Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

πως δρούν οι Μάζες σημερα : Απο το :''Η Διαφανεια του κακου ''του Ζ Μπροντιγιάρ


''Άλλοτε μιλούσαμε για σιωπή των μαζών . Αυτή η σιωπή ήταν το συμβάν της προηγούμενης γενιάς.
Σήμερα οι μάζες δεν δρουν δια της λιποταξίας αλλά δια λοιμώξεως .
Μολύνουν τις δημοσκοπήσεις και προβλέψεις με τα ετερόκλητα κέφια τους. Καθοριστικός παράγοντας δεν είναι πια η αποχή η σιωπή τους αλλά η εκ μέρους τους χρησιμοποίηση των γραναζιών της αβεβαιότητας . Παλιά έπαιζαν υπέροχα την εθελοδουλεια τους, εφεξής παίζουν την ακούσια αβεβαιότητα τους .
Τούτο σημαίνει ότι , εν αγνοία των ειδικών που σκύβουν επάνω τους και των χειραγωγών που νομίζουν ότι τις επηρεάζουν ,οι μάζες κατάλαβαν ότι το πολιτικό είναι δυνητικά νεκρό, αλλά ότι αυτές μπορούν να παίξουν ένα καινούριο παιχνίδι, εξίσου διεγερτικό με εκείνο των χρηματιστηριακών διακυμάνσεων , ένα παιχνίδι οπού μπορούν με αβάσταχτη ελαφρότητα να βάζουν τις ακροαματικότητες , τις χαρισματικότητες , τα ποσοστά κύρους και τον πίνακα τιμών των εικόνων να χορεύουν .
Αφού οι άλλοι συνειδητά τις αποηθικοποιησαν και τις αποιδεολογικοποιησαν για να τις καταντήσουν ζωντανή λεία του λογισμού των πιθανοτητων , σήμερα κι αυτές αποσταθεροποιούν όλες τις εικόνες και περιπαίζουν την πολιτική αλήθεια . Παίζουν αυτό που έμαθαν να παίζουν , παίζουν στο Χρηματιστήριο των αριθμών και των εικόνων της απόλυτης κερδοσκοπίας, επιδεικνύοντας την ίδια ανηθικότητα με τους κερδοσκόπους . Απέναντι στην ηλίθια βεβαιότητα ,απέναντι στην αδυσώπητη κοινοτοπία των αριθμών οι μάζες ενσαρκώνουν στο περιθώριο , με ορούς κοινωνιολογικούς , την αρχή της αβεβαιότητας .
Αν το σύστημα των εξουσιών οργανώνει όπως μπορεί την στατιστική ευταξία (και η κοινωνική ευταξία είναι σημερα στατιστική ευταξία ) οι μάζες περιφρουρούν κρυφά την κοινωνική αταξία ''


απο το
Ζαν Μπροντιγιαρ , Η διαφανεια του Κακου
βλ και

Δεν υπάρχουν σχόλια:

εθνολαικισμός και Θεσσαλονίκη

εθνολαικισμός και Θεσσαλονίκη
στου ΑΠΟΣΠΕΡΙΤΗ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου