Αναγνώστες

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ρίτσαρντ Ρόρτυ :Η αριστερή σκέψη στην Αμερική του 20ού αιώνα.της ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ βιβλιοπαρουσιαση απο το βημα


επειδή

η εννοια ''Αριστερά '' ειναι πολύ πιο διευρυμενη από οτι νομιζουμε .....


Το αριστερό όνειρο
Δεν μπορείς να αλλάξεις ό,τι δεν μπορείς να αγαπήσεις, μας λέει ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Στάνφορντ Ρίτσαρντ Ρόρτυ παρουσιάζοντας την άγνωστη στην Ευρώπη ιστορία της αμερικανικής Αριστεράς.
ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Ο Ρίτσαρντ Ρόρτυ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1931. Οι γονείς του ήταν, κατά την έκφραση της εποχής, «συνοδοιπόροι» του κομμουνιστικού κόμματος. Αργότερα, απομακρύνθηκαν από αυτό, όπως οι περισσότεροι αμερικανοί αριστεροί. Σπούδασε στο Σικάγο και στο Γέιλ. Ηταν καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (Σάρλοτβιλ) και στο Πρίνστον. Τώρα διδάσκει στο Στάνφορντ. Συνεργάζεται με τα περιοδικά The Nation και Dissent. Εχει γράψει μεταξύ άλλων: Philosophy and the Mirror of Nature, The Consequences of Pragmatism, Essays on Heidegger and Others, Philosophy and Social Hope.
«Οι Ευρωπαίοι διανοούμενοι αγνοούν την ιστορία της αμερικανικής Αριστεράς και δεν αντιλαμβάνονται τις ιδιομορφίες της» λέει ο αμερικανός φιλόσοφος Ρίτσαρντ Ρόρτυ, συγγραφέας του βιβλίου Η αριστερή σκέψη στην Αμερική του 20ού αιώνα. «Εγραψα αυτές τις πέντε διαλέξεις για να τους πω ότι εμείς οι Αμερικανοί έχουμε αριστερό κίνημα με μεγάλη και πλούσια ιστορία».
Στα αγγλικά το βιβλίο του Ρίτσαρντ Ρόρτυ έχει τον πατριωτικό και κάπως γριφώδη τίτλο Achieving Our Country (που σημαίνει, περίπου, «Να τελειοποιήσουμε και να επανακτήσουμε τη χώρα μας»), μια φράση που ανήκει στον Τζέιμς Μπόλντουιν: ο Μπόλντουιν, ριζοσπάστης, μαύρος και ομοφυλόφιλος, συγκέντρωνε όλες τις ντροπές της σιωπηλής πλειοψηφίας. Στην πραγματικότητα, ήταν ο ίδιος που ντρεπόταν για την Αμερική· κι αυτό είναι το νόημα της προτροπής του: η Αμερική πρέπει να αλλάξει ώστε οι Αμερικανοί να μην ντρέπονται πια γι' αυτήν. Και για να αλλάξει, πρέπει πρώτα να αγαπηθεί: δεν μπορείς να αλλάξεις μια χώρα που μισείς. Η σειρά των διαλέξεων του Ρίτσαρντ Ρόρτυ γύρω από τον αμερικανικό πολιτισμό διαπνέεται ακριβώς από αυτή την αντίληψη: η εθνική υπερηφάνεια είναι αναγκαία προϋπόθεση της εθνικής εξέλιξης. Ο όρος «εθνική υπερηφάνεια» φέρνει στο μυαλό τον πιο απλοϊκό και επικίνδυνο στρατιωτικό σωβινισμό, αλλά δεν είναι καθόλου αυτό που εννοεί ο Ρόρτυ. Στη χειρότερη περίπτωση, πρόκειται για την αμυντική στάση όλων των ριζοσπαστών που επειδή χαρακτηρίζονται «un-American» και εχθροί του έθνους κάνουν επίδειξη πατριωτισμού για να μην απομονωθούν. Στην καλύτερη, αποτελεί μια ένδειξη ψυχραιμίας μπροστά στην ιστορία: η Αμερική του 20ού αιώνα δεν είναι μόνον το οικονομικό κραχ αλλά και το New Deal· δεν είναι μόνον η μιλιταριστική Δεξιά αλλά μια μεγάλη αριστερή παράταξη οι αποχρώσεις της οποίας εκπροσωπούνται από τον Φίλιπ Ράντολφ μέχρι τον Ντάνιελ Μπελ. Κι από τον Ερβινγκ Χάου μέχρι τον Χάουαρντ Φαστ. ......

http://tovima.dolnet.gr/print.php?e=B&f=13160&m=S03&aa=1

βλ επίσης
http://stefosis.blogspot.com/2007/06/richard-rorty-4-1931-8-2007.html
και
http://www.booksfromgreece.gr/shop/products/getProductDetails.asp?pid=45010
και
http://leftliberalsynthesis.blogspot.com/2008/04/rorty_23.html


αλλά βλ επισης και το Παντρευτηκα εναν κομμουνιστη του Φιλιπ Ροθ
http://www.megamarket.gr/-p-32648.html?filter_id=257