Αναγνώστες

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Ο καπιταλισμός είναι εθισμοί .Ο Ηomo economicus είναι Homo Ludens (μερικές αρχικές σκορπιες σκεψεις )


Ο καπιταλισμός είναι εθισμοί . Εθισμός στην εργασία αρχικά.Εθισμός στην συσσώρευση . Εθισμός στην αλλοτρίωση
 Αργότερα στην κατανάλωση .Ο καπιταλισμός  εμπεριέχει μια διαρκή αξίωση : Βγες προς τα έξω ,συναγελάσου.Δηλαδή αγόραζε και πούλα .Γίνε εμπόρευμα..
Ο σύγχρονος καπιταλισμός γίνεται όλο και περισσότερο υγρός. Ρευστός. Αλλαγή . Κινητικότητα . Ευκαμψία .Ευλυγισία . Αποδέσμευση .  Απελευθέρωση .
 Η  Χειραφέτηση ως προσταγή . Η ελευθερία  ως ψυχαναγκασμός . Η αυτοεκφραση ως εθισμός .
Το διαδίκτυο είναι εξαρτηση:Ο ψυχαναγκασμός της αυτοεκφρασης.
Ο καπιταλισμός είναι μια δίνη
Στον χώρο και στον χρόνο. Μια απόπειρα αναστολής του χρόνου.Μια παγίδευση στην παιδικότητα . Ο Χρόνος συμπιέζεται στο παιχνίδι κυκλοφορίας του εμπορεύματος .
Ο χρόνος γίνεται εκτατός  
Γίνεται χώρος .Μια παγκόσμια – ιδεατή – κοινότητα. Το κεφάλαιο ως καθαρό πνεύμα . Το διαδίκτυο ως η (Πλατωνική) αναπαράσταση της κυκλοφορίας του κεφαλαίου . Το διαδίκτυο ως η συμπύκνωση της αφαίρεσης .
 Ο καπιταλισμός είναι η έκρηξη των εθισμών , των ψυχαναγκασμων και εξαρτήσεων .
Ένας παλιμπαιδισμός . Μια καθήλωση στης παιδικότητα .Το εμπόρευμα ως ομοίωμα του Παιχνιδιού .Ο Ηomo economicus είναι Homo Ludens*
''Όμως ο χρόνος συνεχίζει το πανάρχαιο έργο του να μας κάνει όλους να νιώθουμε αλλά και να είμαστε ……σ…τά''
 *Homo Ludens (book) - Wikipedia, the free encyclopedia

5 σχόλια:

the Idiot Mouflon είπε...

Όταν κάποιοι μίλάν για τον Καστοριάδη... επικεντρώνονται συχνά στην αναφορά του στην "Αθηναϊκή Δημοκρατία", ξχνώντας ότι ο Κ. την είχε προβάλει σε αντιδιαστολή με την Βυζαντινή παράδοση.

Ίσως... λέω ίσως... υπό το πρίσμα της άνωθεν ανάρτησης... να έπρεπε να συγκεντρωθούμε λίγο περισσότερο στην (τελική) στροφή του προς την ψυχολογία;

Νοσφεράτος είπε...

μια ακομα σκορπια σκεψη .. Η τωρινή αναφορά στην Αμεση Δημοκρατια α σοο αο τους ακροδεξιους αγανακτισμένους οσο και απο τους ... ''αριστερους'' της κατω-κατα Τσιπρα- Βουλής .. εχει ολύ περισσοτερη σχε΄ση με τηνΒυζαντινη παραδοση της .''εκλησιας'' του λαουκαι και τα νεο-ορθοδοξα λουκια των τελευταιων τριαντα χρόνων παρρά με την παραγματική Αθηναική αεση Δημοκρατια .. Οσο για τον Καστροριαδη; Τον ερμηευουν κιαυτόν ..ορθοδοξα , βυζαντινά ..

the Idiot Mouflon είπε...

Παναγία μου!

Νοσφεράτος είπε...

εγω θαλεγα .. ΧΡΙΣΤΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ ..

Νοσφεράτος είπε...

σημειωση στις παραμονες του Psi.
αντιπερισπασμός : α( προτεινεις μερικές ακομα επαισχυντες μεταβολές προς τα χειρω στα εργασιακά , τους μισθους, τις απολυσεις ,συνταξεις κλπ για να μετατοπιστει προς τα εκει -φυσικά η κοκκινη γραμμη , το αγχος και ο τρομος -- ουτως ωστε να αναστενακουμε ολοι με ανακουφιση αν οι περικοπες ειναι κατα τι ..μικροτερες παραβλέποντας οτι οι Τραπεζες θα παραμεινουν στους ..Τραπεζιστες και τα παπαγαλακια τοου

 κινηματογράως και τρο TONY JUDT TONY JUDT Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡ...