Ηλεκτρονικό περιοδικό για τη Γλώσσα, την Ιστορία και τον Πολιτισμό.
Η λέξη της εβδομάδας από τα 24γράμματα: Τι σημαίνει η λέξη: ψήφος και οι φράσεις: “θα το ρίξω δαγκωτό”, “τον μαύρισαν”;
Παρουσίαση με λίγα λόγια: Η λέξη ψήφος, αρχικά, προσδιόριζε τη μικρή λεία πέτρα (απ εδώ και το ψηφιδωτό) την οποία χρησιμοποιούσαν για την καταμέτρηση εκλογικών προτιμήσεων
Τα πρώτα ψηφοδέλτια χρησιμοποιήθηκαν στις Δημοτικές εκλογές του 1914. Μέχρι τότε σε κάθε εκλογικό τμήμα υπήρχαν τόσες κάλπες όσοι υποψήφιοι. Η κάθε κάλπη χωριζόταν εσωτερικά σε δύο μέρη που αντιστοιχούσαν, εξωτερικά, σε δύο χρώματα, το άσπρο (θετική ψήφος) και το μαύρο (αρνητική ψήφος). Απ εδώ και η φράση “τον μαύρισαν”
Ο ψηφοφόρος έπρεπε να περάσει απ΄ όλες τις κάλπες και να πάρει από τον κάθε υπάλληλο, που στεκόταν μπροστά από κάθε κάλπη, το σφαιρίδιο. Ο κάθε υπάλληλος φώναζε δυνατά το όνομα του υποψήφιου. Ο ψηφοφόρος καταψήφιζε ρίχνοντας σε όλες τις κάλπες την ψήφο στο μαύρο τμήμα , ενώ , μόνο, σε μία έριχνε το σφαιρίδιο στη λευκή. Για να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των “δικών τους” και να αποφύγουν λαθροχειρίες η θετική ψήφος ήταν, συνήθως,δαγκωμένη, για να αναγνωρίζεται στην καταμέτρηση. Απ εδώ και η φράση “θα το ρίξω δαγκωτο” (Γ. Δαμιανός)
Για περισσότερα στο: 24grammata.com
Αυτή την εβδομάδα γράφουν οι: Γιώργος Μπαμπινιώτης, Γρηγόριος Δαφνής, Γιάννης Παπακώστας, Κώστας Στεργιόπουλος, Α. Σαχίνης, Β. Αθανασοπούλου, Νίκος Δήμου Δημήτρης Χατζημιχάλης, Μασιμιλιάνο Νταμάτζιο, Σοφία Λοβέρδου, Ηλιάδη Αμαλία, Ηλίας Κουγιεμήτρος, Γεννάδιος Ζερβός, Αναστάσιος Σαλαπάτας, Βασίλης Βιλιάρδος, Ανδρονίκη Μαστοράκη, Σωτήρης Αθηναίος, Γιώργος Δαμιανός.
Αφιέρωμα στους σοφούς του Δρομοκαΐτειου: β. Γεώργιος Βιζυηνός.
Ο ρόλος των Καφενείων στις Δημοτικές Εκλογές των Ελλήνων.
Α. Ευτράπελα από τις Δημοτικές Εκλογές άλλων εποχών.
Β. Γυναίκα ναυτικός συμμετείχε, και επέζησε, στα πιο γνωστά ναυάγια της Ιστορίας
Τι ζητάει ένας Πράσινος στο Κόκκινο Λιμάνι; Το επώνυμο Βαλβέρδε σημαίνει “πράσινη κoιλάδα”.
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: η πρώτη Ελληνίδα πεζογράφος
Η πρώτη αποικία Ελλήνων στις ΗΠΑ: Νέα Σμύρνη – Florida 1768.
και άλλα 501 άρθρα στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική και ιταλική γλώσσα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου