστές.

Δεν είναι μόνο το ΛΑΟΣ που απαρνιέται τον χαρακτηρισμό του ακροδεξιού κόμματος αλλά το Front National του Jean-Marie LePen. Τουλάχιστον αυτόν άκουσα πρώτο να απειλεί δημοσιογράφους με μηνύσεις όταν τον αποκαλούν ακροδεξιό.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παράξενο που έσπασε η δημοσκοπική φούσκα και είναι τραγικό που ένα κόμμα με τόσα αξιόλογα στελέχη να ηγείται από τον Τσίπρα.

Όσον αφορά τους Οικολόγους Πράσινους προφανώς και η φυλλάδα Espresso ξέθαψε τις παλιές δηλώσεις του Μιχάλη Τρεμόπουλου και έκανα γαργάρα αν αυτές είναι σωστές και το γεγονός ότι παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και ο κύριος Μπουτάρης. Στην αρχή έγραψα ότι οι Έλληνες είναι πολύ εθνικιστές και συμπληρώνω: γενικά ο εθνικισμός είναι σαν τον καρκίνο: αν τον κολλήσεις δύσκολα γιατρεύεσαι..

cirut είπε...

Ακόμα χειρότερα ο εθνικισμός και η θρησκεία προφανέστατα είναι καθεστωτικά μετερίζια, κεκτημένα. Παπαθεμελή δεν ψηφίζει κανένας που δεν κάνει σταυρό, ούτε Καρατζαφέρη. Ο τελευταίος άρχισε από δημοσιογραφίσκος και έχει εφημερίδες κλπ

Αν βγάλουμε τη λάσπη απ' τα μάτια θα δούμε πόσοι και πόσοι, κρυμμένοι πίσω από κόμματα και ιδεολογίες "τάπιασαν". Είναι ένα μέρος της ιστορίας του ελληνικού κεφαλαίου. Η όσμωση πολιτικής, τύπου, θρησκείας και κεφαλαίου είναι μια δομική εκτροπή

Νοσφεράτος είπε...

Μόνο που εγω αντι για την λέξη Εθνικισμός''( που αφορά ενα τεραστιο και μεγαλης Ιστορικής εκτασης''Επεισοδιο) με πολλους και διαφορετικους Τροπισμους
θα χρησιμοποιουσα τον Ορο
Εθνολαικισμός....
Ο Εθνολαικισμός εχει τοση σχεση με τον Εθνικισμό οση η Σαπουνόπερα με την Οπερα

Για τον Ορο ψαξτε τοσο σ'αυτο το Ιστολογιο οσο και στο Google..

cirut είπε...

Συμφωνώ ο εθνολαϊκισμός είναι ο εθνικισμός με φουστανέλα, όταν χορεύει ζεϊμπεκιά σε σκυλάδικο

Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο -Στη τέχνη και στη Κοινωνία. Πέτρος Θεοδωρίδης

  Πέτρος Θεοδωρίδης (τμήμα κινηματογράφου Α.Π.Θ ) Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο Στη τέχνη και στη Κοινωνία   Α. :Μοντερνισμός   ...