Αναγνώστες

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Εξάχρονη ύποπτη για τρομοκρατία


Εξάχρονη ύποπτη για τρομοκρατία


Για την μικρή Αλίσα, ο κόσμος είναι ακόμη άγνωστος. Το άσχημο είναι ότι η εξάχρονη Αλίσα δεν είναι πλέον άγνωστη στον κόσμο.
Του Αχιλλέα Φακατσελη από την Ελευθεροτυπία, 4/7/2010

Το όνομά της έγινε είδηση, οι τηλεοπτικές κάμερες πήγαν στο σπίτι της, κι εκείνη, πίσω από την πλάτη του πατέρα της, άκουσε απορημένη ότι οι μεγάλοι παίζουν άσχημα παιχνίδια. Σε ένα τέτοιο παιχνίδι υποχρεώθηκε να συμμετέχει και η ίδια, σε ρόλο που φορτώθηκε χωρίς να καταλαβαίνει τι ακριβώς πρέπει να κάνει.
Η Αλίσα Τόμας είναι ύποπτη για τρομοκρατία και το όνομά της (όχι των γονιών της, το δικό της όνομα) βρίσκεται στην απόρρητη λίστα υπόπτων που έχει συντάξει η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, το σκοτεινό γραφείο αντιτρομοκρατίας που ιδρύθηκε επί Μπους και ρίζωσε γερά στις ΗΠΑ. Η μικρή εμποδίστηκε να μπει σε αεροπλάνο της πτήσης Κλίβελαντ-Μινεάπολη, όταν βλοσυροί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών περικύκλωσαν και ενημέρωσαν την οικογένεια Τόμας ότι το όνομα της κόρης τους βρίσκεται στη διαβόητη λίστα. Λίγο το παιδικό βλέμμα της μικρής, λίγο τα ψήγματα κοινής λογικής που όλοι διατηρούν σε κάποια άκρη του μυαλού τους, και η οικογένεια αφέθηκε να ταξιδέψει με άλλη πτήση.
Ευτυχώς για την μικρή, το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για το πρόσωπό της εξαντλήθηκε εύκολα επειδή ένα εξάχρονο παιδί δεν εγκαταλείπεται να μιλά στις κάμερες, κι ο πατέρας της -γιατρός το επάγγελμα- φέρθηκε στα τηλεοπτικά συνεργεία όπως και στους ανίατους ασθενείς του: με κατευναστικό χιούμορ. «Το χειρότερο που έχει κάνει η Αλίσα είναι ότι μία φορά άρπαξε τα παιχνίδια της αδελφής της, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό απειλεί την εθνική ασφάλεια της χώρας μας», είπε ο πατέρας της αφοπλίζοντας μεμιάς το αδηφάγο ενδιαφέρον των ρεπόρτερ.
Μοιραία, το ρεπορτάζ στράφηκε στα follow-ups του story. Συγκεκριμένα, στη νομική προσπάθεια του πατέρα να σβήσει το όνομα της κόρης του από τη λίστα. Με ταχυδρομικό φάκελο που απευθυνόταν προσωπικά στην 6χρονη Αλίσα, οι αρχές απάντησαν σιβυλλικά ότι «το περιεχόμενο του φακέλου σας θα παραμείνει αμετάβλητο». Το παιδάκι δεν κατάλαβε τίποτε, αλλά οι μεγάλοι κατάλαβαν δύο πράγματα: Πρώτο, ότι η διαβόητη λίστα υπάρχει κι ας λένε οι επίσημοι το αντίθετο. Δεύτερο, στους ελέγχους δεν υπόκεινται μόνο οι διεθνείς ταξιδιώτες, αλλά και οι Αμερικανοί.
«Οι λίστες προληπτικής παρακολούθησης υπάρχουν, κι αποτελούν βασικό επίπεδο ασφαλείας, εμποδίζοντας τις πτήσεις ατόμων με γνωστούς ή πιθανούς δεσμούς με τρομοκράτες», απάντησε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασφαλείας Μεταφορών, σχολιάζοντας την περίπτωση Αλίσα Τόμας. Τι άφησε αναπάντητο; Αν η εξάχρονη καταχωρίστηκε στην κατηγορία των «γνωστών» ή των «πιθανών» δεσμών με τρομοκράτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα url του θείου Ισιδώρα