Αναγνώστες

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011 19:00 IANOS Αριστοτέλους 7

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011 19:00 
IANOS Αριστοτέλους 7
Συζήτηση / Ομιλία / Διάλεξη
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η «Ομάδα γυναικών Θεσσαλονίκης» σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟS πραγματοποιεί συζήτηση με θέμα «Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι οικογενειακή υπόθεση».
Το γυναικείο κίνημα ήταν το πρώτο που μίλησε ανοιχτά για την έμφυλη βία μετά από αιώνες σιωπής, φόβου και ενοχής απαιτώντας να μη συνιστά  πια ιδιωτική υπόθεση και να αναγνωριστεί ως  κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα, το οποίο αντανακλά και συντηρεί τις πατριαρχικές δομές σε όλο τον πλανήτη.  Ως μηχανισμός ελέγχου και καθυπόταξης των γυναικών η κακοποίηση αφορά όλα τα κοινωνικά, οικονομικά και μορφωτικά στρώματα. Η κοινωνία με τις δομές και τους θεσμούς της , όπως η οικογένεια, το σχολείο, η εκκλησία, ο χώρος εργασίας, με τους  μηχανισμούς  που εμπλέκονται πρώτοι στις περιπτώσεις της βίας, όπως ο δικαστικός μηχανισμός και το δίκτυο των κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών, οι αστυνομικές αρχές  -, και τέλος το σύνολο της έκφρασης του λαϊκού πολιτισμού μας -τηλεόραση, έντυπα, διαφήμιση-, συμβάλλει στην αναπαραγωγή των ανισοτήτων και των στερεοτυπικών κοινωνικών ρόλων των δύο φύλων και τροφοδοτεί την ανοχή στη βίας κατά των γυναικών. Έτσι διαιωνίζεται η γυναικεία υποτέλεια με αποτέλεσμα οι σχέσεις των δύο φύλων να προσδιορίζονται και να χαρακτηρίζονται σαν σχέσεις υποταγής της γυναίκας στον άνδρα και να αναπαράγεται η άνιση κατανομή εξουσίας και η ανισότητα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής πραγματικότητας με ειδεχθέστερη έκφρασή της την κακοποίηση των γυναικών.
Η Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης, αποτελεί αυτόνομη πρωτοβουλία γυναικών, η οποία λειτουργεί από την Άνοιξη του 2002. Κύριο στόχο της ομάδας αποτελεί η υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών καθώς και η καταπολέμηση του σεξισμού και της πατριαρχίας. Η ομάδα δραστηριοποιείται μέσα από μία σειρά ενεργειών όπως: δράσεις υποστήριξης ειδικών ομάδων γυναικών (μετανάστριες, πρόσφυγες κλπ), συμμετοχή σε δίκτυα (Δίκτυο Γυναικών Θεσσαλονίκης), κινητοποιήσεις, πορείες, εκκλήσεις αλληλεγγύης, εκδηλώσεις, καμπάνιες θεσμικής διεκδίκησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ευρύτερης κοινωνίας για συγκεκριμένες κάθε φορά θεματικές που αναδεικνύουν τις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παροντισμος ,μνήμη ,παρελθόν

 Παροντισμος και παρελθόν : Ο Τραβερσο για τις νέες υποκειμενικές γραφές της ιστορίας  Ένζο Τραβέρσο Ιδιότυπα παρελθόντα Το «εγώ» στη γραφή ...