Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2009

OI NαζίΟι ναζί


Rees Laurence οι Ναζι
Περιγραφή
Τα τελευταία 20 χρόνια ο Laurence Rees συγκέντρωσε συνεντεύξεις από δεκάδες πρώην μέλη και υποστηρικτές του ναζιστικού κόμματος, στην προσπάθειά του να κατανοήσει τις αιτίες της εξάπλωσης του ναζισμού στην προπολεμική Γερμανία. Οι προσωπικές αυτές μαρτυρίες αποτελούν και τη βάση του βιβλίου αυτού, καθώς μέσα από τις αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν από πρώτο χέρι τον ναζισμό και τον Αδόλφο Χίτλερ επιχειρείται η ερμηνεία του φαινομένου που οδήγησε στη βαρβαρότητα της εξόντωσης των Εβραίων και στον φονικότερο πόλεμο της ανθρώπινης ιστορίας, όπως ήταν η γερμανοσοβιετική σύγκρουση. Το σχετικό ντοκιμαντέρ του Rees απέσπασε πλήθος βραβείων, ενώ το βιβλίο αυτό επαινέθηκε για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει ακανθώδη και δύσκολα ερωτήματα σχετικά με την πολιτική και την ιδεολογία των ναζί πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πόλεμου.

4 σχόλια:

Γιάννης είπε...

θα ήταν ενδιαφέρον επίσης αν στο βιβλίο αυτό αναφερόταν και τα συναισθήματα των ατόμων αυτών για το ναζισμό, δεκαετίες αφότου ηττήθηκε, για την άποψή τους για τον χίτλερ, για τις αμφιταλαντεύσεις που ενδεχομένως έχουν (στα κατ' αυτούς θετικά του χίτλερ) ή είχαν (στην από αυτούς επιλογή του χίτλερ, κατά το 1920 και 30).

Νοσφεράτος είπε...

Γιαννη ..ναι αναφερονται ..

cirut είπε...

Άλλο "Μαζί", άλλο "Να ζεί" κι άλλο Ναζί

Ανώνυμος είπε...

Στο πλαίσιο τέτοιων αναγνωσμάτων, αξίζει να διαβάσετε τις "Ευμενίδες" του Τζόναθαν Λίτελ. Παρότι ανήκει στην κατηγορία του λογοτεχνικού βιβλίου, περιγράφει με εμετική ωμότητα τις φρικαλεότητες των Ναζί, κυρίως όμως - και αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον - εξηγεί το πως ο καθημερινός μέσος Γερμανός μπόρεσε να μετατραπεί σε γρανάζι της μηχανής θανάτου του Χίτλερ.

Θα σας πέσει "βαρύ" για καλοκαίρι, αλλά έτσι κι αλλιώς βαριά είναι και η ανθρωπίλα...

Ντ.

εθνολαικισμός και Θεσσαλονίκη

εθνολαικισμός και Θεσσαλονίκη
στου ΑΠΟΣΠΕΡΙΤΗ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου