το Μπλόκαρε το Fb Συμπαρασταθείτε στη Σπηλιά του Μοντεχρήστου


Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2009

Αφήστε το σιδηρόδρομο να δώσει λύσεις

Αφήστε το σιδηρόδρομο να δώσει λύσεις

απόσπασμα :Έγκλημα κατά της βιωσιμότητας στις μεταφορές χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τις δραματικές περικοπές δρομολογίων του ΟΣΕ που ετοιμάζει η κυβέρνηση από 1η Αυγούστου. Πρόκειται για πολιτικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, καθώς η κυβέρνηση θυσιάζει τη συνεισφορά του τρένου στην εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των ατυχημάτων και τη ρύπανση, για να διασφαλίσει την εκλογική υποστήριξη της από συμφέροντα που ανταγωνίζονται το σιδηρόδρομο, συχνά με αθέμιτα μέσα. Τα μέτρα μας γυρίζουν στην εποχή της Ε.Ρ.Ε. και στο κλείσιμο του τρένου του Λαυρίου για χάρη των λεωφορειούχων των Μεσογείων.
Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για «μικρότερο ΟΣΕ», όταν το μερίδιο μεταφοράς επιβατών για το σιδηρόδρομο φθάνει μόλις το 1.9% και είναι ήδη το μικρότερο σε όλη την Ευρώπη (μέσος όρος ΕΕ 7.1%

Το μερίδιο του τρένου στις μεταφορές επιβατών στην Ελλάδα ήταν 3% το 1997 και έχει μειωθεί στο 1.9% μέσα σε μια δεκαετία). Το πραγματικό ζήτημα είναι κατά πόσο υπάρχει πολιτική βούληση για σιδηρόδρομο πραγματικά ανταγωνιστικό με τα άλλα μεταφορικά μέσα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε το θέμα της αναδιοργάνωσης και επέκτασης του σιδηροδρόμου αιχμή της συνολικότερης προσπάθειας κατά της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, και βρισκόμαστε στο πλευρό όλων όσων αγωνίζονται για την υπεράσπιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου.
Η αναδιοργάνωση και επέκταση του σιδηροδρόμου αλλά και η αύξηση του μεριδίου του στο συνολικό μεταφορικό έργο είναι η μόνη για λύση για την ταυτόχρονη βελτίωση των οικονομικών του ΟΣΕ, της ποιότητας των μεταφορών και συγκοινωνιών και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας.
Έχουμε ήδη ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών, για να καταθέσουμε, μαζί με την διαμαρτυρία μας, και τις προτάσεις μας για αλλαγή πολιτικής, ενώ προγραμματίζουμε να θέσουμε το θέμα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν θα αποδεχτούμε από τη μια να ανακοινώνονται δήθεν θέσεις για πράσινες μεταφορές και από την άλλη στην πράξη να απαξιώνεται το κατ΄ εξοχήν πράσινο μέσο μεταφοράς, ο σιδηρόδρομος.
Ακολουθούν αναλυτικές θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για τις περικοπές στο σιδηρόδρομο
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΕΙΣ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ

1 σχόλιο:

cirut είπε...

Ναι, η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί να σβήσει τον βαρειά άρρωστο σιδηρόδρομο της, Τρικουπικής αναφοράς. Κι ας είναι αυτός (ο σιδ) το καμάρι της Ευρώπης, η μεγαλύτερη προσιτή πολυτέλεια της μετακίνησης.

Είναι, εξ άλλου, μύθος και θρύλος αν το ψάξουμε λίγο...

εθνολαικισμός και Θεσσαλονίκη

εθνολαικισμός και Θεσσαλονίκη
στου ΑΠΟΣΠΕΡΙΤΗ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου