Αναγνώστες

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Μιχάλης Τρεμόπουλος: Ευρύτερη Συσπείρωση για το Δήμο.

Μιχάλης Τρεμόπουλος: Ευρύτερη Συσπείρωση για το Δήμο.

Quantcast


Συνέντευξη στον Τάσο Τασιούλα που δημοσιεύτηκε στις 20/6/2010 στον Αγγελιοφόρο.
Το λόγο έχει η δικαιοσύνη για τη διοίκηση της νομαρχίας, τονίζει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, που συμπλήρωσε ένα χρόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επισημαίνει πως θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την Κορώνεια και βλέπει να ευοδώνονται οι προσπάθειες για κοινό υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης και περιφερειάρχη.
Ένα χρόνο συμπληρώνετε στην Ευρωβουλή και είστε σταθερά μέσα στους 10 πιο παραγωγικούς ευρωβουλευτές. Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του έργου σας, σε ποια σημεία θα εστιάζατε;
Προσπάθησα όλη αυτή τη χρονιά να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης την οποία μου έδειξαν σχεδόν 200.000 ψηφοφόροι στις εκλογές του 2009. Έχω επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος να εκπροσωπήσω επάξια όχι μόνο τις πράσινες ιδέες στην Ελλάδα, αλλά ουσιαστικά την πράσινη οπτική σε όλα τα Βαλκάνια και την Κύπρο. Σημαντικότερο όμως θεωρώ ότι η εκλογή Πράσινου ευρωβουλευτή από την Ελλάδα έφερε τους Πράσινους σε πολύ πιο άμεση επαφή με την ελληνική οπτική, κάτι που είχε τη συμβολή του και στην πολύπλευρη αλληλεγγύη που δείχνει το πράσινο κίνημα προς τη χώρα μας. Οι έγκαιρες προτάσεις μας για έκδοση ευρωομολόγων, οι παρεμβάσεις για τη μείωση των εξοπλισμών και για ευρωπαϊκή λύση των εθνικών μας θεμάτων, η καμπάνια των Πράσινων για διακοπές στην Ελλάδα είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα. Ελπίζω ότι ο συνολικός μου απολογισμός θα δικαιώσει αυτές τις προσδοκίες.
Εν μέσω διαρκούς σκανδαλολογίας εσείς κάνατε μια Έκθεση για τη διαφάνεια. Τι μπορούμε να προσδοκούμε από αυτή;
Ο μόνος τρόπος να κατοχυρωθεί η διαφάνεια είναι θεσμικός. Δεν μπορεί να επαφίεται στην καλή ψυχή κανενός. Πρέπει να το αποφασίσουμε ότι όλα θα είναι σε δημόσια θέα. Πολύ δε περισσότερο όταν το θέμα αφορά ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, για τις οποίες έχουμε ακούσει πολλά στην Ελλάδα.
Το γεγονός ότι η έκθεση μου υπερψηφίστηκε με 629 υπέρ έναντι μόλις 6 κατά, για μένα είναι τιμή αλλά και απόδειξη ότι η διαφάνεια και ο δημόσιος έλεγχος αποτελούν  αίτημα που  συγκινεί την ευρωπαϊκή  κοινή  γνώμη.  Να μη ξεχνάτε όμως ότι και στο εσωτερικό της χώρας, καταθέτουμε  σοβαρές προτάσεις για περισσότερη διαφάνεια, όπως η ανάρτηση των Πόθεν Έσχες των πολιτικών στο διαδίκτυο, την ουσία των οποίων δεν αντέκρουσε κανείς.. Θα συμφωνείτε και εσείς ότι περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να εντοπιστούν ύποπτοι πλουτισμοί από τη δημοσιότητα των δηλώσεων, παρά από τα υπόγεια της Βουλής, όπου τα Πόθεν Έσχες είναι κάτι σαν τους φυλακισμένους στον κόμη Μοντεχρήστο.
Ποια είναι τα κυριότερα θέματα που αναδείξατε ως Ευρωβουλευτής;
