Αναγνώστες

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ποιος είναι ξένος σήμερα;





Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: Ποιος είναι ξένος σήμερα; (στου Αποσπερίτη)
-Πως θα ορίζαμε το ξένο σήμερα;
Σήμερα στην καθημερινή ζωή είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι στο σοκ της διαφοράς: η διάκριση του οικείου από το ξένο, το διαφορετικό ή το αλλότριο έχει γίνει περισσότερο εύθραυστη παρά ποτέ.

Σήμερα οι από κοινού μοιρασμένες, συλλογικές μορφές του οικείου από το οποίο διαχωρίζεται το αλλότριο ως διαφορετικό μπορούν να στηριχτούν όλο και λιγότερο σ’ εκείνες τις βασικές διαδικασίες μέσα από τις όποιες παράγονται.
Αυτό που ο Ζιμελ αντιλαμβανόταν ως το χαρακτηριστικό του ξένου -«ο οδοιπόρος, που σήμερα έρχεται και αύριο μένει » στην εποχή μας τείνει να γίνει η γενική μορφή ζωής » .
Αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση με τον ξένο έχει γίνει λιγότερο προβληματική, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει

Όταν η οριοθέτηση του αλλότριου δεν μπορεί να στηριχτεί πια σε αυτονόητες πολιτισμικές διακρίσεις, τότε συμβαίνουν δυο πράγματα:.

«Από τη μια γίνεται φανερός ο κατασκευασμένος χαρακτήρας του αλλότριου(καθώς και του οικείου) ο οποίος ήταν βέβαια ανέκαθεν τέτοιος, αλλά τώρα -απογυμνωμένος από την αυτονόητη πολιτισμική του προφάνεια- εμφανίζεται πιο καθαρά ως κοινωνική κατασκευή. Από την άλλη, αλλάζουν οι αφορμές για οριοθέτηση.[...] [...]Eτσι τα υποκείμενα που έχουν απελευθερωθεί από τους σταθερούς πολιτισμικούς δεσμούς κατασκευάζουν το οικείο και το αλλότριο μάλλον αυθαίρετα ,ρευστά πρόσκαιρα και με εναλλαγές, δηλαδή μάλλον ανάλογα με τις συνθήκες του ανταγωνισμού γύρω από τα πλεονεκτήματα τους πόρους και την άσκηση της εξουσίας, ...»Στην «εξατομικευμένη» κοινωνία μας είναι ακριβώς η σταδιακή εξάλειψη του ξένου που συνιστά πρόβλημα μέσω του οποίου δικαιολογούνται οι βίαιες περιθωριοποιήσεις.

Ετσι σήμερα δεν θα ήταν ο άλλος, αλλά εν δυνάμει κάθε άλλος, αντικείμενο βίαιων ενεργειών ΄στον βαθμό που είναι ασθενέστερος από τον επιτιθέμενο και θεωρείται κατώτερος και ανυπεράσπιστος

Σήμερα το αλλότριο κατασκευάζεται και επανακατασκευαζεται διαρκώς ως ένας τρόπος επανοριοθετησης του οικείου, με έναν τρόπο που καταλήγει να είναι φανερά σχεδόν ξεδιάντροπα πολιτικός όπως όριζε το πολιτικό ένας μεγάλος θεωρητικός του μεσοπολεμικού ολοκληρωτισμό ο Karl Schmitt:
«‘Η ειδικά πολιτική διάκριση στην οποία μπορούν να αναχθούν οι πολιτικές πράξεις και τα πολιτικά κίνητρα είναι η διάκριση φίλου και Εχθρού ”
Είναι η «κοινωνική κατασκευή της εικόνας του εχθρού » που αποτελεί ξανά τη συγκολλητική ουσία των ταυτοτήτων

Δημοσιευτηκε στο περιοδικο ΕΝΕΚΕΝ τ 3 (εκετενεστερο ) με τιτλο Ταυτοτητες και ξενοι 
 http://nosferatos.blogspot.com/2009/01/blog-post_7824.html#links

7 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

ΠΟλύ ωραίο άρθρο-σχόλιο. Εξαιρετικό...

Ανώνυμος είπε...

Το τραγικό είναι ότι μοναδική ελπίδα για αλλαγή βρίσκεται ακριβώς στο "ξένο" και "αλλότριο" που πρέπει να εξερευνήσουμε

cirut είπε...

Ήθελα πάντα να μπορώ να πάω σε όποια χώρα θέλω να ζήσω και να μην είμαι ξένος. Ήθελα να αλλάζω χώρες όταν θέλω και να μη με σταυρώνουν στα σύνορα. Ήθελα να μπορώ να μιλήσω όλες τις γλώσσες, για να με νοιώθουν και να νοιώθω. Γι' αυτό ταξίδεψα όσο μπόρεσα και πληγώθηκα. Με φόβισαν και με τρόμαξαν. Έτσι τώρα καταλαβαίνω καλύτερα τον "ξένο".

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ πλήρως με το δείμο του πολίτη. Αμαν πια με τις αναλύσεις τέτοιου τύπου. Κι όποιος θέλει να καταλάβει, ας καταλάβει γιατί αυτό το θέμα είναι ΚΥΡΙΑΡΧΟ τις τελευταίες δεκαετίες και έξω και μέσα...

Νοσφεράτος είπε...

σε τι ..ακριβως διαφωνεις ανωνυμε; θεωρεις οτι το αρθρο εναι το πληρως αντιθετο του εξαιετικου;
;)

Ανώνυμος είπε...

Δεκτό το κλείσιμο του ματιού

Νοσφεράτος είπε...

μα δεν απευθυνοταν σε σενα αλλά στους λοιπούς αναγνωστες

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...