Αναγνώστες

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Την αναρτηση την πρωτοεκανα στις 29/8/2008:Τι λεει αυτό το περιφημο Αρθρο 16 του Συνταγματος το οποιο δεν αναθεωρηθηκε απο την παρουσα Βουλή :

ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Άρθρο 16

1. Η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες. Η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους. Η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα.


2. Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.
3. Τα έτη υποχρεωτικής φοίτησης δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα.

4. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Το Κράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητες τους.

5. Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους. Συγχώνευση ή κατάτμηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορεί να γίνει και κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη, όπως ο νόμος ορίζει. Ειδικός νόμος ορίζει όσα αφορούν τους φοιτητικούς συλλόγους και τη συμμετοχή των σπουδαστών σε αυτούς.

6. Οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί. Το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό τους επιτελεί επίσης δημόσιο λειτούργημα, με τις προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει. Τα σχετικά με την κατάσταση όλων αυτών των προσώπων καθορίζονται από τους οργανισμούς των οικείων ιδρυμάτων. Οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν μπορούν να παυθούν προτού λήξει σύμφωνα με το νόμο ο χρόνος υπηρεσίας τους παρά μόνο με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 88 παράγραφος 4 και ύστερα από απόφαση συμβουλίου που αποτελείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, όπως ο νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει το όριο της ηλικίας των καθηγητών των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εωσότου εκδοθεί ο νόμος αυτός οι καθηγητές που υπηρετούν αποχωρούν αυτοδικαίως μόλις λήξει το ακαδημαϊκό έτος μέσα στο οποίο συμπληρώνουν το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους.

7. Η επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το Κράτος και με σχολές ανώτερης βαθμίδας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια, όπως προβλέπεται ειδικότερα από το νόμο, που ορίζει και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τις σχολές αυτές.

8. Νόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Κράτος, τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σε αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους. Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται. 9. Ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Κράτους. Το Κράτος επιχορηγεί και ελέγχει τις ενώσεις των αθλητικών σωματείων κάθε είδους, όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει επίσης τη διάθεση των ενισχύσεων που παρέχονται κάθε φορά στις επιχορηγούμενες ενώσεις σύμφωνα
Ειναι νομίζω Σαφέστατο) οτι
οταν καποια κομματα της Αριστεράς και οχι μόνο (οπως ο Συριζα και οι Οικολογοι Πρασινοι )
λενε πως Αντιτιθενται καθετα στην αναθεωρηση του Αρθρου 16
εννοουν την Παραγραφο 5
που αναφερεται στα πανεπιστημια ( τα οποια δεν θελουν να παραδωσουν στην Ιδιωτική Κωλ-εγιά )
και Ουχί στην παραγραφο 2 ...(η οποια ουτως η αλλως μιλά για θρησκευτική και εθνικη συνειδηση και οχι απαραιτητα για θρησκοληψιες,κατηχικουριά και εθνικισμους )


- ενώ απο την αλλη ειναι Προφανεστατο οτι οσοι ηθελαν η θελουν την αναθεωρηση και ειναι Κοινοβουλευτικά κομματα (μονο η Νεα Δημοκρατια πιά- και τα αποκόμματα της αλλά αυτά ειναι εκτος Βουλής ) Δεν εννοουν προφανώς την παραγραφο 2 (σιγά μη την εννοουν ..) αλλά Πάλι την παραγραφο 5 ( για να παραδωσουν την Ανωτατη Παιδεια στα Κωλέγια )

(Και εν πασει περιπτωσει ειναι λιγο αστειο να μας την πεφτουν οσοι πριν λίγο υπερασπιζανε το Αβατον-ονοματα δεν λεμε για να μη μας βγει παλι το ..ονομα )
Και εν πασει περιπτωσει Χωνεψτε το : Το Αρθρο 16 ΔΕΝ αναθεωρηθηκε και δεν θα αναθεωρηθεί
Αρα : Οσοι μιλάνε για παρακαμψη του, πάνε να παρακάμψουν την Ιδια τη Συνταγματική Νομιμοτητα ...
Και
ισχυει ακομα και το Αρθρο 120 ..Ψαξτε να δειτε τι λεει ... Αντε


Υ.Γ και ο πιο ασχετος Νομικής παιδειας θα καταλαβαινε οτι δεν χρειαζεται καν αναθεωρηση του Αρθρου 16 παρ 2 για να αποφυγουμε το καπέλωμα της Εκπαιδευση απο την εκκλησια.

