Αναγνώστες

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

το καροτσακι του Ζιζεκ ως μεταφορα του εθνους

του Πετρου θεοδωριδη


Πως συγκροτείται σήμερα η εθνική ταυτότητα;


εν τέλει ανα-συγκροτείται ,όπως εξάλλου και η κάθε επιμερους προσωπική ταυτότητα αλλά όπως και το ίδιο το έθνος ,ξανά και ξανά γύρω από άδεια σημαίνοντα:κενά που ανα-καλύπτονται πότε γύρω από το σημαίνον γλώσσα, πότε γύρω από την θρησκεία, πότε από μια δήθεν ”εθνική ανάμνηση”, πότε από την γεωγραφία) κ.οκ)

Το περιεχόμενο ,το σημαινόμενο, η θρησκεία η γλώσσα,η ιστορία ως τέτοια δεν είναι αυτό που έχει σημασία -ή καλύτερα τόση σημασία -όσο το περιέχον, το δοχείο, το σημαίνον το έθνος.

Και εδώ νομίζω ότι ταιριάζει η παλιά ιστορία γα τον εργάτη -που διηγείται ο Slavoi Zizek -«που τον υποπτεύονται για κλοπή: κάθε βράδυ, όταν έβγαινε από το εργοστάσιο, το καροτσάκι που έσερνε μπροστά του επιθεωρούνταν προσεκτικά, αλλά οι φρουροί δεν έβρισκαν τίποτα, ήταν πάντα το ίδιο. Στο τέλος κατάλαβαν το κόλπο:αυτό που έκλεβε ο εργάτης είναι τα καροτσάκια (......). Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουμε υπόψη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ασυνείδητο, ότι δηλαδή το ασυνείδητο δεν είναι κρυμμένο στο καροτσάκι, είναι το ίδιο το καροτσάκι »

Κάπως ετσι δεν συμβαίνει και με το έθνος;

Το έθνος και η εθνική ταυτότητα δεν είναι κρυμμένο στο καροτσάκι, δεν αφορά σε κάποιο συγκεκριμένο περιεχόμενο σε κάποια εσωτερικά κρυμμένη αναλλοίωτη αλήθεια.

Το Έθνος είναι το ίδιο το καροτσάκι, ως σημαίνον :έθνος-δοχείο που εκ των υστέρων το γεμίζουμε, πότε με το ένα πότε με το άλλο περιεχόμενο (γλώσσα ,θρησκεία , γεωγραφία κ.οκ.)


8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα

Θα μπορούσε κάποιος να παρασυρθεί από τις σοφιστείες αυτές αν θα ήταν δεδομένο οτι υπάρχει μόνο ένα είδος καροτσάκι! Θεωρείτε πως οι άνθρωποι μπορούν να μπουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι? Είναι δυνατόν να εξισώνετε π.χ. τους Εβραίους και το επίπεδό τους, στο οποίο έχουν καταφέρει να ανέβουν και μάλιστα να παραμείνουν σ’αυτό χιλιάδες χρόνια, με τους Δανούς?? Ή παρομοίως σχετικά με τους Έλληνες και το δικό τους ‘καροτσάκι’????
Όλα αυτά που λένε κάτι σοφιστές δεν είναι τίποτα άλλο από προσπάθειες δημιουργίας ενός παρτσακλού αναπηρικού αμαξιδίου! Τάχα τους φταίει το ‘καροτσάκι’ και κουτσουρεύουν, διαλύουν, καταστρέφουν ‘καροτσάκια’ που για να φτιαχτούν χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια και ανταυτού, επαναλαμβάνω, φέρνουν αμαξίδια αναπηρικά γιατί το μόνο που καταφέρνουν είναι να ακρωτηριάζουν τους πάντες και τα πάντα!
Έχουν γεμίσει βιβλία με τέτοιες σοφιστείες και το τραγικό είναι ότι υπάρχουν ‘θύματα’ που τους πιστεύουν και που δε βλέπουν από ποιο επίπεδο έχουν ξεπέσει με αποτέλεσμα να προσπαθούν να χορτάσουν με ξυλοκέρατα.

Π.Φ.

Νοσφεράτος είπε...

Καλησπερα αγαπητε ..
Ειλικρινά δν καταλαβαινω πως τοσο ευκολα βγαζετε ως σοφιστειες πραγματα που δεν σας αρεσουν η δεν τα αντιλαμβανεστε..
Και ειλικρινά δεν αντιλαμβανομαι κι εγω με τη σειράμου το τι εννοειτε με αυτά που λέτε για τους Εβραιους και τους Δανους ..
Δεν θα τα ονοματισω βεβαια σοφιστειες .. Θα πω μονο οτι μου ειναι ετελώς Α(κατα) Νοητα ..

Τωα σε σχεση με το καροτσακι .. Εκεινο που θελει να πει το σχετικό ανεκδοτο ειναι οτι τις περισσοτερες φορες το Περιεχον (η δομή αν θελετε) σημαινει πολύ περισσοτερα απο το το περιεχομενο
.. Μια κανάτα μπορεις να την γεμιζεις με νερό ή με κρασι αλλά παραμένει ΄μια κανατα ..

Το να λές οτι μια κανάτα με νερό παραμένει πάντα γεματη με νερό -και μαλιστα με το ιδιο ΝΕΡΌ ΑΝΑ ΤΟΥς ΑΙωΝΕς ειναι Νομιζω καθαρη ανοησια .. Με αντιλαμβανεστε τωρα αγαπητε;

Αν θελετε μπορουμε να συνε εχισουμε

αυτή την συζητηση αλλά οχι με τοση επιδεικτική αλαζονεια ι τοσο εξυπνακιστικο Ξερολισμό ενώ ειιναι προφανές οτι δεν καταλάβενετε απολύτως τιποτα
σας παρακαλώ πολύ

Ανώνυμος είπε...

Είναι δυνατό να μου λέτε ότι το περιεχόμενο δε πιστοποιεί το Περιέχον για την περίπτωση των Εβραίων? Το Έθνος των Εβραίων είναι τρανή απόδειξη ότι τα παραπάνω που λέτε είναι στον αέρα. Η αναλλοίωτη αλήθεια για τους Εβραίους είναι η θρησκεία τους κι αυτή είναι που δίνει υπόσταση στο Έθνος τους και που μέσα στο χρόνο άλλαξε το μέγεθός του, το μέγεθος της ‘κανάτας’. Ποτέ δεν άλλαξε το περιεχόμενό της, το ‘Νερό’ πάντα ίδιο και ικανό να ‘ποτίσει’ κι άλλους αν και δε ξέρω πόσο θα αντέξουν κι αυτοί στα κτυπήματα που δέχονται από τους νεωτεριστές! Οι Δανοί απλώς δεν έχουν ούτε 'κανάτα' ούτε Περιεχόμενο! Είναι έτοιμοι, όπως και τόσοι άλλοι Ευρωπαίοι, ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΕΟΙ-πολίτες!
Εμείς οι Έλληνες πολύ πιο γρήγορα από τους Εβραίους, αρχίζουμε να χάνουμε το Περιέχον, ΟΧΙ για κανένα άλλο λόγο αλλά γιατί ΧΑΝΟΥΜΕ το ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ, την ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΌΤΗΤΆ μας που τροφοδοτούνταν από τον Χριστιανισμό!
 
Κατά τα άλλα το διαζευκτικό ι γράφεται έτσι: ή και όχι έτσι: ι
Γιατί τέτοια ‘μανία’ απλοποίησης-γελοιοποίησης ενός από τα ‘Υγρά’, ενός από τα Περιεχόμενα της ‘κανάτας’ μας!;  
Φοβούμαι μήπως κάποιοι αποδειχθούν περισσότερο εθνικιστές, από τους χειρότερους, φτιάχνοντας αναπηρικό αμαξίδιο πάνω στο οποίο θα κάνει βόλτα μια σακατεμένη γλώσσα…

Γιατί με είδατε σαν εξυπνάκια, ξερόλα, ανόητο κτλ κτλ?
Εγώ δε σας έκανα προσωπική επίθεση αλλά ‘επιτέθηκα’ μόνο στη τάση των ημερών μας … Αν σας κάνω προσωπική επίθεση θα το καταλάβετε.
Καλησπέρα
Π.Φ.

Νοσφεράτος είπε...

Εμείς οι Έλληνες πολύ πιο γρήγορα από τους Εβραίους, αρχίζουμε να χάνουμε το Περιέχον, ΟΧΙ για κανένα άλλο λόγο αλλά γιατί ΧΑΝΟΥΜΕ το ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ, την ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΌΤΗΤΆ μας που τροφοδοτούνταν από τον Χριστιανισμό!

