Αναγνώστες

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

"Εργατική Τάξη και Προλεταριάτο" μια παλια συζητηση στο Πολιτικο Καφενειο


"Εργατική Τάξη και Προλεταριάτο"


αποσπασμα  της παρεμβασης του  

Rakis
Θα παρατηρήσω κάποια πράγματα βλέποντας την παρέμβασή μου περισσότερο συμπληρωματική παρά κριτική.

Συνειδητοποιώ: Στρέφομαι στον εαυτό μου και του αναγνωρίζω μία λανθάνουσα ταυτότητα, ή καλύτερα η λανθάνουσα ταυτότητα έρχεται στο φως και γίνεται κυρίαρχη(άρα πάλι ένα μοντέλο εξουσίας-υποταγής).

Διαμορφώνεται μία υποθετική τοπολογία(χωρίς να είναι απολύτως κακό αυτό) κατά την οποία ένα κομμάτι του εαυτού εναντιώνεται ενός άλλου που θεωρεί ψευδές. Άρα, το 1ο κατέχει την αλήθεια ή είναι το αληθές. Είναι επίσης επικριτικό και επιδιώκει να περάσει το 2ο σε δεύτερη μοίρα , αν όχι να το εξαφανίσει.

Επίσης, το πρώτο εγώ το αλλοτριωμένο, είχε στόχους , όπως και το 2ο έχουν διαφορετικούς στόχους, άρα και διαφορετικές υποσχέσεις.

Σε αυτήν τη ψυχική μορφή αναστοχαστικότητας η κριτική βαθμίδα είναι διχαστική. Το εγώ καθίσταται αντικείμενο του εαυτού του, όπου το ένοχο εγώ πρέπει να περιοριστεί ως εκφραστής των εξουσιαστικών δομών της εξωτερικότητας.
Το "νέο" αναδυθέν εγώ από την άλλη, είναι ο εκφραστής του ορθού και του τιμωρού του άλλου εγώ, του ένοχου. Ο αυτοβασανισμός είναι μια μορφή σαδισμού την ίδια στιγμή που υπάρχει και μια επιθυμία διατήρησης της ταυτότητας.Έχουμε τη σύγκρουση ανάμεσα σε μία κακή και μία καλή συνείδηση.

Επομένως, η κακή συνείδηση είναι αυτή που δημιουργεί το καλό Εγώ.Ένα Εγώ που τηρεί τον λόγο του, την υπόσχεσή του διαχρονικά, την υπόσχεση της πλήρωσης(Το καλό εγώ υπόσχεται την ολοκλήρωση).

Πρόκειται δηλ. για ένα "ένστικτο" της ελευθερίας που ήταν λανθάνον διά της βίας(η επιβολή του νόμου που δημιουργεί την κακή συνείδηση).

Πού έγκειται αυτή η ελευθερία; αυτό το ίχνος της; Στην ευχαρίστηση που προκαλεί πόνο στον εαυτό. Στην αυτοτιμωρία.

Θέτω για προβληματισμό μια τέτοια ανάπτυξη της συνειδητοποίησης, γιατί είναι κατά κάποιο τρόπο δυιστική (καλό-κακό εγώ), και ουσιοκρατική, ιεροκρατική(ενοχές,αυτοτιμωρία) παραβλέποντας το ναρκισσισμό, μαζοχισμό(η γνώση της αλήθειας ή του συμφέροντος δε μεταμορφώνει το υποκείμενο σε επαναστατικό,αντίθετα υπάρχουν καταστάσεις όπου η προσκόλληση σε μια φαντασίωση, ένα ιδεώδες,πχ έθνος,θεός,εκβάλλουν σε μαζοχιστικές συμπεριφορές).

Επίσης η φράση "τάξη για τον εαυτό της" εκτιμώ πως είναι στα πλαίσια μιας ταυτοποιητικής λογικής που αδυνατεί να δει αυτό που διαρκώς ξεφεύγει.

Αυτά.

Και πριν διαφωνήσετε βιαστικά, σκεφτείτε ότι σε τέτοιους προβληματισμούς κατέληξα ίσως επειδή αγαπάω περισσότερο τα θύματα της εκμετάλλευσης.''

3 σχόλια:

στελιος είπε...

Σωστά περιγράφεις την δυϊστική πάλη μεταξύ υποσυνείδητου και του εγώ.
Ομως ο γενικός νόμος ισχύει και εδώ.Κάθε εξαίρεση του επιβεβαιώνει τον κανόνα βεβαίως.
Θέση -αντίθεση-σύνθεση.
Δια μέσου του οποίου η εργατική τάξη φτάνει στην αυτοσυνειδηση και αποκτάει την νοοτροπία νέας άρχουσας τάξης.

Ανώνυμος είπε...

Στέλιο,
κατ' αρχάς ευχαριστώ για το σχόλιο.
Κατά δεύτερον, θεωρώ το εν λόγω σχήμα Θ-Α-Σ ιδιαίτερα απλοϊκό, (να τονίσω πως ούτε στον Χέγκελ υπάρχει κάτι τέτοιο παρά αποτελεί μια απλοϊκή ερμηνεία του),κι αυτό γιατί είναι στα πλαίσια μιας ουσιοκρατικής-ταυτοποιητικής λογικής.
Εξηγούμαι:
Η αυτοσυνείδηση υπονοεί την πληρότητα στην ταυτότητα, ήτοι στην εύρεση ενός σταθερά οριοθετημένου πράγματος θέση που εκβάλλει σε μια ουσιοκρατία.
Είναι δυνατό η συνείδηση να οικειοποιηθεί πλήρως αυτό που της λείπει; Η αξιωματική προκείμενή μου είναι ότι πάντα κάτι ξεφεύγει. Και αυτό γιατί το Εγώ ως σύμπτωμα, ο ναρκισσισμός του είναι κατ'εξοχήν προορισμένος να παραβλέπει και να οριοθετεί νομιμοποιώντας και απονομιμοποιώντας.
Επίσης, αναφέρεις "νεα άρχουσα τάξη". Επομένως, μία ακόμα βίαιη επιβολή δικαίου. Επίδικο αντικείμενο ότι το νέο δίκαιο δεν είναι απριορικά σωστό αλλά δοκιμάζεται στην πράξη και διαρκώς αποδομείται. 'Αρα, κατά κανόνα η βία και σε αυτήν την περίπτωση είναι μη-αναγώγιμη στο οικονομικό ή να το πω αλλιώς στον ταξικό προσδιορισμό.
Rakis
Είμαι στη διάθεσή σου.

Νοσφεράτος είπε...

αγαπητοι φιλοι (Ρακη και Στελιο)
Δυστυχώς πρεπει να σας πω οτι το Μπλογκ μου κλεινει σε λίγο για το Κοινό για απροσδιοριστο διαστημα .. Τους λόγους μπορειτε να τους καταλαβετε αν ψαξετε την σχετική αναρτηση ..
επειδή βλέπω ομως οτι αρχιζει μια συζητηση .. σας λεω οτι μπορει να συνεχιστει στο Βοηθητικο μου μπλογκ ..Ο ενοικος ..Θα φροντισω να βαλω εκει αυτη τη συζητηση ..
οπως και την αναρτηση ..

Τον ενοικο θα τον δειτε αν ψαξετε στη λιστα των ιστολογιων μου

Η Δόξα των σιδηροδρόμων TONY JUDT

 TONY JUDT Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΑΘΗΝΑ 2013 ...