... Ειναι θεμα Νομου : Το Συνταγμα μας μιλά για Θρησκευτική συνειδηση και οχι για Ορθοδοξη συνειδηση(π.χ Θρησκειολογια στα Σχολεια )

..Και η Θρησκευτική ελευθερια Κατοχυρωνεται Επίσης στο Συνταγμα . Και η ερμηνεια του Συνταγματος γινεται συνθετικά, συνδυαστικά , το ενα αρθρο δεν πρεπει να ερχεται σε συγκρουση με το αλλο :Δεν ειναι ΔΟΝΤΙΑ για να τα βγαζουμε ενα -ενα.


Τωρα . η παραγραφος 5 ειναι σαφής: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ απο ιδρυματα Δημοσιου Δικαιου λεει ..Οχι Ιδιωτικά Κωλέγια. Δεν αναθεωρηθηκε . Τελεια και Παυλα ..Χωνεψτε το


και ας δουμε πως θα εξυγιανουμε επαρκώς την Δημοσια Εκπαιδευση ..Οχι να ξεπουλάμε τα Δημοσια Ασημικά επειδή το θελουν οι Νεοφιλελεευθεροι (Ν. Δ και τα παρακλαδια-αποκομματα της)


Υ. Γ και δε μου λετε που επικαλεισθε τά Θρησκευτικά για να παρακαμψετε την παραγραφο 5 που αφορά στα Δημοσια Πανεπιστημια ... Τι ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΆ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Ε; ΤΙ σχεση εχουν ;(τα θρησκευτικά διδασκονται στα Σχολεια πρωτοβαθμιας και Δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης ..)





Y.Γ 2 ειδα και εναπολύ ενδιαφερον σχολιο του Αγαπητου Π 2 με το οποιο συμφωνώ απολυτως και το βαζω κι εδώ :

http://panosz.wordpress.com/2008/08/29/religion_education/#comment-42857

Y.Γ 3 (προςαν ενας μαθητης Ελληνας - καθολικος(π.χ) κατεφευγε στα Δικαστηρια για το Μαθημα των Θρησκευτικών (αν αυτό οντας Ορθοδοξη Κατηχηση προσεκρουε στην δική του Θρησκευτική συνειδηση) ...

επικαλουμενος το Α 16 παρ 2 σε συνδυασμό με την Συνταγματικά κατοχυρωμενη Θρησκευτική Ελευθερια αλλά και το α. 5 Συνταγματος καθως και πολλά αλλα

Τοτε οποιοδηποτε Δικαστηριο που θα σεβοταν στοιχειωδώς τον εαυτό του

Θα τον Δικαιωνε...

YΓ4

υπαρχουν και καποιοι που λενε πανω κατω το εξής :Γιατι βρε παιδια (ας πουμε του Συριζα ή των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ) δεν δεχτηκατε να γινει ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ και ετσι χαθηκε η ευκαιρια να αναθεωρηθει και η παρ . 2;

Απαντηση (αν ειναι καλοπροαιρετη) :Παιδια , συνελθετε ...

Αν γινοταν αναθεωρηση στην παρουσα βουλή του Αρθρου 16

το περιεχομενο της με τους συσχετισμους της Παρουσης Βουλής

δεν θα εξαρτιοταν απο τους Βουλευτες του Συριζα (ή των Ο.Π που... .δεν εχουν )

Αλλά απο τους Βουλευτες της Δεξιας και του Πασοκ (που ειχε δεχτε την αναθεωρηση αλλά μετά το πηρε πίσω και πολύ καλά εκανε)

Ε ρε παιδια ..Σκεφτειτε λίγο !

