Αναγνώστες

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

θεσσαλονίκη ή Μπουγατσαδούπολη ; Μερος II ( με αφορμή μια συζήτηση που ξεκινησε στην Καλύβα )


η συζητηση:



Επι του θέματος : Νομίζω οτι υπάρχουν χοντρικά δυο τροποι, δυο οπτικές για να αντιμετωπισεις το Φαινομενο της Τρομακτικής (και ορατής σε ολους ) Υποβάθμισης της θεσσαλονικης ..


Η μια( Α): Να την αποδωσεις σε καποια υποτιθεμενη εμφυτη , πνευματική καθυστερηση των Κατοικων

( σ' αυτή την οπτική οι Θσσαλονικεις βαφτιζονται συλλήβδην καθυστερημένοι , πνευματικώς κατωτεροι , εθνικιστές συνολικά, ανικανοι για οποιοδηποτε πνευματικό επιτευγμα ) ...


Η Δευτερη ( Β) ειναι να ψαξεις τις συγκεκριμμένες πολιτικές αιτιες και Δυναμεις που εχουν καθε συμφερον και απο την Πνευματική-πολτιστική υποβαθμιση της θεσσαλονικης αλλά και απο την εκμεταλευση της Πικριας και του χόλου και των θεσσαλονικέων εναντι της αφαιμαξης τους (οικονομικής και πολιτιστικής ) απο την Αθηνα ..



Με μια λέξη , το φαινομενο του εθνολαικισμου που εκμεταλευτηκε πολύ επιδεξια η Κυβερνώσα δεξιά παραταξη κατά την περασμένη και τωρινή δεκαετια ..



Εχω λοιπόν την εντυπωση οτι το να αποδιδεις συλήβδην τον ορο Μπουγατσαδουπολη -Μπουγατσαδο -πολιτες σε ολους τους σαλονικιούς,


μεταθετει την συζητηση σε ενα επιπεδο γραφικότητας και εντυπωσιασμου ,που ειναι πολύ κοντα στην Α οπτική ..(Ανεξάρτητα απο τις προθεσεις των εφευρετών του Ορου )..


Αναποφευκτα η συζητηση μετατιθεται σε ενα επιπεδο επιφανειακής γκρινιας του τυπου: Τι να κανουμε;τι μπορούμε να κάνουμε; (εμεις οι ..εξυπνοι ..περικυκλωμένοι απο αδαεις ντοπιους που το μόνο που τους ενδιαφερει ειναι η ..Μπουγατσα ..;)

Και αυτό ΕΥΝΟΕΙ αντι να περιοριζει το φαινομενο της Υποβαθμισης ..

Γιατί συγκαλύπτει τις Βασικές της Αιτιες ..


Που Στην παρουσα φαση δεν ειναι τιποτε αλλο παρά οι Κυβερνητικές επιλογές Για την θεσσαλονική ..Οι Επιλογές της Δεξιάς δηλαδή ..


(και ο Παπαγεωργοπουλος και ο Ψωμιαδης δεν ειναι παρα πρωτοπαλίκαρα της Νεας Δημοκρατιας ..και εντασσονται στον Βασικό Ιδεοτυπο και Χαρακτηροδομή των στελεχών της ..)




Y. γ ..Νομίζω οτι την πρωτη οπτική υιοθετησε και το ΠΑΣΟΚ και ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ οταν μας εστειλε για τις νομαρχιακές εκλογές την ...Πατουλίδου(ως αντιπαλο δεος στον Ψωμιαδη) ..



Σου λεει ..ετσι κιαλλιως οι ''Μπουγατσαδοπολίτες'' ειναι Ολοι τους ''καθυστερημενοι '' θρησκοληπτοι εθνολαικιστες ''Ας τους στειλω την ..για την Ελλάδα ρε...


