Αναγνώστες

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

“Αισιοδοξία και Ελπίδα”



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

           www.serrelib.gr/silogosfilon.htm    Ηλεκτρονική Διεύθυνση :  filibiblio@gmail.com



ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

“Ψηφίδες Ψυχολογίας”

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και ο Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης
διοργανώνουν την 2η διάλεξη του δευτέρου κύκλου των ΨΗΦΙΔΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
με τον ψυχίατρο Μιχάλη Σωτηρίου και με γενικό τίτλο :
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Αν  και οι λέξεις αίσθηση/αισθήματα (feeling)  και συναίσθημα (affect) συνήθως χρησιμοποιούνται σαν ίδιες είναι σημαντικό να διακρίνουμε το συναίσθημα (affect) από τα αισθήματα (feelings) και τη συναισθηματική διάθεση  (emotions).
Στον δεύτερο κύκλο των  ΨΗΦΙΔΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, Οκτώβριος 2011 - Μάιος  2012, θα γίνει η παρουσίαση της προσέγγισης των AIΣΘΗΜΑΤΩΝ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ, μέσα από τις θεωρητικές  και επιστημονικές γνώσεις της εποχής μας, συμβάλλοντας στη διεύρυνση των επιδεξιοτήτων αυτογνωσίας, ετερογνωσίας και διαχείρισης των συναισθημάτων.











2η Διάλεξη 28 Νοεμβρίου 2011  (ώρα 20:00)
Αμφιθέατρο Βιβλιοθήκης «Γεώργιος Καφταντζής»

Α΄ ΘΕΜΑΤΙΚΗ  ΕΝΟΤΗΤΑ
“Αισιοδοξία και Ελπίδα”

Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΊΑ (Optimism) αναφέρεται ως η προσδοκία ότι τα περισσότερα γεγονότα, καταστάσεις θα πάνε καλά (Kalat & Shiota 2007). Γίνεται αντιληπτή και εκφράζεται με πολλούς τρόπους, όπως θετική συναισθηματική διάθεση, καλό ηθικό στην αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων, στην επιτυχία στους τομείς της κοινωνικής και προσωπικής ζωής, καλή ψυχική και σωματική υγεία.
Αντίθετα η απαισιοδοξία(pessimism) συνδέεται με αποτυχία(επικείμενη ή πραγματοποιηθείσα),κοινωνική απομόνωση, νοσηρότητα, κατάθλιψη.
Η ΕΛΠΙΔΑ (Hope) είναι η πίστη που έχει κάποιος ότι διαθέτει τόσο τη θέληση όσο και τον τρόπο να πετύχει τους στόχους του, όποιοι κι αν είναι αυτοί (The American Heritage Dictionary of the English Language, 2008).
Η πολυπαραγοντική προσέγγιση των συναισθημάτων της αισιοδοξία και της ελπίδας, στη δεύτερη διάλεξη των ψηφίδων ψυχολογίας  θα είναι ωφέλιμη τόσο για την κατανόηση αυτών των συναισθημάτων όσο και την ανάπτυξη ατομικών επιδεξιοτήτων εμπλουτισμένων με αυτές, αυξάνοντας τις αντοχές των δυσκολιών της ζωής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...