Αναγνώστες

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Η Ν.Δ. πληρώνει ακόμα τα λάθη του Κ. Καραμανλή Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ Αργεί πολύ η ανάσταση για τη Ν.Δ. Ο Σαμαράς συνεχίζει να πληρώνει ακριβά τον Καραμανλή. Πέντε μήνες μετά την αλλαγή της ηγεσίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να βρίσκει μπροστά του το αμαρτωλό κυβερνητικό του παρελθόν. .απο την ελευθεροτυπία

Η Ν.Δ. πληρώνει ακόμα τα λάθη του Κ. Καραμανλή

Αργεί πολύ η ανάσταση για τη Ν.Δ. Ο Σαμαράς συνεχίζει να πληρώνει ακριβά τον Καραμανλή. Πέντε μήνες μετά την αλλαγή της ηγεσίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να βρίσκει μπροστά του το αμαρτωλό κυβερνητικό του παρελθόν.
Η δημοσκοπική εικόνα της Ν.Δ. παραπέμπει στα επίπεδα της ταπεινωτικής ήττας της 4ης Οκτωβρίου 2009 και όποια πρωτοβουλία κι αν αναλαμβάνεται, στην ουσία πέφτει στο κενό. Ο Κώστας Καραμανλής εξελίσσεται το μεγαλύτερο βαρίδι της νέας ηγεσίας. Η αρχική αμηχανία που προκαλούσε η ηχηρή απουσία του άρχισε να μετατρέπεται σε έντονη δυσαρέσκεια. Οι αρνητικές αντιδράσεις στο πρόσωπό του είναι πολλές. Είναι σαφές ότι η συμπεριφορά του πρώην πρωθυπουργού φέρνει σε δύσκολη θέση τη Ρηγίλλης. Γίνεται αντικείμενο συζήτησης σε πολιτικές και κοινωνικές συναθροίσεις. Ξεκινάει από την πολιτική κριτική για το πώς έχει καταντήσει να συμπεριφέρεται ένας Καραμανλής και φτάνει στα όρια του κουτσομπολιού για τις πολύωρες παρουσίες του σε γνωστά στέκια, τις πολυήμερες διακοπές του σε ημέρες κρίσης και ενώ το κόμμα του δίνει μια δύσκολη μάχη να ανακάμψει μετά το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό που πήρε.
Η Ρηγίλλης είναι έντονα προβληματισμένη και αναζητάει τη στρατηγική ώστε να προσπεράσει τον ύφαλο Καραμανλή. Τέσσερις είναι οι λόγοι που την κάνουν να αισθάνεται αδύναμη να το παλέψει:
1 Γίνεται μια συνεχής σύγκριση ανάμεσα στον Καραμανλή και τον Παπανδρέου. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αν και έκανε λάθη, έβαλε σκληρά μέτρα και ετοιμάζεται για δυσκολότερα (φορολογικό, Ασφαλιστικό κ.λπ.), συνεχίζει να έχει ανοχή. «Οι πολίτες αισθάνονται ότι ο πρωθυπουργός, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το παλεύει» είπε στην «Ε» πολιτικός αναλυτής. «Στους έξι μήνες έκανε τόσα μίλια και τόσες συσκέψεις στο Μαξίμου που δεν έκανε ο Καραμανλής στα πεντέμισι χρόνια. Ο ένας ήταν εξαφανισμένος και ο άλλος πανταχού παρών».
2 Η Ν.Δ. αναγκάζεται να απολογείται για τις επιλογές του πρώην προέδρου της. Δεν είχε τι να απαντήσει την ημέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού, όταν ο Καραμανλής, αντί να είναι στη Βουλή, προτίμησε την μπάρα σε γνωστό στέκι του Κολωνακίου όπου πέρασε 10 ώρες. Το ίδιο έγινε με την πρόσφατη απουσία του από την προ ημερησίας συζήτηση που έγινε στη Βουλή για την οικονομία και βέβαια με την αναχώρησή του για τις πολυήμερες πασχαλινές διακοπές του στην Ιταλία, την 25η Μαρτίου, ημέρα που ο Γ. Παπανδρέου έδινε σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες για το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και ο Α. Σαμαράς βοηθούσε όσο μπορούσε μέσα στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Δεν κρατάει ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα» είπε στην «Ε» στέλεχος της νέας ηγετικής ομάδας για τον Κ. Καραμανλή.
3 Πολιτικό πρόβλημα στη Ρηγίλλης δημιουργεί ο «αναχωρητισμός» του όπως τον αποκάλεσε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. «Δεν είναι πια ένα θέμα που απλώς άπτεται της σφαίρας της ψυχολογίας» είπε. «Προκαλεί ουσιαστικό πρόβλημα στη Ν.Δ. Υπήρξε πρόεδρος του κόμματος για 12 χρόνια, πρωθυπουργός για πεντέμισι και με υψηλή δημοτικότητα πέραν της εκλογικής βάσης της Ν.Δ. Αντί να φροντίσει για την υστεροφημία του, κάνει τα αδύνατα δυνατά για να στείλει το μήνυμα ότι αδιαφορεί για τους πάντες και τα πάντα...». Δυσανασχετεί και ο κόσμος της Ν.Δ. που την τιμώρησε στις εκλογές ακριβώς γιατί πρόδωσε τις ελπίδες του.
4 Η οικονομία και η ασφάλεια, που αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα Σαμαρά, προσκρούουν καθημερινά στα λάθη και τις παραλείψεις της διακυβέρνησης Καραμανλή. «Ντρέπομαι για τον Δεκέμβρη του 2008» δήλωσε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Οση κριτική και να γίνεται στον Χρυσοχοΐδη, ο Παυλόπουλος είχε κάνει τα χειρότερα και αφού ήταν χρόνια υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...