Υποθετω οτι οι Αρχαιοι Εληνες ητν συμφωνα με μα λεγομενα σας Χριστιανοι αφου δεν αλλάζει το περιεχομενο..
Κατα τα αλλα
για το διαζευτικό Ι
αν ειχες φιλαράκο την παραμικρή ικανοτητα κατανοησης του οτιδηποτε θα καταλαβαινες οτι δεν ειναι διαζευτικό αλλ΄σκετο ι που μου ξεφυγε καταάθος..()οπως και ενα σωρό αλλα στην πληκρολόγηση

οσο για την εμμεση απειλη του
''… Αν σας κάνω προσωπική επίθεση θα το καταλάβετε''
φυσικά την ...καταλαβα .. φΥΣΙΚΆ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΙ πΟΛΎ ΧΕΙροτερες
Τωρα αυτά για τους Εβραιους που η θρησκεια τους εκανε ...''εθνος''κλπ
να πά να τα πειτε σε κανένα κατηχητικό
Αν θελετε νακανουμε σβαρή συζητησ ελάτε πιο σεμνά ΄και με λιγοτερο ΘΡΑΣΟΣ

Αντε..Εχουμε γεμισει ξυπνιους ημιμαθεις θρασυτατους

Ανώνυμος είπε...

Επί της ουσίας τίποτα!
Αλλά επιμένεις να επιτίθεσαι λεκτικά με νέους χαρακτηρισμούς όπως θρασύς, ημιμαθής….

1. Η μετάβαση των Αρχαίων από το επίπεδό τους όπου η Πνευματικότητά τους τροφοδοτούνταν από τα ιδεώδη της εποχής σε ανώτερο επίπεδο όπως αυτό της Ορθοδοξίας, σας είναι αδύνατον να την καταλάβετε; Είναι δυνατόν; Μήπως δεν είστε Έλληνας ή δε μεγαλώσατε στην Ελλάδα?
2. Μπορεί να έκανα λάθος για το ‘ι’ και συγγνώμη αλλά ο τρόπος γραφής σας ωθεί τον άλλο να θυμηθεί τους νέους-πολίτες που χρησιμοποιούν τις αλλαγές τύπου Κριαρά πριν καν ανακοινωθούν…
3. Έχετε τη γνώμη ότι δεν υπάρχει έθνος Εβραίων ή ότι κύριο χαρακτηριστικό τους ΔΕΝ είναι η θρησκεία τους με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της?

Ελπίζω να μη επιτεθείτε και πάλι.

Π.Φ.

Νοσφεράτος είπε...

''Είναι δυνατόν; Μήπως δεν είστε Έλληνας ή δε μεγαλώσατε στην Ελλάδα?
''
Aγαπητε καταλαβαινω πολύ καλά την εμεση και υπουλη προσπαθεια τρομοκρατησης που ασκουν οι διαφοροι εθνολακαιστες
''δ ηθενΕθνικοφρονες''
με βρωμερα υπουλες απειλες αι χυδαιους υπαινιγμους σε οσους δεν αποδεχονται το ''ΕλλάςΕλληνων χριστιανών της Χουντας'' τυπου μηπως δεν εισαι ελληνας ..και αλλα Σιχαμερα σαν αυτά που γραφεις
Εξαλου με κατι τετοια μεγαλώσαμε και εγω και οι γονες μου απο ν '' εθνικοφρονες ελληνοχριστιανους'' απογονους του Δωσιλογικου Ταγματασφαλιτισμου
(
Με βρωμερους υπαινιγμους '' Μιασματα που φλαγαν για τους αγωνιστες της εθνικής αντιστασης καιτους απογονους τουςκλπ
για τα υπολοιπα αυριο
καλό βραδυ (και μη μου κανεις το ..Θυμα και τον καυμένο..

Εσυ μπηκες εδώ μέσα για να αρισεις τις θρασυτατες απειλές και χαρακτηρισμους..
Βεβαια εχω δει και χειροτερους

Ανώνυμος είπε...

