Αναγνώστες

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

ο πιθηκος κι ο βούδας

Tου Μπόρχες :
Ένας κινεζικός μύθος δείχνει την περατότητα μιας καθαρά νοητικής αντίληψης των πραγμάτων. Σύμφωνα με τον κινεζικό Βουδισμό ο πίθηκος συμβολίζει τον νου , το άλογο το πνεύμα και ο χοίρος τον κόσμο των αισθήσεων Σε ένα μύθο «Ο Βούδας είπε στον Πίθηκο. Αν με ένα άλμα μπορέσεις να βρεθείς έξω από την παλάμη μου, θα σου δώσω το θρόνο που κατέχει αυτή τη στιγμή ο Αυτοκράτορας του Νεφρίτη. »
Ο Πίθηκος έκανε ένα μυαλό άλμα και χάθηκε. Βρέθηκε σ¨ένα μέρος όπου υψώνονταν πέντε ρόδινοι στύλοι και σκέφτηκε πώς είχε φτάσει στα πέρατα του σύμπαντος. Ξερίζωσε μια τρίχα , έφτιαξε μ¨αυτήν ένα πινέλο και έγραψε κάτω από τον κεντρικό στυλό: Ο Μέγας Σοφός , Εκείνος του οποίου η γνώση είναι απέραντη σαν τον Ουρανό, έφτασε μέχρι εδώ . μ ένα άλλο άλμα ξαναγύρισε στο σημείο από όπου ξεκίνησε και είπε στον Βούδα:«έφυγα και ξαναγύρισα μπορείς λοιπόν τώρα να μου δώσεις τον θρόνο»
Ο βούδας του απάντησε:«Δεν βγήκες απ την παλάμη του χεριού μου» Για κοίταξε καλά».ο πίθηκος χαμήλωσε τα μάτια και διάβασε στη βάση του μακρύτερου δαχτύλου τις ακόλουθες λέξεις :« Ο μέγας Σοφός , Εκείνος του οποίοι η γνώση είναι απέραντη σαν τον Ορανό,εφτασε μέχρι εδώ»



Σχόλιο από Νοσφεράτος Φεβρουάριος 24, 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Amacord του Φελίνι ..Πέτρος Θεοδωρίδης

 Για την ταινια  Αmacord ------------------------------ Πετρος Θεοδωριδης Στο επίκεντρο της ταινίας Αmacord,  είναι ένας νεαρός έφηβος, και ...