Αναγνώστες

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

για τα Δημοσια πανεπιστημια και τα ιδιωτικά...κολλεγιακλπ..Δυο ενδιαφεροντα και τεκμηριωμενα αρθα στην'' Ε''

Να απαγορευτεί η δικαιόχρηση
ενδιαφερον αποσπασμα:*''Ολο αυτό το διάστημα, οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ επιτρέπουν στις επιχειρήσεις αυτές να διαφημίζονται στις εφημερίδες και στην τηλεόραση, δημιουργώντας προσδοκίες σε μεγάλο αριθμό οικογενειών. Ωστόσο το Ελληνικό Δημόσιο με τον νόμο 1966/1991 έχει στη διάθεσή του ένα σχετικά επαρκές θεσμικό πλαίσιο για να απαγορεύσει αυτή την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα και την εμπορία ελπίδων: για τα ΕΕΣ που με οποιονδήποτε τρόπο προβάλλονται ως εκπαιδευτικά ιδρύματα και υπόσχονται πτυχία ο νόμος προβλέπει την οριστική διακοπή της λειτουργίας τους και την τιμωρία των ιδιοκτητών τους. Το γεγονός βέβαια αυτό συστηματικά αποσιωπάται σήμερα από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.''

Προστασία στα δημόσια πανεπιστήμια

αποσπασμα:
''Τα δημόσια πανεπιστήμια πιστεύουν ότι, εξ αντικειμένου, έχουν ευθύνη και καθήκον να μιλήσουν για ζητήματα ποιότητας σπουδών μιας μερίδας της ελληνικής νεολαίας, η οποία μάλιστα πληρώνει αδρά γι' αυτό. Είναι γνωστή και πανθομολογούμενη η χαμηλή ποιότητα των όποιων σπουδών των κολεγίων συγκρινόμενη με την απαιτουμένη σε τριτοβάθμιο επίπεδο, πέραν του ότι πρόκειται για κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιωτικούς φορείς (ανεξαρτήτως με ποιους συνεργάζονται) και επομένως, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν είναι δυνατόν να παρέχουν πανεπιστημιακά «πτυχία» και αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.
Αν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια δέχονται τελευταία από ορισμένες πλευρές έντονες κατηγορίες (τις περισσότερες φορές άδικες και αβασάνιστες) για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της διεξαγόμενης έρευνας, τότε τι πρέπει να ειπωθεί για τα κολέγια; Εκτός των άλλων (υποδομές, προσόντα διδακτικού προσωπικού, προγράμματα σπουδών κ.λπ.), οι πανεπιστημιακές σπουδές είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με την έρευνα, η οποία και τελικά καθορίζει την ποιότητά τους. Ποιοι από αυτούς τους φορείς μπορούν να ισχυρισθούν ότι έχουν ερευνητική δραστηριότητα; Επιπλέον, σύμφωνα με αυτήν την απόφαση του ΔΕΚ, η χώρα μας δεν έχει καν αρμοδιότητα ουσιαστικής αξιολόγησης αυτών των δομών, άρα η ανεξέλεγκτη κατάσταση θα συνεχισθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα url του θείου Ισιδώρα