Αναγνώστες

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

το ιρλανδικό «θαύμα» του Σαμαρά και η ....''επαληθευση ''του ....



ΠΗΓΗ  


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4603948το ιρλανδικό «θαύμα» του Σαμαρά

''11 Οκτωβρίου 2010 Ομιλία στην Κέρκυρα Υποστηρίξαμε από την αρχή, ότι η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης και το Μνημόνιο δεν ήταν “μονόδρομος”... Και τώρα έρχεται η δικαίωση. Διπλή δικαίωση, μάλιστα: Αλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, με προβλήματα ίδια με τα δικά μας δεν κατέφυγαν στον μηχανισμό στήριξης. Δεν υπέγραψαν Μνημόνιο. Βγήκαν και δανείστηκαν ακριβά από τις αγορές. Αλλά δεν “έδεσαν” τις χώρες τους χειροπόδαρα, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τους προτείναμε να κάνουν ό,τι έκανε και η Ιρλανδία. Η οποία ομολόγησε έλλειμμα 32%διπλάσιο από το δικό μας!- αλλά δανείστηκε όλα όσα χρειάζεται για έναν χρόνο μπροστά, ώς τα μέσα του 2011! Αυτοί απέδειξαν ότι το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος, ούτε για την Ελλάδα! ''

και  η συνεχεια 

Πιο κοντά σε μηχανισμό τύπου Ελλάδας το Δουβλίνο

Οι αγορές «τιμωρούν» την Ε.Ε. μέσω της Ιρλανδίας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010


Τα κεντρικά  γραφεία της  Τράπεζας της  Ιρλανδίας στο  Δουβλίνο.  Οι υπουργοί  Οικονομικών των  πέντε μεγαλύτερων  οικονομιών της  Ε.Ε. επιχείρησαν  χθες να  καθησυχάσουν τις  αγορές,  διευκρινίζοντας ότι  ενδεχόμενη  βοήθεια προς την  Ιρλανδία δεν θα  έχει κόστος για  τους επενδυτές
Προσπάθεια να αφοπλίσουν τη «βόμβα χρέους» που απειλεί την Ιρλανδία πραγματοποίησαν χθες οι πέντε ισχυρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία.
Η παρέμβαση αυτή κρίθηκε απαραίτητη μετά την κατακόρυφη άνοδο των spreads που αποκλείουν ουσιαστικά την Ιρλανδία από τις αγορές και φέρνουν τη χώρα στον προθάλαμο της χορήγησης βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά τα πρότυπα της Ελλάδας. Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τον κίνδυνο ντόμινο της κρίσης και σε άλλες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία αλλά και η Ιταλία που το τελευταίο διάστημα βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να γίνεται ιδιαίτερα «αλμυρό».

Σε κοινό ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Οικονομικών των πέντε χωρών τόνισαν ότι ο μηχανισμός επίλυσης κρίσεων που συζητείται στην Ευρώπη και μπορεί να υποχρεώνει τους ομολογιούχους να αναλαμβάνουν μέρος του κόστους διάσωσης μια χώρας μέλους, δεν αφορά το τρέχον χρέος χωρών. «Οποιοσδήποτε νέος μηχανισμός θα λειτουργήσει μετά τα μέσα του 2013 χωρίς να επιδρά καθόλου στις τρέχουσες ρυθμίσεις», δηλαδή τους σημερινούς ομολογιούχους, ανέφεραν σε κοινό ανακοινωθέν από τη Σεούλ οι υπουργοί Οικονομικών. Σε χωριστές δηλώσεις της η καγκελάριος Α. Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα σενάρια της τρέχουσας κρίσης στην Ιρλανδία.

Νωρίτερα ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπ. Κόουεν είχε κατηγορήσει τη γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ ότι με τις πρόσφατες δηλώσεις της πως ιδιώτες επενδυτές θα πληρώνουν κι αυτοί το κόστος αναδιαρθρώσεων χωρών της ευρωζώνης, επέτειναν το πρόβλημα. Με την πρόταση αυτή της Γερμανίας έχει συμφωνήσει η Γαλλία και έχει διαφωνήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο Κόουεν επιτέθηκε ακόμη στους κερδοσκόπους αναφέροντας ότι οι αγορές ομολόγων «συμπεριφέρονται παράλογα».

Πολύ υψηλά τα spreads. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιρλανδίας έχουν εκτοξευτεί στο 9% και τα spreads και έφτασαν στο ύψος ρεκόρ των 650 μονάδων για να υποχωρήσουν στη συνέχεια στις 580 μονάδες βάσης. Τα spreads της Πορτογαλίας ξεπέρασαν κι αυτά τις 460 μονάδες βάσης, ενώ συνεχή άνοδο σημειώνουν σε Ισπανία πλησιάζοντας ξανά το ρεκόρ των 230 μονάδων βάσης αλλά και σε Ιταλία που πλησιάζουν επικίνδυνα τις 200 μονάδες βάσης. Τα spreads στην Ελλάδα υποχώρησαν κάτω από τις 900 μονάδες.

Μετά τις πυροσβεστικές δηλώσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, τα spreads σε όλες αυτές τις χώρες υποχώρησαν 10 έως 20 μονάδες βάσης, ενώ ανησυχία εξακολούθησε να επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που μετά το κοινό ανακοινωθέν υποχωρούσαν έως περίπου 0,8%. Το Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο ενισχυόταν ελαφρά. Βουτιά 5% σημείωσε νωρίτερα το Χρηματιστήριο στη Σαγκάη λόγω φόβων για έκρηξη πληθωρισμού και επιτοκίων στην Κίνα αλλά και ανησυχίας για την κρίση στην ευρωζώνη.

Οι φήμες όμως παραμένουν. Χθες ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας διέψευσε ότι η Ε.Ε. έχει ετοιμάσει πακέτο διάσωσης της χώρας ύψους 80 δισ. ευρώ, ενώ τόσο η Κομισιόν όσο και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντ. Στρος-Καν ανέφεραν ότι η χώρα δεν έχει ζητήσει βοήθεια. Η Ιρλανδία εκτιμάται ότι έχει καλύψει τις ανάγκες της για χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούλιο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: