Αναγνώστες

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

ο Αργοναύτης της Μεσογείου βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο. Το επιστημονικό του όνομα (Argonauta argo) προέρχεται από τον αρχαίο ελληνικό μύθο του Ιάσονα και των Αργοναυτών, που ταξίδεψαν στην Κολχίδα για να βρουν το Χρυσόμαλλο Δέρας. Μακρινοί συγγενείς του αργοναύτη, που σήμερα είναι…απολιθώματα, ζούσαν στις θάλασσες πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια.


Ένα ζωντανό «απολίθωμα» στο Αιγαίο


Ανοιχτά στο πέλαγος, εδώ στις θάλασσές μας, ζει ένα καταπληκτικό και πολύ σπάνιο ζώο, το οποίο όμως κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Οι περισσότεροι από εμάς δεν το έχουν δει ποτέ. Αρκετοί, όμως, έχουν βρει τα «ίχνη» του σε κάποια παραλία, δηλαδή το εύθραυστο «κοχύλι» του.
Πρόκειται για τον Αργοναύτη της Μεσογείου που βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο. Το επιστημονικό του όνομα (Argonauta argo) προέρχεται από τον αρχαίο ελληνικό μύθο του Ιάσονα και των Αργοναυτών, που ταξίδεψαν στην Κολχίδα για να βρουν το Χρυσόμαλλο Δέρας. Μακρινοί συγγενείς του αργοναύτη, που σήμερα είναι…απολιθώματα, ζούσαν στις θάλασσες πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια.
Αν και γενικά είναι ένα κοσμοπολίτικο ζώο, αφού εντοπίζεται κυρίως στα τροπικά νερά σε όλο τον πλανήτη, το συγκεκριμένο είδος βρίσκεται μόνο στην ανατολική Μεσόγειο. Ανήκει στην τάξη των κεφαλοπόδων, όπως τα χταπόδια, οι σουπιές και τα καλαμάρια. Είναι ένας θηρευτής που τρέφεται με μέδουσες και μαλάκια. Ο αργοναύτης μοιάζει με ένα μικρό χταποδάκι, με οκτώ (φυσικά) πλοκάμια. Μόνο το θηλυκό έχει την ικανότητα να φτιάχνει ψευδόστρακο στη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής, για να προστατεύει τα αυγά του, τα οποία αγκαλιάζει μέσα του με δυο πτερωτά πλοκάμια που το καλύπτουν. Το αρσενικό δεν έχει όστρακο και είναι πολύ πιο μικρό σε μέγεθος, έχει όμως ένα πολύ μακρύ πλοκάμι που το χρησιμοποιεί για την αναπαραγωγή.
Τούτο το όστρακο μπορούμε να το δούμε, κυρίως τώρα στην εαρινή περίοδο που ο καιρός έχει βελτιωθεί, πάνω στην άμμο ή στα «φύκια» (Ποσειδωνία). Πρόκειται για ένα πανέμορφο όστρακο, που μοιάζει με λευκή λεπτή θήκη από ριζόχαρτο, το οποίο σπάνια βρίσκουμε ολόκληρο διότι είναι πολύ εύθραυστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: