Αναγνώστες

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΟXI στη ρατσιστική πολιτική του Σαρκοζί Δεν έχω τόπο, δεν έχω ελπίδα δεν θα με χάσει καμιά πατρίδα

 

ΟXI στη ρατσιστική πολιτική του Σαρκοζί

Δεν έχω τόπο, δεν έχω ελπίδα
δεν θα με χάσει καμιά πατρίδα

Αυτό τον καιρό στη Γαλλία εκτυλίσσονται σκηνές που δυστυχώς επαναλαμβάνονται εδώ και αιώνες στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Τα όργανα της τάξης εισβάλλουν και διαλύουν καταυλισμούς Ρομά, τους οποίους συλλαμβάνουν κι αποστέλλουν “πακέτο” απ' εκεί που ‘ρθαν. Με το ίδιο πάντα προαιώνιο πρόσχημα: την καταστολή της εγκληματικότητας. Από τα χρόνια της Εσμεράλδας οι κοινότητες των Τσιγγάνων αποτελούν τον αποδιοπομπαίο τράγο για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες: θεωρούνται μονίμως μιάσματα, κατηγορούνται για όλων των ειδών τα εγκλήματα, η ύπαρξή τους συνοδεύεται από ρατσιστικούς μύθους και καταδιώκονται ομαδικά με την πρώτη ευκαιρία. Άλλωστε ξεχωρίζουν εύκολα από το χρώμα, την ενδυμασία, τον τρόπο ζωής τους. Η κορύφωση των διωγμών τους υπήρξε την περίοδο της ναζιστικής κυριαρχίας, όταν χιλιάδες Ρομά και Σίντι εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αλλά οι διακρίσεις και οι διώξεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Ας μην ξεχνάμε τις προτάσεις της σλοβακικής κυβέρνησης για ανέγερση τείχους γύρω από τους τσιγγάνικους καταυλισμούς ή, στα καθ' ημάς, τις εισβολές πάνοπλων αστυνομικών στους καταυλισμούς, όπως και την εκδίωξή τους από τον Δενδροπόταμο.

Απαιτούμε το σταμάτημα των πογκρόμ εναντίον των Ρομά στη Γαλλία και καταδικάζουμε τη γενικότερη παραβίαση των δικαιωμάτων τους στην Ευρώπη. Παράλληλα θεωρούμε υποκριτική τη θλιβερή στάση της Κομισιόν που ενώ μπορεί να κόβει μισθούς και συντάξεις και να διαλύει την όποια κοινωνική πρόνοια, δεν μπορεί να προστατεύσει πολίτες της από τις διώξεις που επιβάλλουν κράτη-μέλη της. Όπως και στην περίπτωση των διώξεων και απελάσεων των μεταναστών και των προσφύγων από τις τοπικές αστυνομικές αρχές και τη Frontex, είναι φανερό ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων οικοδομούν την Ευρώπη των πολλαπλών φρουρίων και διακρίσεων.

Να σταματήσουν οι απελάσεις των Ρομά
Ίσα δικαιώματα για όλες κι όλους που ζουν στην Ευρώπη.
Ενάντια στη βαρβαρότητα του ρατσισμού

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το γαλλικό προξενείο (πλ. Αγίας Σοφίας)
Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, 7.00 μμ.


Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
__._,_.___

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο χρόνος σβουριζει προς πάσα κατεύθυνση

 Έχετε  παρατηρήσει  το  ποσο    εύκολα     και  ανεξήγητα     χάνονται  -  λές  και τα κατάπιε  η θάλασσα  -   ζητήματα  που  μας  απασχόλη...