Αναγνώστες

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Περι Τουρμποκαπιταλισμου

Περι Τουρμποκαπιταλισμου



Τον Ορο Τουρμποκαπιταλισμο τον έπλασε ο Εντουαρντ Λούτβακ

Αυτός δίνει τον δικό του ορισμό για την λέξη
‘’ Οι υπέρμαχοι του δεν χρησιμοποιούν τέτοιον όρο . Τον αποκαλούν απλώς η (κατεξοχήν ) ελεύθερη αγορά, αλλά με αυτόν τον στενογραφικό όρο εννοούν πολύ περισσότερα από την ελευθερία του να αγοράζεις και να πουλάς .

Αυτό που εκθειάζουν , κηρύσσουν και απαιτούν είναι το εξής : Ιδιωτική επιχείρηση, απελευθερωμένη από κυβερνητικές ρυθμίσεις, ανεξέλεγκτη από συνδικάτα , ανεμπόδιστη από συναισθηματικές έγνοιες για τη μοίρα των μισθωτών ή των κοινοτήτων, απαλλαγμένη από τελωνειακούς φραγμούς ή επενδυτικούς περιορισμους ,και με την λιγότερο δυνατή παρενόχληση από τη φορολογία. Αυτό που απαιτούν επίμονα είναι η ιδιωτικοποίηση των κάθε είδους κρατικών επιχειρήσεων, καθώς και η μετατροπή των δημοσίων ιδρυμάτων – από τα πανεπιστήμια και τους βοτανικούς κήπους μέχρι τις φυλακές , από τα βιβλιοθήκες και τα σχολεία μέχρι τα γηροκομεία – σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που να λειτουργούν με το κέρδος . Αυτό που υπόσχονται είναι μια πιο δυναμική οικονομία που θα δημιουργεί νέο πλούτο , ενώ από την άλλη δεν λένε τίποτε για την αναδιανομή οποιουδήποτε πλούτου , είτε νέου είτε παλιού''
( Luttwak, E, Turbo-Capitalism, Winners and Loosers in the Global Economy, Weidenfeld & Nicoloson , London 1998 )


Ο Λουτβακ υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη αυτής της οιωνει θρησκευτικής πίστης στην ελεύθερη αγορά, πάνω από όλους τους αλλλους κοινωνικούς στόχους , έχει δημιουργήσει μια μορφή κεφαλαιοκρατίας (καπιταλισμού ) που διαφέρει εντελώς από την κρατικά ρυθμιζομενη κεφαλαιοκρατία που εμφανίσθηκε μετά το 1945 και κυριάρχησε μεχρι το 1980 . Αυτό είναι το ακόρεστο και ασυγκράτητο πρόσωπο της παγκόσμιας κεφαλαιοκρατίας-που δεν είναι υπόλογη σε κανέναν κύριο πέρα από τη δική της κινητήρια δύναμη, την ατέρμονη επέκταση του ελεύθερου εμπορίου ..
βλ και :
''Την αποκαλούν ελεύθερη αγορά, αλλά αυτή η συντομογραφία υποκρύπτει πολύ περισσότερα από την απλή ελευθερία αγοραπωλησίας προϊόντων. Ό,τι εξυμνούν, προπαγανδίζουν κι επιζητούν οι άνθρωποι με αυτή είναι η απελευθέρωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων από την κρατική ρύθμιση, η απαλλαγή τους από τον έλεγχο των δραστήριων εργατικών συνδικάτων, η αποδέσμευσή τους από συναισθηματικές ανησυχίες σχετικά με την τύχη των υπαλλήλων ή του κοινωνικού συνόλου, η απελευθέρωσή τους από τελωνειακούς φραγμούς ή επενδυτικούς περιορισμούς και η όσο το δυνατόν μικρότερη παρενόχλησή τους από τη φορολογία. »Οι θιασώτες της ελεύθερης αγοράς ζητούν επίμονα την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων όλων των ειδών και τη μετατροπή των δημόσιων ιδρυμάτων, από τα πανεπιστήμια και τους βοτανικούς κήπους μέχρι τις φυλακές κι από τις βιβλιοθήκες και τα σχολεία μέχρι τους οίκους ευγηρίας, σε ιδιωτικές εταιρείες, με μόνο σκοπό το κέρδος. Και σε αντάλλαγμα, υπόσχονται μια πιο δυναμική οικονομία, που θα παράγει καινούριο πλούτο, ενώ δεν λένε τίποτε για την κατανομή του πλούτου αυτού, είτε παλιός είναι είτε καινούριος. »


Αυτοί οι άνθρωποι αποκαλούν το σύστημά τους ελεύθερη αγορά. Εγώ όμως θα το ονομάσω καπιταλισμό-στρόβιλο, γιατί είναι εντελώς διαφορετικός από τον αυστηρά ελεγχόμενο καπιταλισμό που άκμασε από το 1945 μέχρι τη δεκαετία του 1980, και ο οποίος έφερε τη συγκλονιστική καινοτομία της μαζικής ευημερίας στις ΗΠΑ, τη Δυτική Ευρώπη, την Ιαπωνία, και σε όλες τις χώρες που τις μιμήθηκαν». Έντουαρντ Λούτουακ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα url του θείου Ισιδώρα