Αναγνώστες

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

δυο σχολια του heroicodesembarazo για το Πραγματικό και την φαντασίωση

Για τον Λακάν το Πραγματικό δεν μπορεί να αναπαρασταθεί. Το γλωσσικό σημαίνον(Συμβολικό) είναι απότοκο της έλλειψης που δημιουργείται από το Πραγματικό. Ενώ το Φαντασιακό είναι αυτό που αποκρύπτει την έλλειψη και δίνει την ψευδαίσθηση της ταυτότητας.
Το ασυνείδητο ο Λακάν το χαρακτηρίζει ως παροραματική μοναδολογία με την έννοια ότι βρίσκεται στα όρια της γλώσσας, στις ατυχίες της, στις αποτυχίες της, γι’αυτό και δε συμπαθούσε όρους όπως λεκτικοποίηση, συμβολοποίηση, γιατί αυτές οι λέξεις υπονοούν ότι στοχεύουν σε κάτι σταθερό αλλά προτιμούσε τον όρο “συμβολική σήμανση” του ασυνειδήτου.
Η φαντασίωση έγκειται στην αίσθηση ότι το γλωσσικό ον είναι πλήρες. Η λακανική ψυχανάλυση επιδιώκει τη διέλευση αυτής της φαντασίωσης, γιατί το Πραγματικό είναι απροσέγγιστο από το Συμβολικό. Ο διχασμός του υποκειμένου είναι ανεξάλειπτος, το Πραγματικό ασταμάτητα αντιστέκεται σε κάθε ολική απόπειρα ιδιοποίησης.
Η αυτονομία του υποκειμένου ξεκινά από την αποδέσμευση από το σημαίνον του Άλλου, ώστε το ίδιο να γίνει εγγυητής της σημαίνουσας αλυσίδας. Βέβαια, τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο, πρόκειται για ατέρμονη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...