Αναγνώστες

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις νήσος το τεύχος 113 (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2010) της τριμηνιαίας επιθεώρησης οικονομικής και πολιτικής θεωρίας Θέσεις.Θέσεις


Θέσεις
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΗ - ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ
ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ    
ΕΚΔΟΣΕΙΣ νήσος
Σαρρή 14, 10553 Αθήνα. Tηλ. / FAX 3250058, e-mailnissos92@otenet.gr
(www.theseis.com)

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις νήσος το τεύχος 113 (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2010) της τριμηνιαίας επιθεώρησης οικονομικής και πολιτικής θεωρίαςΘέσεις.
Στο τεύχος αυτό των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή αναλύει την πολιτική συγκυρία, δίνοντας έμφαση στο κοινωνικό περιεχόμενο των μέτρων της κυβερνητικής πολιτικής, τα οποία αφενός στοχεύουν στη βίαιη αναδιανομή εισοδήματος και εξουσίας υπέρ του κεφαλαίου και σε βάρος της μισθωτής εργασίας και αφετέρου διαμορφώνουν ένα πλέγμα φορολογικής ασυλίας και κοινωνικής ασυδοσίας για τις «μεσαίες» κοινωνικές τάξεις και στρώματα, που παραδοσιακά στηρίζουν την καπιταλιστική εξουσία  (Συμμαχίες με Αρχές. Η αρραγής ενότητα του αστικού μπλοκ). Mπορείτε να το διαβάσετε στην ιστοσελίδα του περιοδικού www.theseis.com.
Ακολουθεί η μελέτη Άκη ΓαβριηλίδηΟι καθηγητές του τίποτα. Η αντι-εξέγερση ως πολιτική επιστήμη, η οποία εκκινώντας από την αρθρογραφία τωνΣτάθη Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, ιχνογραφεί τα πολιτικά και ιδεολογικά αποτελέσματα που προκύπτουν από την εξέγερση του Δεκέμβρη 2008.
Στη συνέχεια, οι Soraya Lunardi, Δημήτρης Χριστόπουλος και Δημήτρης Δημούλης εξετάζουν τα Όρια της ελευθερίας της τέχνης και του φιλελευθερισμού, εκκινώντας από τις συχνά επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις και νομικές αντιδικίες ανάμεσα σε θρησκευτικές κοινότητες ή αρχές από τη μια και συγκεκριμένους καλλιτέχνες από την άλλη.
Έπονται, το κείμενο του Λουί ΑλτουσέρΓιατί το κράτος είναι μία μηχανή, το οποίο αναλύει τη λειτουργία του αστικού κράτους ως μηχανισμού που διασφαλίζει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της κυρίαρχης αστικής τάξης ως συνόλου, και η μελέτη του Βαγγέλη Κούταλη, Η πέτρα που θραύει την εικόνα. Η έννοια της επανάστασης και η χρονικότητα μιας εξειδικευμένης επιστήμης, η οποία διερευνά τις συνθήκες και τις διαδικασίες θεωρητικού μετασχηματισμού που συνδέονται με την θεμελίωση της χημείας ως επιστήμης.
Τις Τεχνικές κατασκευές έχει ως αντικείμενο ανάλυσης το άρθρο του Ανέστη Ταρπάγκου που ακολουθεί: Από τη «χρυσή 10ετία» (1995-2004) στην κρίση υπερσυσσώρευσης (2004-2008) και την κατάρρευση (2008-2010).
Την ύλη του τεύχους ολοκληρώνει το κείμενο των Κώστα Ελευθερίου και Δημοσθένη Παπαδάτου-ΑναγνωστόπουλουΤο «anything goes» της ελληνικής Ακροδεξιάς: Ο ΛΑ.Ο.Σ στην εποχή του «νέου πατριωτισμού» και της κρίσης της Δημοκρατίας, το οποίο αποτελεί εκτενή βιβλιοκριτική για το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά, Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη. Η τηλεοπτική αναγέννηση της ελληνικής ακροδεξιάς, Αθήνα 2010.
ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ: Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ταχυδρομικά το περιοδικό, στείλτε με ταχυδρομική επιταγή 25€ (συνδρομή για 1 χρόνο – για το εξωτερικό 33€) στη διεύθυνση: Κώστα Σβόλη, εκδ. Νήσος, Σαρρή 14, 10553 Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Έρωτας του Προυστ: Σουάν , Οντέτ

 OCTAVIO PAZ Η ΔΙΠΛΗ ΦΛΟΓΑ Έρωτας και ερωτισμός( 1993)  Μετάφραση ΣΑΡΑ ΜΠΕΝΒΕΝΙΣΤΕ,  ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΑ ΕΞΑΝΤΑΣ-ΝΗΜΑΤΑ 1996  Σελ ,58 ,59 ,60   Ο...