Όπως σας είπα, προχθές έκλεισα τον έναν χρόνο με τη συντριπτική υπερψήφιση της έκθεσης μου για τη διαφάνεια στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Να σας πω παρενθετικά ότι ανάμεσα σε αυτούς που διαφώνησαν ήταν και δύο Έλληνες ευρωβουλευτές. Επιμέρους διαστάσεις της ελληνικής πραγματικότητας αναδείχθηκαν με τις 135 ερωτήσεις μας. Και ήταν για μένα μεγάλη χαρά που η κοινοβουλευτική ομάδα των Πράσινων, με επικεφαλής τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ πήρε μία ξεκάθαρη θέση για τους εξοπλισμούς, ως σοβαρή πλευρά του οικονομικού μας προβλήματος. Αναδείξαμε αυτή τη διάσταση και κανείς δεν την αντέκρουσε. Κορυφαία όμως στιγμή ήταν στις 5 Μαΐου, με την ιστορική ομιλία του Κον Μπεντίτ για την Ελλάδα, στηριγμένη στα στοιχεία που είχα παρουσιάσει την προηγούμενη μέρα στη συνεδρίαση της ομάδας των Πράσινων ευρωβουλευτών. Σημαντική στιγμή ήταν η επιτυχία που είχαμε οι 11 ευρωβουλευτές που ξεκινήσαμε την υπόθεση εξεταστικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της γρίπης, καθώς επίσης και τα δεκάδες ελληνικά ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που αναδείξαμε. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζω την Κορώνεια, για την αποκατάσταση της οποίας προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις εδώ και χρόνια. Και η δουλειά στο ευρωκοινοβούλιο έφερε στο φως τις πτυχές των δραστηριοτήτων του νομάρχη Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των οποίων η χώρα κινδυνεύει με βαριά πρόστιμα. Και θα συνεχίσω να προσπαθώ να αποδοθεί δικαιοσύνη  για αυτό το τεράστιο οικολογικό και οικονομικό σκάνδαλο.
Ήδη η Κομισιόν έστειλε στη χώρα μας αιτιολογημένη γνώμη…
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει ότι θα το έκανε. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης την αγνόησε. Ακούω δυο ερμηνείες.  Ή νόμιζε ότι δεν θα ενδιαφερθούν για τα λεφτά των ευρωπαίων φορολογουμένων που πρέπει να πιάνουν τόπο, ή οι εξαρτήσεις του από αυτούς που έχουν φέρει τη λίμνη στην σημερινή κατάσταση, είναι πιο βαριές. Δεν με ενδιαφέρουν οι λόγοι για τους οποίους το έκανε. Με ενδιαφέρει πρώτο να σωθεί η λίμνη και δεύτερο να πληρώσουν και οι υψηλά ιστάμενοι για  τη βλάβη. Γιατί, όπως έχει αποδειχτεί, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης πλέον ήξερε και τι έκανε και τι δεν έκανε!
Το «ανοιχτό μέτωπο» με τη διοίκηση της νομαρχίας παραμένει και υπάρχει ανοιχτό και το θέμα με τα «σαρανταπεντάρια».
Δεν έχω κανένα ανοιχτό μέτωπο με τη διοίκηση της νομαρχίας. Είχα μία ευθύνη σε αυτούς που με ψήφισαν να είμαι αντιπολίτευση, να παρακολουθώ και να ελέγχω τις δράσεις της διοίκησης. Το κακό με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη είναι ότι η διοίκησή του είναι διάτρητη. Να σας θυμίσω ότι ο αδελφός του με απείλησε να προσέξω μη με βρει «σε καμία γωνία», ο ίδιος χειροδίκησε εναντίον νομαρχιακών συμβούλων. Όλα αυτά γιατί δεν θέλει να ελέγχεται. Όμως δυστυχώς για αυτόν κι ευτυχώς για μας, η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική χώρα και η δικαιοσύνη ελέγχει την εξουσία. Για τα «σαρανταπεντάρια» αλλά και για άλλα ζητήματα δεν θέλω να πω τίποτε άλλο γιατί κατέθεσα πλήθος στοιχείων στους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και ασχολείται πλέον η δικαιοσύνη. Θα ήθελα όμως να σας παραπέμψω σε όσα ο ίδιος ο νομάρχης έχει πει όταν αποκαλύφθηκε το έργο που πληρώθηκε αλλά δεν έγινε ποτέ. Από το πρωί εκείνης της ημέρας μέχρι το μεσημέρι έδωσε 45 εξηγήσεις. Απλώς η μία ήταν λιγότερο πειστική από την προηγούμενη. Στην υπόθεση της SIEMENS οι υπουργοί κλήθηκαν να ανοίξουν αυτοβούλως τους λογαριασμούς τους. Δεν είναι κακή ιδέα να το κάνουν αυτοβούλως και οι τοπικοί άρχοντες.
7. Είμαστε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Συζητήσεις και πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται, αλλά αυτό μπορεί να μετουσιωθεί πρακτικά σε κάτι απτό εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών;
Χαίρομαι που το αίτημα για ευρύτερη συσπείρωση των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης για την αλλαγή στο Δήμο Θεσσαλονίκης, που στηρίξαμε και το 2006, σήμερα το έχουν αγκαλιάσει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Ήδη συντονίζονται σε ένα διαπαραταξιακό σχήμα, το οποίο ελπίζουμε να καταλήξει σε κοινά υποστηριζόμενο υποψήφιο Δήμαρχο καθώς και σε κοινό πρόγραμμα. Μια τέτοια εξέλιξη αξίζει να υποστηριχτεί από όλους όσους υποστηρίζουν ειλικρινά τη συσπείρωση της άλλης Θεσσαλονίκης, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, που να γίνουν σεβαστές από όλους. Τα δημοκρατικά κόμματα και οι κινήσεις πολιτών θα πρέπει να σεβαστούν αυτή την «από τα κάτω» συνεννόηση και να τη στηρίξουν. Κατανοώ τις προσωπικές φιλοδοξίες διαφόρων αλλά χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και αυτοσυγκράτηση και όχι βιαστικές κινήσεις, που δίνουν ευκαιρίες για υπονόμευση της προσπάθειας.
Και αν δεν βρεθούν;
Εσείς λέτε ότι η «Οικολογία Αλληλεγγύη», της οποίας ηγήθηκα τρεις φορές σε νομαρχιακές εκλογές, κατάρτισε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα 110 σελίδων για τη Θεσσαλονίκη, για να το βάλει στις βιβλιοθήκες της; Δημιουργούμε ή συμμετέχουμε σε όλες τις ενωτικές προσπάθειες. Θυμίζω, όμως, ότι και το 2006 ζητούσαμε ευρύτερη συσπείρωση απέναντι στον Ψωμιάδη και τον Παπαγεωργόπουλο αλλά κυριάρχησαν κομματικές και άλλες σκοπιμότητες και τελικά κατεβήκαμε ανεξάρτητα στη Νομαρχία, εκλέγοντας 2 νομαρχιακούς συμβούλους ενώ στον κεντρικό Δήμο συμβάλλαμε στην επιτυχία της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Μπουτάρη. Οι πολίτες όμως επιθυμούν το Νοέμβρη η Θεσσαλονίκη να αλλάξει επιτέλους σελίδα και στο Δήμο και στην Περιφέρεια.
9. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είστε πλέον αντικείμενο πολιτικού… έρωτα από διάφορους χώρους. Σε ποιον αισθάνεστε πιο κοντά;
Όλοι οι άνθρωποι χαίρονται όταν τους αγαπούν. Αλλά οι συνεργασίες δεν είναι ζήτημα έρωτος. Παρόλο που γουστάρουμε τον έρωτα, ξέρουμε πως οι ερωτευμένοι μαλώνουν συχνά μεταξύ τους. Ούτε οι εκλογές είναι one night stand. Στην πολιτική ίσως είναι πιο σταθερά τα συνοικέσια, γιατί στηρίζονται περισσότερο σε λογική και λιγότερο σε συναίσθημα. Απαιτείται, όμως, σύμπτωση αρχών και αντιλήψεων για τα βασικά τουλάχιστον συμφέροντα. Και η μόνη βάση να γίνει αυτό, είναι να συμφωνήσουμε σε προγραμματικές θέσεις εκ των προτέρων και μετά στα πρόσωπα που θα τις εκπροσωπήσουν. Και αυτό είναι εφικτό, με πιλότο αυτό που φαίνεται να επιτυγχάνεται στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Αρχειοθετήθηκε ως : Ευρωκοινοβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Δόξα των σιδηροδρόμων TONY JUDT

 TONY JUDT Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΑΘΗΝΑ 2013 ...