Αναγνώστες

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Η «Νέα Φτώχεια»: σαν να πέφτεις χωρίς αλεξίπτωτο! Χρήστος Μιχαηλίδης

Η «Νέα Φτώχεια»: σαν να πέφτεις χωρίς αλεξίπτωτο!
Χρήστος Μιχαηλίδης

αποσπασμα 

Η «ΝΕΑ ΦΤΩΧΕΙΑ», λέει, προκαλείται εξαιτίας της οικονομικής κατάρρευσης ενός μεμονωμένου ανθρώπου ή και μιας ολόκληρης χώρας που, πριν από αυτήν (την κατάρρευση), ζούσαν εν αφθονία και κάποτε είχαν ονειρευτεί ότι αυτή η ευμάρεια θα μπορούσε να κρατήσει για πάντα. Ο καθηγητής Τσιλ περιγράφει την εμπειρία αυτής «της τρομακτικής ελεύθερης πτώσης μιας ολόκληρης κοινωνίας, μιας ολόκληρης χώρας, χωρίς αλεξίπτωτο και χωρίς προστατευτικό δίχτυ από κάτω». Οταν μια χώρα ή μια εταιρεία αναγκάζονται να «μειωθούν σε μέγεθος», όπως λέει ο συγγραφέας, άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, ώρες εργασίας μειώνονται, πολλά ζευγάρια, ιδίως στον δυτικό κόσμο, φτάνουν σε χωρισμό, με συνέπεια ένας από τους δύο, και μαζί, συνήθως, τα παιδιά, να προσγειωθούν σε μια νέα, πολύ χειρότερη οικονομική πραγματικότητα, που ποτέ δεν είχαν φανταστεί.
«ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ στοιχείο αυτής της Νέας Φτώχειας είναι το φοβερό συναίσθημα της έκπληξης - ότι, δηλαδή, η φτώχεια μπορεί να χτυπήσει τόσο ξαφνικά, που οι άνθρωποι να πέσουν τόσο πολύ και τόσο άσχημα προτού κάποιος τους πιάσει και τους βοηθήσει να ξανασηκωθούν, ότι ύστερα από οικονομική πρόοδο σχεδόν ενός αιώνα η παιδική φτώχεια, σχεδόν σε όλον τον κόσμο, εξακολουθεί να μας προβληματίζει. Η Νέα Φτώχεια μάς κάνει να χάσουμε την πίστη μας όχι μόνο σε σχέσεις που κάποτε πιστεύαμε ότι θα διαρκέσουν μια ζωή, αλλά ακόμα και σε κυβερνητικά προγράμματα που ελπίζαμε πως θα άντεχαν και θα στήριζαν γενεές επί γενεών», γράφει ο καθηγητής Τσιλ, ο οποίος παραθέτει έρευνα, εμπειρίες αλλά και στατιστικά στοιχεία, για να καταλήξει στο τρομακτικό συμπέρασμα για το πόσο εύκολα μπορεί μια οικονομική κρίση «να διαλύσει τον άνθρωπο, την οικογένεια, την κοινωνία, τη χώρα του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Έρωτας του Προυστ: Σουάν , Οντέτ

 OCTAVIO PAZ Η ΔΙΠΛΗ ΦΛΟΓΑ Έρωτας και ερωτισμός( 1993)  Μετάφραση ΣΑΡΑ ΜΠΕΝΒΕΝΙΣΤΕ,  ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΑ ΕΞΑΝΤΑΣ-ΝΗΜΑΤΑ 1996  Σελ ,58 ,59 ,60   Ο...