Αναγνώστες

Σάββατο 30 Απριλίου 2016

G.Agamben,Χρόνος και ιστορία. αναδημοσιευση απο το Μλογκ : ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ: Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ"

G.Agamben,Χρόνος και ιστορία




GIORGIO AGAMBEN, ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ, εκδόσεις Ίνδικτος, Αθήνα 2003, ISBN:960-518-144-4.
Ενώ η κλασική παράσταση του χρόνου είν’ ένας κύκλος, η εικόνα που καθοδηγεί τη χριστιανική σχηματοποίηση της έννοιας είναι αυτή της ευθείας.(…)
Εξάλλου, αντίθετα με τον χωρίς διεύθυνση χρόνο του κλασικού κόσμου, ο χρόνος τούτος έχει μια διεύθυνση κι ένα νόημα: ξετυλίγεται ανεπιστρεπτί από τη δημιουργία πρός το τέλος και βρίσκει ένα κεντρικό σημείο αναφοράς στην ενσάρκωση του Ιησού Χριστού, η οποία χαρακτηρίζει την ανέλιξη του ωσάν μια πρόοδο από την αρχική πτώση πρός την τελική λύτρωση.(…)
Η ιστορία της ανθρωπότητας εμφανίζεται έτσι σαν μια ιστορία της σωτηρίας,δηλαδή της προοδευτικής επίτευξης της λύτρωσης, που θεμελιώνεται πρωταρχικά στο Θεό. Και, σ’  αυτήν την πορεία εναλλαγών, κάθε συμβάν είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο.
Giorgio Agamben,   Χρόνος και ιστορία, μετάφραση Δ. Αρμάος, εκδ. Ίνδικτος, Αθήνα 2003, απόσπασμα από τις σελ. 20 και 21.

3 σχόλια:

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ είπε...

Καλησπέρα. Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.
O Agamben είναι κορυφαίος στοχαστής.Το μικρό αυτό βιβλίο είναι πραγματικός θησαυρός. Δεν έχω διαβάσει το σύνολο του έργου του, αλλά το "Homo sacer" και οι "Βεβηλώσεις" είναι στα μάτια μου κορυφαία. Είχα βάλει παλιότερα(17-5-2010) στις "Αναγνώσεις" ένα μικρό απόσπασμα από τις "Βεβηλώσεις", όπου αναλύει εκπληκτικά το "Kapitalismus als Religion" του W.Benjamin. Τίτλος του πόστ:"Giorgio Agamben: Ο καπιταλισμός ως θρησκεία".

Νοσφεράτος είπε...

παρακαλώ. Το εχω διαβασει οπως και τις Βεβηλώσεις ..Θα ψαξω να το βρω και να το αναδημοισευσω και το αλλο .. Εκτος αν μου το στειλεις; ;)

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ είπε...

Στο έστειλα στο μέηλ. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

Η Δόξα των σιδηροδρόμων TONY JUDT

 TONY JUDT Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΑΘΗΝΑ 2013 ...