Αναγνώστες

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Περί Εθνικής ταυτότητας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης(κλικ)


Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στις 8μ.μ. στη Φιλίππου 51 η Πολιτική Κίνηση των Οικολόγων Πράσινων Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του νέου θεσμού “Oικοτετάρτες“, διοργανώνει συζήτηση με θέμα την εθνική ταυτότητα στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης.




Ο Πέτρος Θεοδωρίδης, συγγραφέας-πολιτικός επιστήμονας, με αφορμή την ταινία του Θ. Τσίτου “Ακαδημία Πλάτωνος” με πρωταγωνιστή τον Αντώνη Καφετζόπουλο, θα αναλύσει έννοιες που συνδέονται με τη διαδικασία συγκρότησης της εθνικής ταυτότητας σήμερα χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα στιγμιότυπα από την ταινία, την οποία και προσεγγίζει ως ένα σχόλιο στην σύγχρονη Ελληνική ταυτότητα.



«Η ταινία “Ακαδημία Πλάτωνος” αφορά σε μια παρέα “Ελληναράδων” ψιλικατζήδων σε μια τυπική αθηναϊκή γειτονιά με τους κάθε λογής ξένους της. Αφορά στο τι σημαίνει να είσαι Ελληναράς σήμερα:να προσβάλλεις τους ξένους της γειτονιάς σου, να σαμποτάρεις την ανέγερση μνημείου υπέρ της διαπολιτισμικής αλληλεγγύης που στήνεται στην πλατεία σου γιατί θεωρείς την πλατεία δικό σου γήπεδο όπου παίζεις μπάλα με τους φίλους σου αποκλείοντας τους ξένους. Ο αρχικός τίτλος ήταν «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ» και ήρωας της ο Σταύρος: χωρισμένος που επιθυμεί την πρώην γυναίκα του, και με μια γριούλα μάνα που μετά από εγκεφαλικό τα έχει μάλλον χαμένα. Όμως αίφνης η μητέρα του αρχίζει να μιλάει άπταιστα αλβανικά και στο πρόσωπό της ένας αλβανός μπογιατζής αναγνωρίζει τη δική του χαμένη μάνα!»



Παράλληλα θα γίνει και η παρουσίαση του τεύχους 14 του περιοδικού “’Ενεκεν”




3 σχόλια:

A.F.Marx είπε...

Τι ωραίο εξώφυλλο!
Πολύ μ΄αρέσει
Μπράβο

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δυστυχώς δεν έχω δει ακόμα το έργο και μιας και ζω στην Αθήνα θα ήταν αδύνατον να έρθω.

Θα προτιμούσα για τίτλο το "Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ" αλλά φοβάμαι πως με τέτοιο τίτλο οι γνωστοί-άγνωστοι Ελληναράδες θα είχαν πάτημα...

Νοσφεράτος είπε...

παιδια γιατι δεν γραφεστε συνδρομητες στο ΕΝΕΚΕΝ ;

Ο χρόνος σβουριζει προς πάσα κατεύθυνση

 Έχετε  παρατηρήσει  το  ποσο    εύκολα     και  ανεξήγητα     χάνονται  -  λές  και τα κατάπιε  η θάλασσα  -   ζητήματα  που  μας  απασχόλη...