Αναγνώστες

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

LEFT LIBERAL SYNTHESIS: A.Badiou.Αριστερισμός-Μανιχαισμός-Άγγελος-Ήρωας...αναδημοσιευση

LEFT LIBERAL SYNTHESIS: A.Badiou.Αριστερισμός-Μανιχαισμός-Άγγελος-Ήρωας

Μπορούμε να ονομάσουμε «κερδοσκοπικό αριστερισμό» (speculative leftism) όποια σχολή σκέψης που θεμελιώνεται στην υπόθεση μιας απόλυτης έναρξης. Ο «κερδοσκοπικός αριστερισμός» φαντάζεται ότι η παρέμβαση αυτοεξουσιοδοτείται από μόνη της, ότι διασπά μια κατάσταση πραγμάτων ,με μοναδική βοήθεια την δική της αρνητική θέληση.


Αναλαμβάνει το φαντασιακό στοίχημα για μια απόλυτη καινοτομία ,δηλαδή να «διασπάσει την ιστορία του κόσμου στα δύο» και αποτυγχάνει να αναγνωρίσει ότι η πραγματικότητα των συνθηκών και οι πιθανότητες της παρέμβασης είναι πάντα η κυκλοφορία ενός ήδη αποφασισμένου Συμβάντος .Με άλλα λόγια υπάρχει μια προϋπόθεση, σιωπηρή ή ρητή, ότι προϋπάρχει ήδη μια παρέμβαση.

Ο «κερδοσκοπικός αριστερισμός» γοητεύεται από την από το συμβατικό «υπέρ ένα» , και στο όνομα αυτού του «υπέρ ένα» μπορεί να αρνηθεί οποιαδήποτε συνάφεια με την δομημένη κατάσταση της επιμέτρησης του «ένα». Δεδομένου ότι η δομή του «υπέρ ένα» είναι το «Δύο» , το φαντασιακό μιας απόλυτης εκκίνησης οδηγεί αναπόφευκτα όλες τις μορφές της σκέψης σε μια Μανιχαική υπόσταση. Η βία αυτής της λανθασμένης σκέψης θεμελιώνεται στην αναπαράσταση της σε ένα φαντασιακό «Δύο» του οποίου η προσωρινή εκδήλωση υπογράφεται μέσω του «υπέρ ένα» ως Επανάσταση ή Αποκάλυψη.

Αυτή η σκέψη δεν γνωρίζει ότι ένα Συμβάν υπάρχει μόνο εάν υποβληθεί ,μέσω μιας παρέμβασης η οποία απαιτεί μιαν επιστροφή-υποτροπή , και άρα Μη έναρξη , μιας δομημένης και διεπόμενης από κανόνες κατάστασης. Με αυτήν την έννοια κάθε καινοτομία είναι σχετική και ευανάγνωστη μόνο μετά το Συμβάν , όπως ο κίνδυνος είναι αναγνωρίσιμος εκ των υστέρων σε σχέση την ομαλότητα.

Αυτό που η θεωρία του Συμβάντος μας διδάσκει είναι ότι η προσπάθεια βασίζεται στην παρακολούθηση των συνεπειών ενός Συμβάντος και όχι σε καμία δοξολογία της διεξαγωγής του. Ποτέ δεν υπάρχει ο άγγελος αλλά αντιθέτως ο ήρωας του Συμβάντος.

A.Badiou Being & Event p 210 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο -Στη τέχνη και στη Κοινωνία. Πέτρος Θεοδωρίδης

  Πέτρος Θεοδωρίδης (τμήμα κινηματογράφου Α.Π.Θ ) Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο Στη τέχνη και στη Κοινωνία   Α. :Μοντερνισμός   ...