Και δεν καταλαβαινε οτι εκ των πραγματων απευθυνοταν σε εκεινους τους θεσσαλονικείς ψηφοφορους


( που αν το ψαξεις θα δεις οτι ειναι και ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ) που δεν αντεχουν αλλο αυτή την εθνολαικίστικη ρητορία , την θρησκοληψία και την Πνευματική υποβαθμιση , που θυμουνται οτι η Θεσσαλονικη

ηταν και ειναι ακομα κατι αλλο απο αυτό που θελουν να προβαλλουν σε αυτήν , Ανθιμοι , Ψωμιαδηδες και διαφοροι ημιεγγράμματοι δημοσιογραφοι και δημοσιολογουντες..

1 σχόλιο:

Γιάννης είπε...

νομίζω τα πράγματα είναι απλά.
κάθε σύγκριση οποιασδήποτε ελληνικής πόλης με ευρωπαϊκές είναι ανούσια, ειδικά της θεσσαλονίκης είναι αναίτια, ειδικά όταν το 1/2 των κατοίκων ζει στην αθήνα.
αντί να μεμψιμοιρούμε, ιδού η Ρόδος:
ας μας πει κάποιος πέντε ή δέκα πόλεις, ελληνικές (κι όχι λεκανοπεδιακές), που να είναι πρότυπα ελληνικής ανάπτυξης, προόδου και δημιουργίας.

τρεις πόλεις επαρχιακές ξέρω από πρώτο χέρι.
η μια ήταν τσιμέντο ήδη από το 80, όταν την πρωτοεπισκέφτηκα, και είναι.
η άλλη ήταν με παλιόσπιτα που χάρη σε μια ευτυχή ατυχία γκρεμίστηκαν δωρεάν και επιδοτήθηκαν οι ιδιοκτήτες για να χτίσουν τσιμέντα
η τρίτη έχει πανάρχαια κτήρια και πήζει στο ποντίκι.

όλες οι πόλεις θέλουν να γίνουν αθήνα. δεν ήταν ούτε είναι ούτε θα είναι εξαίρεση η θεσσαλονίκη, ούτε είχε κάποιο φωτοστέφανο το οποίο αυτοκτονικά και εντελώς τρελλά η ίδια κάποτε έβγαλε από τα μαλλιά της.

ή πάλι,
περιμένω ονόματα και διευθύνσεις για τους υπαίτιους της καταστροφής. γιατί αν μου φταίει το σύμπαν ή... οι εβραίοι, γενικά και αόρειστα, δεν οφελεί κανέναν.

επιπλέον δεν κατανοώ γιατί έγινε ξαφνικά αυτοκαταστροφική η πόλη αυτή. οι 7όροφες στο κέντρο, το απθ με τα απαίσια κουτιά του, η έκθεση με τις λαμαρίνες της, η βρωμερή δυτική είσοδος της πόλης, όλα αυτά είναι δεκαετίες εδώ. δεν έλεγαν από τότε ηλίθιους τους θεσσαλονικείς όμως.

προσωπικά νομίζω ότι η θεσσαλονίκη έχει καταντήσει, λόγω του μακεδονικού, αποδιοπομπαίος τράγος ορισμένων τμημάτων των σκεπτόμενων πολιτών, ειδικά συγκεκριμένης ηλικίας. δυστυχώς ο ψωμιάδης κυβερνά, αλλά κυβερνά και η ντόρα και ο φασούλας και η φώφη. ένα φαινόμενο κρίνεται μέσα

είτε θα κάνουμε μεταφυσική είτε θα μιλήσουμε σοβαρά για τα προβλήματα τους ενόχους για αυτά και τις λύσεις σε αυτά.

Ο Έρωτας του Προυστ: Σουάν , Οντέτ

 OCTAVIO PAZ Η ΔΙΠΛΗ ΦΛΟΓΑ Έρωτας και ερωτισμός( 1993)  Μετάφραση ΣΑΡΑ ΜΠΕΝΒΕΝΙΣΤΕ,  ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΑ ΕΞΑΝΤΑΣ-ΝΗΜΑΤΑ 1996  Σελ ,58 ,59 ,60   Ο...