Αναγνώστες

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Η ψυχοπαθολογία της πείνας, του φόβου και του άγχους

Η ψυχοπαθολογία της πείνας, του φόβου και του άγχους


ISBN: 9789602100981
 Η μελέτη αυτού του βιβλίου, μετά από μία τριακονταετία, όπως υπήρξε η περίπτωση του γράφοντος, οδήγησαν στην πεποίθηση πως το ανά χείρας σύγγραμμα αποτελεί το πρώτο αυτόνομο και πρωτότυπο έργο της ελληνικής ψυχιατρικής βιβλιογραφίας.
[...] Η μελέτη αυτού του βιβλίου, μετά από μία τριακονταετία, όπως υπήρξε η περίπτωση του γράφοντος, οδήγησαν στην πεποίθηση πως το ανά χείρας σύγγραμμα αποτελεί το πρώτο αυτόνομο και πρωτότυπο έργο της ελληνικής ψυχιατρικής βιβλιογραφίας. Ιδού οι σκέψεις, που στοιχειοθετούν αυτήν την τοποθέτηση:
α) Το θέμα του βιβλίου, η βιβλιογραφική του ενημέρωση (υπάρχουν διεθνείς αναφορές μέχρι και το 1946), η σύνθεση των κεφαλαίων και κυρίως η μεθοδολογία του, είναι απόλυτα πρωτότυπες. Η σύλληψη της όλης εργασίας εγγράφεται σαφώς μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς ψυχιατρικού προβληματισμού αμέσως μετά τον Δεύτερο Πόλεμο, όπως σκιαγραφήθηκε πιο πάνω.
β) «Η εργασία αυτή, στη σύλληψή της και την εκτέλεσή της, είναι το αποτέλεσμα της συνδυασμένης προσπάθειας και φιλικής συνεργασίας των τεσσάρων συγγραφέων» διαβάζουμε στην πρώτη μετά τον τίτλο σελίδα. Είναι σημαντικό γεγονός το συνεργατικό πνεύμα που επεκράτησε στην εκτέλεση αυτού του σχεδίου, κυρίως αν σκεφτούμε τις εποχές που πραγματοποιήθηκε. Γνωρίζουμε για τους συγγραφείς, οι οποίοι έχουν από καιρό πια πεθάνει, πως είσανε όλοι γαλλικής κουλτούρας και πως διέποντο όλοι από την ίδια, προοδευτική, ιδεολογία. Κανείς ποτέ του δεν είχε πανεπιστημιακή θέση και έδρασαν περισσότερο στο πλαίσιο της ιδιωτικής τους πρωτοβουλίας. Το κυριότερο δε σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, είναι το γεγονός ότι επρόκειτο για ένα συνολικό σχέδιο δημιουργίας πρωτότυπου και αυτόνομου εντόπιου νευρο-ψυχιατριακού λόγου. …
γ) Το έργο σύνθεσης, που προσπάθησαν να επιτελέσουν οι συγγραφείς σχεδόν μισό αιώνα πριν, εξακολουθεί να έχει αξία και επικαιρότητα και παραμένει σημαντικότατη διδακτική αναφορά για τους ελληνόφωνους ειδικούς που ακόμη χειμάζονται από την έλλειψη επαρκούς αυτόνομου εθνικού ψυχιατρικού έργου και από μία αποσπασματική εισαγόμενη βιβλιογραφία.
δ) Τελικό, αλλά πρώτιστης σημασίας, σημείο είναι η γλώσσα στην οποία έχει γραφεί η Ψυχοπαθολογία… Πέραν από το θάρρος των συγγραφέων να γράψουν στη δημοτική, παρόλες τις κάποιες υπερβολές της, παραμένει ένα πλουσιότατο όργανο έκφρασης στοχασμού και επιστημονικής σκέψης.
Με την ελπίδα πως όλα αυτά τα επιχειρήματα θα ενισχυθούν και θα εμπλουτιστούν από τη μελέτη του ανά χείρας βιβλίου από τον σύγχρονο αναγνώστη ψυχίατρο, ψυχολόγο και εν γένει ειδικό της ψυχικής υγείας, προβαίνουμε στη φωτογραφική του αναπαραγωγή στο πλαίσιο της σειράς «Τρίαψις Λόγος». Μένει οι υπεύθυνοι της σειράς και οι εκδόσεις Οδυσσέας να ευχαριστήσουν και πάλι τους κληρονόμους των τεσσάρων συγγραφέων για την άδεια που μας έδωσαν να πραγματοποιήσουμε αυτή την έκδοση.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 1991
πηγη: http://risinggalaxy.wordpress.com/2011/12/23/%CE%B7-%CF%88%CF%85%CF%87%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%86%CF%8C%CE%B2%CE%BF%CF%85-%CE%BA/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα url του θείου Ισιδώρα