Αναγνώστες

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Νεο-ψευδο-επιστήμες - απο το human-noesis

Νεο-ψευδο-επιστήμες

 αποσπασμα:

β) Η ψευδοεπιστήμη πάντα ξεκινά με υποθέσεις οι οποίες είναι πολύ ελκυστικές για τον πολύ κόσμο και εξαιρετικά απίθανες. Κατόπιν, ψάχνουν μόνο για στοιχεία που θα μπορούσαν να την επαληθεύσουν. Ότι αντίθετο απλά αγνοείται και αποκρύπτεται εντέχνως.

γ) Ένας απο τους θεμέλιους λίθους της ψευδοεπιστήμης είναι αυτό που ονομάζουμε ''υποκειμενική αποτίμηση''. Για παράδειγμα: H κ. Ευαγγελία διαβάζει το ωροσκόπιό της στην εφημερίδα και λέει πως η αστρολογία πρέπει να έχει κάποια ισχύ, αφού το ωροσκόπιο την περιγράφει στην εντέλεια. Aν όμως το διαβάσουμε προσεκτικά, θα δούμε ότι δεν είναι παρά μια γενικόλογη αλήθεια που θα μπορούσε να αναφέρεται περίπου στον καθένα και δεν αφορά καθόλου ειδικά την κ. Ευαγγελία και το ζώδιό της.

δ) Η ψευδοεπιστήμη αποφεύγει επιμελώς να θέσει τους ισχυρισμούς της σε ουσιαστικό έλεγχο και οι εκπρόσωποί της απλώς δεν γνωρίζουν τί σημαίνει συμπληρωματική έρευνα. Για παράδειγμα όλοι γνωρίζουμε τις φωτογραφίες του ''προσώπου του Άρη''. Οι θεωρίες συνομωσίας και οι παραφιλολογία περι εξωγήινων πολιτισμών και μυστικών που μας αποκρύπτει η ΝΑSA έδινε και έπαιρνε απο το 1980 μέχρι... ίσως και σήμερα! Αλλά όλοι αυτοί οι τύποι αποκρύπτουν επιμελώς τις μεταγενέστερες φωτογραφίες που απεικονίζουν πολύ καθαρότερα την περιοχή και δε δείχνουν κανένα πρόσωπο.

ε) Δεν παρατηρείται καμία πρόοδος σε κανέναν απο τους τομείς της ψευδοεπιστήμης. Για παράδειγμα τα πειράματα για την εξω-αισθητήρια αντίληψη (ESP) (όλοι θυμάστε τις εκπομπές του Χαρδαβέλλα για το θέμα!) ξεκίνησαν την ίδια εποχή με την έρευνα για την φύση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Απο τότε μέχρι σήμερα οι πρώτοι ψάχνουν ακόμα στα τυφλά ενώ ο δεύτερος τομέας έχει φέρει απανωτές επιστημονικές επαναστάσεις στην τεχνολογία.

στ) Θα έχετε παρατηρήσει πως οι ψεύτες που ασκούν την ψευδοεπιστήμη είναι ''άσσοι'' στην ρητορική! Πολύ αγαπητά τους επιχείρηματα είναι τα εξής:
''όπως σήμερα θεωρείται ότι αυτός πλανάται, έτσι νόμιζαν και για τον Γαλιλαίο οι σύγχρονοί του'' άρα πρέπει να έχει δίκιο όπως είχε και ο Γαλιλαίος.
Συχνή είναι επίσης η επίκληση στο συναίσθημα: "Aν σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, πρέπει να αληθεύει". "Bαθειά στην καρδιά σας ξέρετε ότι έτσι είναι". "Ακολουθήστε την ευτυχία!". "Χρησιμοποιήστε τη διαίσθησή σας!". Oι ψευδοεπιστήμονες αγαπούν επίσης τις φανταστικές συνομωσίες: "υπάρχει πληθώρα τεκμηρίων για τους ιπτάμενους δίσκους, αλλά η κυβέρνηση τα κρατά μυστικά". Σχεδόν πάντα προβάλλουν άσχετα επιχειρήματα: "Oι επιστήμονες δεν ξέρουν τα πάντα!"

ζ)H ψευδοεπιστήμη συχνά παριστάνει ότι είναι η μία πλευρά μιας υπαρκτής επιστημονικής διαμάχης. Oι ψευδοεπιστήμονες, δηλαδή, αρέσκονται να παριστάνουν ότι "η ετυμηγορία εκκρεμεί" και ότι χρειάζεται "περαιτέρω έρευνα" για να αποσαφηνιστεί το βάσιμο των πιστεύω τους. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν είναι έτσι. Δεν υπάρχει καμμιά διαμάχη μεταξύ των αστρονόμων για την αστρολογία — συμφωνούν ομόφωνα ότι είναι ανοησίες. Δεν υπάρχει καμμιά διαμάχη μεταξύ των φυσικών σχετικά με τις ιδέες του Velikovsky — καταδικάζονται ομόφωνα ως απλώς εσφαλμένες. Δεν υπάρχει καμμιά διαμάχη μεταξύ των βιολόγων ως προς τον "ευφυή σχεδιασμό" — απορρίπτεται ως ένα σύνολο ιδεών με θρησκευτική βάση, που στερείται επιστημονικού περιεχομένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...