Σπηλιά του Μοντεχρήστου


Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021

Σεξ , έρωτας , και Χρόνος

 Σεξ , έρωτας , και Χρόνος .. : 

Ενώ ας πούμε πριν 50 χρόνια το σεξ θεωρούνταν περίπου η Ολοκλήρωση της σχέσης δύο ερωτευμένων ( όπου η γυναίκα χάριζε στον βωμό του έρωτα ότι "πολυτιμότερο "είχε)

σήμερα θεωρείται περίπου ως ένα "επεισόδιο " που μπορεί να συσχετίζεται με τον έρωτα μπορεί και όχι. 

Όμως αυτή η αποσύνδεση του Σεξ από τον Έρωτα έρχεται να προστεθεί στα άλλα αίτια της σύγχρονης αποσυναρμολόγησης του κοινωνικού μας χρόνου σε μια σειρά από άσχετα μεταξύ τους α- νοητα επεισόδια : σαν να σπάει ένα κομπολόι και οι χάντρες να σκορπούν προς διαφορετικές κατευθύνσεις

 

Π. θεοδ,
2 σχόλια:

aftercrisis είπε...

Δεν υπάρχει έρωτας. Υπάρχει είτε αγάπη, είτε μή αγάπη.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε καμια γλώσσα (ινδοευρωπαική τουλάχιστον - αυτές ξέρω), δεν υπάρχει ξεχωριστή λέξη, αλλά για το δεσμό των δύο φύλων χρησιμοποιείται η κοινή λέξη «αγάπη» (amor, amour, love, liebe, ρωσ. люблю, μακ. убов, σερβοκροατ. ljubav κλπ κλπ) που σηματοδοτεί και όλες τις άλλες μορφές αγάπης στις διανθρώπινες σχέσεις, π.χ. μεταξύ γονέων και τέκνων, μεταξύ αδελφών ή μεταξύ φίλων.
Όλα τα παράγωγα της (αρχαιο)ελληνικής λέξης «έρως» (erotic κτλ), όταν χρησιμοποιούνται σήμερα σε άλλες γλώσσες, αποδίδουν συνήθως έννοιες που έχουν σχέση αποκλειστικά με το σεξ. Δεν υπάρχει αντιστοιχία με τη χρήση τέτοιων λέξεων στη νεοελληνική.
Η λέξη «έρωτας», όπως τη χρησιμοποιούμε τώρα εδώ στην Ελλάδα, προέκυψε στην αρχαία Ελλάδα από μια (ατυχή) μεταφορά μιας φιλοσοφικής έννοιας στο πεδίο των διανθρώπινων σχέσεων. Μόνο συγχυση προκάλεσε αυτή η μεταφορά

νοσφυ είπε...

πηγα να κανω λάικ αλλα δεν εχει ... καλως ξαναρθες

εθνολαικισμός και Θεσσαλονίκη

εθνολαικισμός και Θεσσαλονίκη
στου ΑΠΟΣΠΕΡΙΤΗ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου