Αναγνώστες

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Μάρεϋ Μπούκτσιν - Κοινωνικός αναρχισμός

Μάρεϋ Μπούκτσιν - Κοινωνικός αναρχισμός

ImageΣτην ιστορία της πολιτικής θεωρίας δεν υπάρχει, ίσως, άλλη έννοια τόσο παρεξηγημένη -εσκεμμένα ή μη- από αυτή του αναρχισμού. Ο “κακός” αναρχικός ταυτίζεται με τον βίαιο, τον τρομοκράτη, το ληστή, τον προβοκάτορα, τον αμοραλιστή, το ναρκομανή, το φρικιό κ.τλ. Από την άλλη, με την ίδια ευκολία, η εικόνα του “καλού” αναρχικού προβάλλεται πάνω στον εστέτ καλλιτέχνη, τον μποέμ διανοούμενο, τον καινοτόμο βουλευτή, τον ριζοσπάστη ιερέα, ακόμα και στον χορηγό επιχειρηματία.
Σε αυτό το βιβλίο ο Μάρρεϊ Μπούκτσιν, με ενεργή παρουσία έξι δεκαετιών στο επαναστατικό κίνημα, δε μάχεται ανεμόμυλους, δεν ψάχνει συνωμοσίες. Ξεκινώντας από το αναρχικό κίνημα της Βορείου Αμερικής αναζητάει την ευθύνη των ίδιων των αναρχικών για αυτή τους την εικόνα. Αναφέρεται σε ένα κίνημα που εξυψώνει την προσωπική αυτονομία και όχι την κοινωνική απελευθέρωση, που αναζητάει τον εσωτερισμό και όχι τον κριτικό λόγο και τελικά αντικαθιστά την υπεύθυνη στάση με την ελευθερία του συναισθήματος. Από εκεί και πέρα είναι φυσιολογικό, κατά τον συγγραφέα, να μην έχει τη δυνατότητα να μαζικοποιηθεί και να πείσει και, τελικά, να γίνεται εύκολος στόχος για κάθε είδους “κριτική”.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Μάρεϋ Μπούκτσιν (Murray Bookchin) (1921 - 2006) ήταν ένας Αμερικάνος ελευθεριακός σοσιαλιστής θεωρητικός και συγγραφέας, οι ιδέες του οποίου κινούνται στο χώρο του αναρχισμού. Είναι γνωστός κυρίως ως ο εμπνευστής της προσέγγισης της κοινωνικής οικολογίας.
Έγινε γνωστός σε κύκλους της Αριστεράς για την ικανότητά του να ασκεί κριτική στην μαρξιστική ιδεολογία χρησιμοποιώντας τη συμβατική μαρξιστική γλώσσα. Στη δεκαετία του ‘60 ήταν μέλος Ελευθεριακής ένωσης και το 1974 βοήθησε στην ίδρυση του Ιδρύματος για την κοινωνική οικολογία. Ο Bookchin χαρακτηρίζεται ριζοσπάστης αντι-κεφαλαιοκράτης και φανατικός συνήγορος της διοικητικής αποκέντρωσης της κοινωνίας. Η ιδέα του του Ελευθεριακού κοινοτισμού έχει ασκήσει επιρροή στο οικολογικό κίνημα και τις αντι-κεφαλαιοκρατικές ομάδες δράσης όπως η Reclaim the streets. Έχει ακόμα ασκήσει σφοδρή κριτική στις Βιοκεντρικές φιλοσοφίες όπως η Βαθιά Οικολογία. Πέθανε στις 30 Ιουλίου του 2006, σε ηλικία 85 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Amacord του Φελίνι ..Πέτρος Θεοδωρίδης

 Για την ταινια  Αmacord ------------------------------ Πετρος Θεοδωριδης Στο επίκεντρο της ταινίας Αmacord,  είναι ένας νεαρός έφηβος, και ...