Ποιος απο τους Βουλευτες της ΝΟΥ δΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑΘΕΛΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ (και μειναν με την ορεξη γιαυτό τωρα πανε να παρακαμψουν τηνν Συνταγματική Νομιμοτητα )

Ειπε εστω και μια κουβεντα για την αναγκη αναθεωρησης της παρ 2 ; Ε ;

ολοι -μα ολοι οι Νεοφιλελευθεροι Δεξιοι μιλουσαν και μιλουν για την παρ 5 ...

και για τα Ιδιωτικά Κολλεγια

Αρα Αυτο (τηνπαρ 5) θα αναθεωρούσαν και Οχι την αρ 2

Αυτό για οσους ειναι καλοπροαιρετοι

Y. Γ5

συμφωνώ δε επισης απολύτως με το σχολιο

http://panosz.wordpress.com/2008/08/29/religion_education/#comment-42877

Υ. Γ 6

Για οσους αναρωτιουνται Μα Ποτε επιτελους θα αναθεωρηθει το Α.16 (για να νομιμοποιηθουν τα ερμα τα Κωλεγια ;

Νομιζω οτι η απαντηση ειναι Παντως οχι τωρα ..Αλλά οταν Επιτραπει ξανά η Αναθεωρηση (5χρονια τουλαχιστον απο τηνπροηγουμενη Αναθεωρηση που γινεται τωρα : Αυτή η Βουλή ειναι Αναθεωρητική) Και σε Δυο Βουλές : Η Μια Διαπιστωνει αρθρα προς Αναθεωρηση η αλλη Αναθεωρει...

Τωρα ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16.

ΚΑΙ το Συνταγμα παραμενει ΑΝΩΤΑΤΟς ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ .

ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ .

- επιπλεον . Το Συνταγμα μας του 75 αντανακλουσε και τον συσχετισμό των κοινωνικών και πολιτικών δυναμεων της Μεταπολιτευσης (δηλαδή : Αντικατεστησε το Βασιλικό Συνταγμα , και εξεφρασε ως ενα βαθμό την Προοδευτική- Μεταχουντική πραγματικότητα... ) Ως ενα βαθμό παντα ...

- Τωρα ..ορισμενοι λένε ..Και τι θα γινει με τα κακομοιρα τα παιδια των ΚΕΣ ; που οι διαφοροι τους ταζανε διαφορα περι ανωτατοποιησης των Ιδιωτικών τους κoλλεγίων ; ε ;

Νομίζω πως τα εξαπατημενα αυτά παιδια πρεπει να ζητησουν να τους πληρωσουν τον λογαριασμό αυτοι που τους ταζανε λαγους με πετραχηλια(''θα αναθεωρησωμεν '' κλπ ( οχι να τον πληρωσουμε εμεις ουτε η Συνταγματική Νομιμοτητα )

- Αλλά απο την αλλη

μου κανει εντυπωση βρε αδελφε ..Τοοοοοσος πόνος για τα παιδια των Κολλεγιων; ..

Τα αλλά δεν ειναι δικά μας ΠΑΙΔΙΑ ; ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΑ ΗΔΗ ΥΠΆΡΧΟΝΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ (ΤΑ νΟΜΙΜΑ) ;Με σκληροτατες εξετάσεις ..

που αργοτερα θα Επρεπε να δεχτουν την υποβαθμιση των πτυχιων τους με την νομιμοποιηση των χιλιαδων ΚΕΚ ,(κατι βεβαι που δεν μπορει να γινει ..Υπάρχει ακομα το Α . 16 παρ 5)

Αυτά που ο κ Καραμανλής τα ονομασε , αν θυμαστε -''Ταραξιες''; (σε μια τηλεοπτική εκπομπή) επειδή δεν δεχθηκαν την παραπερα ξεφτιλα των σπουδων τους και το δουλεμα ;Αυτά που ξυλλοκοπουνταν επι μηνες απο τους Πραιτορες του κ Πολυδωρα;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΆ; Δεν ειναι παιδια ; Μόνο τα Κολλεγιοπαιδα ειναι παιδια ;

Χρειζομαστε Καλή Δημοσια Παιδεια ..Και καλή και Δημοσια ..

εξαλλου βρε παιδιά ..Τι μας νιάζει εμας (στο βαθμός που μιλουμε ως Πολιτες -για τον Δημοσιο Χωρο - η Ιδιωτική Παιδεια (ή μαλλον -οπως την λεγαμε καποτε ..Παρα-παιδεια ;

http://panosz.wordpress.com/2008/08/29/religion_education/#comment-42900

Y,γ

Μια βασική διαφορά - για να ξεφυγουμε λίγο απο τα Συνταγματολογικά (ελπίζω να εγινε κατανοητο οτι Ισχυει το Αρθρο 16 παρ 5 ως ανωτατος νομος του κρατους και οσοι πανε να το παρακαμψουν υπονομευουν την Συνταγματική νομιμοτητα -κι ας μας κανουν τους ''νομιμοφρονες ''

Λοιπόν

Μεταξύ αυτών που Υπερασπιζονται το Α 16 παρ 5 π.χ Συριζα, Ο-Π κα

και των Λογής Λογής Νεοφιλελευθερων διαφορων αποχρωσεων

εχει να κανει με Δυο

εντελως διαφορετικές Αντιλήψεις για την Εκαπιδευση

(εν προκειμένω την Ανωτατη Εκαπιδευση )

Για τους πρωτους η Παιδεια ειναι Δημοσιο Αγαθό και εχει να κανει με τις Ανάγκες και την Προδο της Κοινωνιας .

Για τους Δευτερους ειναι Εμπορευμα Οσοι μπορουν να το αγοράσουν ναναι καλά . Οι Υπολοιποι(που δεν το φυσανε) να πανε να πνιγουν ...(ανεξαρτητως προσπαθειας και ικανοτητων

Ετσι

Οι δευτεροι(τα διαφορα Νεοφιλελευθερα λογής λογής)παπαγαλάκια λεω -χρησιμοποιουν τα Υπαρκτοτατα προβλήματα της Δημοσιας Ανωτατης εκπαιδευσης (- που εν πολλοις παραγονται απο την Κυβερνηση που τους (και την) υποστηριζει -οπως και απο τους Πανεπιστημιακους δασκαλους αλλά και την Φοιτητική παραταξη -παρακλάδι της ΚυβερνησηςΓια να την ξεπουλήσουν οσο -οσο

οπως και με τα Υπολοιπα Ασημικά του Δημοσιου(Οτε κλπ - ως και την Δημοσια ασφαλεια εκχωρησαν σε ιδιωτες ..)

και στα Γρηγορα μαλιστα και καλοκαιριατικα για να μή παρουμε και χαμπάρι τι ακριβώς εγινε ...

Θα επανέλθω ...

( ε ..Να που επανέρχομαι...)

4 σχόλια:

Γιάννης είπε...

αντιγράφω τον εαυτό μου από την καλύβα του οδοντίατρου:
"σαφώς και το άρθρο 16 κάνει λόγο για προσηλυτιστικό μάθημα, αφού η έννοια θρησκευτική συνείδηση παραλληλίζεται με την έννοια εθνική συνείδηση. ή αμφιβάλλει κανείς ότι δεν γίνεται πλύση εγκεφάλου αναφορικά με το “εθνική” συνείδηση, με την έννοια ότι τα παιδιά διδάσκονται κατά κύριο λόγο την ελληνική ιστορία και μάλιστα ως ιστορία τους και όχι “ιστορία” (Αφρικανών, Αμερικανών, Κινέζων) όλων των εθνών, ισότιμα; γιατί αν το “ανάπτυξη της θρησκευτικής” συνείδησης σήμαινε “θρησκειολογία” και όχι “ορθόδοξο μάθημα”, τότε το “ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης” θα σήμαινε συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν έθνη, “εθνογεωγραφία”, “εθνολογία”, “ιστορία κάθε λαού και φυλής” κ.ά. τέτοια μαθήματα λογικώς, και όχι “ιστορία του ελληνικού έθνους”. εκτός κι αν ισχυριστεί κανείς ότι αλλιώς εννοεί (και μάλιστα το 1975!) το “θρησκευτική” από το “εθνική” συνείδηση όποιος πρότεινε και ψήφισε το Σύνταγμα τότε."

