Αναγνώστες

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Ουίλιαμ Τζέημς: Το αίσθημα της Ορθολογικότητας ,


Το αίσθημα ορθολογικότητας


''Ουίλιαμ Τζέημς , Το αίσθημα της Ορθολογικότητας , Μτφ Αθανασιος Χριστακόπουλος . Εκδ Κριτική 1994''



''Από παλιά οι φιλόσοφοι παρατήρησαν το αξιοσημείωτο γεγονός ότι η απλή εξοικείωση με τα πράγματα είναι σε θέση να παράγει ένα αίσθημα της ορθολογικότητας.


Η σχολή του εμπειρισμού έχει καταλήξει στη θέση ότι το αίσθημα της ορθολογικότητας και το αίσθημα της εξοικείωσης είναι ένα και το αυτό και ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο είδος ορθολογικότητας πέρα από αυτό. Η καθημερινή θεώρηση των φαινομένων που τίθενται με μια συγκεκριμένη σειρά γεννά μια αποδοχή της μεταξύ τους σύνδεσης τόσο απόλυτη όσο και η ηρεμία που προκαλεί η θεωρητική επίγνωση της συνοχής τους[….] Επομένως διατυπώνω την εξής πρόταση ως την πρώτη πρακτική απαίτηση την οποία πρέπει να ικανοποιεί μια φιλοσοφική σύλληψη. Θα πρέπει αυτή τουλάχιστον με ένα γενικό τρόπο, να εξορίσει την αβεβαιότητα από το μέλλον.
''Ο καθένας γνωρίζει πως όταν θα πρέπει να υποστεί στο εγγύς μέλλον κάποιο οδυνηρό πράγμα, το αόριστο αίσθημα πού το συνοδεύει διαπερνά όλη τη σκέψη μας με ανησυχία, ενώ φθείρει ανεπαίσθητα τη διάθεση μας ακόμα και όταν δεν ελέγχει την προσοχή μας ¨μας εμποδίζει να αφεθούμε στην ηρεμία μας, να νιώσουμε άνετα στο δοσμένο παρόν .


Το ιδιο ισχύει και όταν μας περιμένει μια μεγάλη χαρά […]

Τι σημαίνει η φράση ότι φθάνω να νιώθω σαν το σπίτι μου» σε έναν νέο τόπο όταν είμαι με καινούριους ανθρώπους ;Σημαίνει απλά πως όταν αρχικά αποφασίζουμε να καταλύσουμε μέσα σε ένα δωμάτιο δεν γνωρίζουμε τι ρεύματα αέρα μπορούν να φυσήξουν στην πλάτη μας, τι πόρτες μπορεί να ανοίξουν τι μορφές μπορεί να εισέλθουν , τι ενδιαφέροντα αντικείμενα μπορούν να βρεθούν στις γωνίες. Όταν , μετά από λίγες μέρες έχουμε μάθει το εύρος όλων αυτών των δυνατοτήτων εξαφανίζεται το αίσθημα της παραδοξότητας »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Δόξα των σιδηροδρόμων TONY JUDT

 TONY JUDT Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΑΘΗΝΑ 2013 ...