Αναγνώστες

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Νεο Λαικισμός- Εθνολαικισμός . Αφιερωμα στην Επιθεωρηση ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ



http://www.media.uoa.gr/sas/issues/12_issue/staurakakis.html

http://www.media.uoa.gr/sas/issues/12_issue/georg.html

http://www.media.uoa.gr/sas/issues/12_issue/Mouffe.html

http://www.media.uoa.gr/sas/issues/12_issue/papado.html


..
Τέσσερις απαντήσεις για τον λαϊκισμό. Μια συνέντευξη με τον Ernesto Laclau
H Επιθεώρηση Eπιστήμη και Κοινωνία ευχαριστεί τον καθηγητή Ernesto Laclau για την παραχώρηση αυτού του υλικού από το προσωπικό του αρχείο.
Γιατί ο λαϊκισμός αποτελεί σήμερα σημαντικό ζήτημα;
Ο λαϊκισμός ποτέ δεν έπαψε να είναι σημαντικό θέμα.
Εχει να κάνει με την ίδια τη λογική που διέπει τον σχηματισμό λαϊκών ταυτοτήτων.
Λαϊκές ταυτότητες έχουμε όταν ποικίλα λαϊκά αιτήματα συνδέονται γίνονται ισοδύναμα το ένα με το άλλο μέσω της αντιπαράθεσής τους προς ένα ορισμένο σύστημα εξουσίας που γίνεται αντιληπτό ως καταπιεστικό και ονομάζεται με έναν όρο που υποδηλώνει μια αδιαφοροποίητη γενικότητα ως προς τις μορφές με τις οποίες ασκείται η καταπίεση (το κατεστημένο, το status quo, η ολιγαρχία, κ.λπ.). Μια δεύτερη προϋπόθεση για να έχουμε λαϊκιστικού τύπου κινητοποίηση είναι η σύνδεση των αντικαθεστωτικών αιτημάτων με σύμβολα που αγκαλιάζουν το σύνολό τους και, τις περισσότερες φορές, περιστρέφονται γύρω από το όνομα ενός ηγέτη.
Βασική προϋπόθεση του λαϊκισμού είναι η ρήξη με μια παραδοσιακή και ιεραρχική μορφή κοινωνίας, που αποδίδει στον κάθε τομέα μια διαφορετική θέση εντός της κοινωνικής ολότητας.
Ο λαϊκισμός απαιτεί το αντίθετο: τη διάρρηξη του διαφοροποιητικού φραγμού και τη διαμόρφωση ισοδύναμων αιτημάτων που, με τη σύνδεσή τους, συγκροτούν τον `λαό' ως ιστορικό δρώντα.
Ο λαϊκισμός, ως εξισωτικός λόγος, αποτελεί το αντίθετο θεσμικών λόγων που επιχειρούν να ανταποκριθούν σε κάθε αίτημα με διαφορετικό τρόπο, εφόσον εδώ όλα τα αιτήματα συνάπτουν δεσμό ισοδυναμίας μεταξύ τους...
»

πηγη :http://www.media.uoa.gr/sas/issues/12_issue/Laclau.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οργασμός και χρόνος

 Το δογματικό μυθιστόρημα του οργασμού( η οργασμός και χρόνος) ----------------------σελ 40- 44. «Η ανοησία συνίσταται στην ανάγκη της κατάλ...