επίσης το επιχείρημα "είναι ενοχλητικό [το κατηχητικό μάθημα]" είτε είναι επιχείρημα βάσει γούστου, οπότε καθένας έχει κι από έναν πρωκτό-γούστο, είτε να κάνουμε ένα δημοψήφισμα, για να δούμε αν ενοχλείται ο κόσμος. όχι βαρβούτσαλα και δήθεν ανθρώπινα δικαιώματα. γιατί όπως όποιος θέλει να αποτεφρωθεί θέλει και κρατικό αποτεφρωτήριο, το οποίο θα το πληρώνουν όλοι, συγκεκριμένα η πλειοψηφία που δεν θέλει να αποτεφρωθεί η ίδια, έτσι και όποιος θέλει θρησκευτικά κατηχητικά στο σχολείο θέλει να τα πληρώνουν όλοι, δηλαδή το κράτος. είτε και στις δυο περιπτώσεις ισχύει ο ίδιος κανόνας (α. τα πληρώνουν όλοι. β δεν πληρώνουνει το κράτος) είτε μιλάμε για υποκρισία, που έπιασε - ειδικά με βάση το δεδομένο ότι θα γίνουν κρατικά επιδοτούμενα αποτεφρωτήρια - ορισμένους για το κατηχητικό σχολικό μάθημα.

τώρα, το επιχείρημα του καλυβάρχη ότι το ά16 είναι διπλά κακό γιατί είναι και κρατικισμός και θρησκευτικό κατηχητικό είναι διπλά αφελές και απευθύνεται σε μια μειοψηφία. η πλειοψηφία δε βρίσκει τίποτε κακό στο θρησκευτικό κατηχητικό (ΑΝ θεωρηθεί ότι [αμάν πια] είναι τόσο ιεροεξεταστικό και δογματικό το μάθημα όπως γίνεται τώρα) και, αντικειμενικά, πάλι η πλειοψηφία εχει οικονομικό συμφέρον να πληρώνει για δημόσιο πανεπιστήμιο παρά ΚΑΙ για ιδιωτικά πανεπιστήμια (όπου θα φοιτεί το τέκνο) ΚΑΙ για το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο ανακγαστικά (θα) επιδοτείται κυρίως ή αποκλειστικά από δημόσιους φόρους - εκτός πια κι αν τα οικολογικά σαίνια της Καλύβας θεωρούν ότι δεν πρέπει να χρηματοδοτείται από φόρους, αλλά να εξαφανιστεί [κάπως σαν το φόρο για την ΕΡΤ!] και να πληρώνουμε μόνο για τα ιδιωτικά στά οποία θα σπουδάζουμε.

αλλά αν το θρησκειολογίστικο επιχείρημα κατά του ά 16 είναι για τα μπάζα, το άλλο είναι ακόμη χειρότερο: είναι φυγή προς τα εμπρός. κανείς δεν αναρωτιέται τι θα γίνει στα δημόσια αει, όταν τα καλύτερα μυαλά μεταναστεύσουν στα ιδιωτικά αει και κανείς δεν μας λέει τι θαυμαστό θα συμβεί, ώστε οι τωρινές παράγκες σε μια νύχτα θα γίνουν φοβερά ιδιωτικά αει.

θα συμφωνήσω με το αντεπιχείρημά σου για τα καημένα τα παιδιά των ιδιωτικών κολλέγιων. ε, στα παπάρια μας, λοιπόν. δεν μπορεί το ζώον που δε διάβασε, να πάει στο χλιδάτο ή ημιχλιδάτο ιδιωτικό αει επειδή έχει λεφτά. δηλαδή ας πάει, αλλά όχι και να του αναγνωρίσουμε το πτυχίο του ως αεί επικροτώντας τον κι από πάνω επειδή απλώς είχε λεφτά ο μπαμπάς.

