Αναγνώστες

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Περιοδικά: Μερικές προτάσεις αναδημοσιευση απο Radical Desire

Περιοδικά: Μερικές προτάσεις

Αφού πήρα την ευκαιρία να αναφερθώ σε νέες κυκλοφορίες βιβλίων στην Ελλάδα, την Αμερική/Αγγλία και τη Γαλλία, να μιλήσω και λίγο για περιοδικά με τα οποία είμαι εξοικειωμένος, γιατί γίνονται πολύ αξιόλογες προσπάθειες, πολλές φορές μετά κόπων και βασάνων, για να διακινηθεί ο κριτικός λόγος. Κάποια από αυτά είναι παλιά, κάποια σχετικά καινούργια, αλλά σε όλα βρήκα αξιόλογα κείμενα και ερεθίσματα.

1. Θέσεις. Ο πατριάρχης, τρόπον τινά, της αριστερής θεωρίας, κυρίως αλτουσεριανής, στη χώρα μας. Κυκλοφορεί από το 1982, τέσσερις φορές τον χρόνο. Ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα εγχώριας πολιτικής και οικονομίας.
2. Μηνιαία Επιθεώρηση (Monthly Review). Η ελληνική έκδοση του ιστορικότερου υπάρχοντος περιοδικού αριστερής σκέψης (κυκλοφορεί από το 1949). Στην Ελλάδα, κυκλοφορεί από το 2005. Μηνιαία έκδοση.
3. Σύγχρονα Θέματα. Επίσης ιστορικό περιοδικό (από το 1978), με έμφαση, τα τελευταία χρόνια, στα κινήματα. Επισταμένη ενασχόληση με τον Δεκέμβρη, με την οικονομική κρίση, με την ψυχαναλυτική και πολιτική θεωρία.
4. Πανοπτικόν. Λιγότερο τακτικό από τα προηγούμενα (γνωρίζω 13 τεύχη), αλλά με αξιόλογες παρουσιάσεις και μεταφράσεις κειμένων (Benjamin, Deleuze, Arendt, Agamben, Virno, Debord, Negri, Marx, Engels, Virilio) και ιδεολογική κατεύθυνση κυρίως ελευθεριακή-αναρχιστική. Συνδέεται με τις ομώνυμες εκδόσεις που έχουν ως τώρα κυκλοφορήσει βιβλία  των Bakunin, Nechayef, La Boetie, Kellner, καθώς και τα άπαντα του Nietzsche.
5. Ένεκεν. Εντυπωσιακά ογκώδες περιοδικό, με τριμηνιαία βάση έκδοσης, βασισμένο, όπως και το Πανοπτικόν, στη Θεσ/νίκη. Κυκλοφορεί από το 2005-06. Μεταξύ άλλων, μεταφράσεις Badiou, Laclau, Löwy, Freud. Ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική και ψυχαναλυτική θεωρία, την τοπική ιστορία, και τον εθνικισμό, αλλά και λογοτεχνία, τέχνη και μίνι λογοτεχνικές εκδόσεις μέσα στα τεύχη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο -Στη τέχνη και στη Κοινωνία. Πέτρος Θεοδωρίδης

  Πέτρος Θεοδωρίδης (τμήμα κινηματογράφου Α.Π.Θ ) Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο Στη τέχνη και στη Κοινωνία   Α. :Μοντερνισμός   ...