Αναγνώστες

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

25 Μαρτίου 1821 - Πραγματικότητα και μύθοι

  • 25 Μαρτίου 1821 - Πραγματικότητα και μύθοι Ειδικό ένθετο για την Ελληνική Επανάσταση με τις διαφορές των ιστορικών Πολλοί υπόδουλοι Ελληνες λόγω της ανάπτυξης του εμπορίου στην Ανατολική Μεσόγειο σταδιακά μετατράπηκαν σε εμπόρους και ναυτικούς. Λιθογραφία του Friedel με Υδραίους ναυτικούς 7 καθηγητές ανατέμνουν τις ιστορικές αντιλήψεις για την Ελληνική Επανάσταση.
  • Το 1821 ανάμεσα στο μύθο και στην αλήθεια. Καλύτερα μιας ώρας... Η Επανάσταση του 1821 και ο μακρόχρονος πόλεμος της ελληνικής ανεξαρτησίας που ακολούθησε, εγγράφηκαν με ιδιαίτερο τρόπο στην ιστορία της Ευρώπης.
  • Κεντρομόλοι και φυγόκεντρες τάσεις στη Σάμο Η Σάμος υπήρξε ένα από τα λίγα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, του οποίου οι κάτοικοι πήραν τα όπλα ενάντια στην κυριαρχία του σουλτάνου και το μοναδικό που κατάφερε να μείνει ελεύθερο καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα της ανεξαρτησίας -εξ ου και η ελληνική ιστοριογραφία έχει αφιερώσει ένα σημαντικό αριθμό σελίδων στη μελέτη αυτής της περιόδου της νεότερης ιστορίας του νησιού.
  • Μύθοι και στερεότυπα: προϋποθέσεις για μια ουσιαστική ανατροπή τους Παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Επανάσταση, το μείζον αυτό γεγονός της νεοελληνικής ιστορίας, δεν μελετήθηκε από τη μεταδικτατορική «ανανεωτική» ιστοριογραφία στην έκταση που η βαρύτητα και η ευρήτητά της υποδείκνυαν, υπήρξαν μελέτες που, συνεχίζοντας μια παράδοση λίγων αλλά φωτισμένων και τολμηρών προδρόμων, ανέτρεψαν την αναχρονιστική και εθνοκεντρική ερμηνεία που είχε επιβάλει η έως τότε κυρίαρχη ελληνοχριστιανική ιδεολογία.
  • «Κρυφό σχολειό: τα ιστορικά δεδομένα για τον αβάσιμο ισχυρισμό» Μια απλή αναζήτηση στο Google αποδίδει 259.000 αποτελέσματα για το κρυφό σχολειό. Στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για αναφορές που υπερασπίζονται το μύθο.
  • «... έμελλεν ο Βασιλεύς Οθων, να καθιερώση την 25 του Μαρτίου ως εθνικήν εορτήν» Από τα τέλη του 18ου αιώνα Ευρωπαίοι στοχαστές και διανοούμενοι είχαν αρχίσει να συνειδητοποιούν πόσο σημαντική μπορούσε να αποδειχθεί για την ενότητα και την πατριωτική προσήλωση ενός λαού η τέλεση μιας εθνικής εορτής γύρω από ένα μνημείο που θα μετέφερε στο παρόν ήρωες και ένδοξες στιγμές του εθνικού παρελθόντος.
  • Η εθνική μυθολογία και η σημασία της Το 1995 κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ η μελέτη του ιστορικού και κοινωνιολόγου James Loewen, «Lies my teacher told me. Everything your American history textbook got wrong». Το βιβλίο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, υπήρξε όμως η αφετηρία για έναν γόνιμο διάλογο σχετικά με τη διδασκόμενη σχολική Ιστορία και το περιεχόμενό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...