επίσης στο εν λόγω πόστ άκουσα για μη κρατικά-δημόσια πανεπιστήμια. επαναλαμβάνω εαυτόν ξανά:
όχι κράτος, αλλά δημόσιο πανεπιστήμιο = όχι μπάχαλο των υπουργείων, αλλά μπουρδέλο των δήμων και νομαρχιών. δηλαδή, ποιος θα είναι το ΝΠΔΔ (μη κράτος) που θα κάνει πανεπιστήμιο; η περιφέρεια; η νομαρχία; η Εκκλησία; ο Δήμος; ΚΑΙ; και ποιος νομίζουν ότι πληρώνει τα έσοδα των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, όπως τα παραπάνω; ε, το κράτος, δηλαδή οι φόροι. άρα;

Νοσφεράτος είπε...

Γιαννη
συμφωνώ με το σχολιο σου σε οτι αφορά στη παρ 5 Α 16 και στα κουτοπόνηρα επιχειρηματα των Δεξιων και Νεοφιλελευθερων ''αν δεν θελετε αναθεωρηση αρα συμφωνειτε με την υπαρχουσα κατασταση στα δΗΜΟΣΙΑ ΑΕΙ''


οσο για την παρ 3 : Το οτι πραγματι το '75 ο συνταγματικός νομοθετης μαλλον ειχε κατα νου αυτό που λές

Δεν νομιζω οτι αποκλειει μια ευρυτερη ερμηνεια τωρα ..

Διοτι τα συνταγματικά κειμενα επιτηδες διατυπώνονται ετσι ωστε να επτρεπουν και την διασταλτική ερμηνεια ..

Διοτι Οι καιροι αλλάζουν. Αν αναθεωρειται καθε λίγο το Συνταγμα τοτε ...παυει να ειναι Συνταγμα . Γινεται απλός νομος ..

Θα μπορουσε να πει ομως κανεις : Γιατί δεν λές και το ιδιο (διασταλτική ερμηνεια και για την παρ 5 Α 16 ..


ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ . εκει υπάρχει η λεξη ''απΟκλειστικά''

ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ .. ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΕΞ' ΟΡΙΣΜΟΥ Καθε ειδους ..ιδιωτικά πανεπιστημια ..

Απλό δεν ειναι ;

Νοσφεράτος είπε...

Ειπα στο προηγουμενο παρ 3

παραγραφο 2 εννοουσα ..

Γιάννης είπε...

ασφαλώς και υπάρχει ευρεία ερμηνεία του Σ., αλλιώς θα ήταν νόμος. και αναφορικά με τα μη ιδιωτικά, αναφέρεται το "αποκλειστικά".
αλλά στο άλλο θέμα, απλώς δείχνω ότι η έννοια θρησκευτική συνείδηση εξηγείται ή σχετίζεται με την έννοια εθνική συνείδηση. αν μπορεί να εννοείται για το πρώτο το "θρησκειολογία", τότε δεν κακώς ακούω από τους ίδιους επιχειρήματα και εξέγερση υπέρ της "εθνολογίας-εθνογεωγραφίας" (με σκοπό την καλλιέργεια της συνείδησης ότι υπάρχουν έθνη) σχετικά με το δεύτερο (την εθνική συνείδηση).

όχι τίποτε άλλο, αλλά γελάω όταν ακούω συνεχώς για τον Κολοκοτρώνη στην Καλύβα και για το πόσο σπουδαίοι ήταν αυτοί που έκαναν το εθνοκράτος μας και τις τοπικιστικές αυτολατρείες και μη μας θίγετε με το θέμα της Τριπολιτσάς, ενώ την ίδια στιγμή για ένα θέμα που συνδέεται στο Σύνταγμα, ακούω ιερεμιάδες.