Διακρίνω τρομερά μεγάλη αδυναμία να υπερασπιστείς τις θέσεις σου και το ρίχνεις στη 'λασπολογία' οτι τάχα σε απειλώ με βρωμερούς υπαινιγμούς, ότι είμαι εθνικόφρων, ….
Έχετε κάτι να πείτε εκτός από αυτά; Νομίζω πως πέσατε σε ‘ταραχή’ αλλά εγώ δε σας έσπρωξα…

Η μετάβαση από την πνευματικότητα των αρχαίων στην Ορθοδοξία είναι ΓΕΓΟΝΟΣ γνωστό σε όλους και μάλιστα χιλιόχρονης διάρκειας! Είναι δυνατόν να μη το γνωρίζει κάποιος και μάλιστα Έλληνας; Απορία ήταν και όχι ταγματασφαλίστικη επίθεση!

Ό,τι και να πείτε αύριο έχετε χάσει πολλούς ‘πόντους’ με την ιδιόρρυθμη συμπεριφορά σας!
Δεν είναι όλοι οι Έλληνες που αγαπούν την Πατρίδα τους και τη Θρησκεία τους Εθνικόφρονες ταγματασφαλίτες! Κάνετε σοβαρότατα λάθη που δε διορθώνονται εύκολα και μάλιστα με το να το βάζετε στα πόδια!
Π.Φ.

Νοσφεράτος είπε...

Εγώ πΑλι αγαπητε διαΚρινω την συνηθη πρακτική μιας ομαδας προβοκατορων που ειδκευεται σε αυτΟ το ειδος προβοκαιτσιας :
1) ξεκινΑΝ με εντελώς επιθετικά και χυδαια υποννοουμενα του τυπου '' εισαι Ελληνας; κλπ( ενας μαλιστα προσθεσε και το περιβοητο '' εισαι Ελληνας ρεε;''
2) προσπαθουν να βρουν κποιο πατημα - κανενα λαθος στην πληκτρολόγηση σαν αυτο με το Ι για ν πιαστουν και να αρχισουν τα παρανοικά συνομωσιολογικά τους οπως εσυ με αυτα τα γελοια συμπερασματα που εβγαλες εσυ για τον Κριαρά κλπ
3) Λενε κατι εντελώς κοινοτοπες αρλουμπολογιες οπως αυτή για τους Εβραιους με υφος δεκαπέντε αρχιεπισκοπων και αυτοθαυμαζονται νομιζοντας οτι ειπαν την τελική λέξη τηςεπιστημης.. Και οταν ο ερωτωμενος μενει ααυδος απο το αυταρεσκο ημιμαθες τους θρασος θεωρουν οτι ..δεν μπορει να απαντησει ..
4. Οταν τους λές οτι βαριεσαι να ασχολεισαι μαζί τους αρχιζουν να το παιζουν και ..θυμα απο πανω και α κλαψουριζουν ..
Τεσπα
ακου
Εχω κανει μακροσκελ΄έστατους και κυριολετικά χρονιους διαλογους με σοβαρους και πραγματικά καταρτισμένους χριστιανους οπως ο Γιαννης της Πόρτα αουρεα ..
τοσο περι εθνους οσο και πολλών αλλων θεματων

Αν θεςπραγματι να μαθεις και οχι να κανεις επιδειξης ΄θρασους
μπορεις να πάς στον Ποντο και Αριστερά στο ποστ : Οι εταμσρφωσεις της ταυτοτητας α εκει να δες σε πάνω απο 1000 σχολια τοσο τις αποψεις τις δικές μου οσο κ εναν πραγματι γονιμο διαλογο με πραγματικα σοβαρους ανθρωπους (και και εκει κανανε την εμφανισητους οι γνωστοι Γελοιοι αλλά δεν αντεξαν .

Επισης περι εθνους και εθνικισμου
μπορεις να δεις εδώ στις ετικέτες
Οι μεταμορφωσεις της τατοτητας και εθνος και εθνικισμος
περι εβραιων
μπορεις να δεις στην ετικετα
ΑΝΤΙΣΗΜΤΙΣΜΟΣ
ε ριξε και μια ματια μιας καιεσαιεδώ και στην ετικετα
φασισμός

λοιπόν ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ

ΚΑΛΗΝυΧΤΑ
ΚΑΙ ΦΡΟΝΙΜΑ Ε;ΚΑΙ ..ΣΕΜΝΑ

Ο χρόνος σβουριζει προς πάσα κατεύθυνση

 Έχετε  παρατηρήσει  το  ποσο    εύκολα     και  ανεξήγητα     χάνονται  -  λές  και τα κατάπιε  η θάλασσα  -   ζητήματα  που  μας  απασχόλη...