Αναγνώστες

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Το έλλειμμά μας τρέφει τη «γερμανική ατμομηχανή» (ΚΛΙΚ)

 ΕΠΙΣΗς ΑΠΟ ΤΗΝ  Ε

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ!

«Αγαπημένη» των αγορών όπλων

Ευρωπαϊκή πρωτιά στην εισαγωγή συμβατικών όπλων παίρνει η Ελλάδα, ενώ παραμένει και στην υψηλότατη πέμπτη θέση παγκοσμίως, έχοντας πάντως... βελτιωθεί από την τρίτη, που κατείχε την περίοδο 1999-2003. Τα στοιχεία για τις παγκόσμιες πωλήσεις συμβατικών όπλων περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνας Διεθνούς Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), που διαπιστώνει ότι στην εξεταζόμενη περίοδο 2004-2008, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 22%, με τα αναπτυσσόμενα κράτη να επιδίδονται σε επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών.
Λίγες θέσεις κάτω από τις αναδυόμενες υπερδυνάμεις Κίνα και Ινδία είναι η Ελλάδα, σε ποσοστό εισαγωγών συμβατικών όπλων, τα οποία προέρχονται από 13 συνολικά χώρες. Είναι, όμως, η Ελλάδα ο δεύτερος πελάτης της Γερμανίας και ο τρίτος της Γαλλίας. Εισάγει το 31% του συνόλου των όπλων από τη Γερμανία, το 24% από τις ΗΠΑ και το 24% από τη Γαλλία. Από το 1999, αναφέρει η έκθεση, η Ελλάδα είναι σταθερά η μεγαλύτερη εισαγωγέας συμβατικών όπλων στην Ευρώπη.
Οι εισαγωγές της το διάστημα 2004-2008, όμως, μειώθηκαν κατά 5%, συγκριτικά με την περίοδο 1999-2003, κάτι που την «έριξε» από την τρίτη θέση -στην παγκόσμια λίστα εισαγωγέων- στην πέμπτη.
Στην όγδοη θέση, από την τέταρτη, έπεσε η Τουρκία το διάστημα 2004-2008. Η έκθεση, ωστόσο, επισημαίνει ότι η Τουρκία υπέγραψε το 2008 πολύ σημαντικές συμφωνίες, μεταξύ των οποίων αυτή για 6 υποβρύχια τύπου 214 με τη Γερμανία και εκείνη για την προμήθεια 51 επιθετικών ελικοπτέρων Α-129 από την Ιταλία. Τα ελικόπτερα θα κατασκευαστούν στην Τουρκία.
ΗΠΑ, ο μεγάλος εξαγωγέας
Οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας συμβατικών όπλων, παίρνουν μάλιστα το 31% της «πίτας». Επονται, στις επόμενες εννέα θέσεις της δεκάδας, ευρωπαϊκές χώρες. Η Ρωσία είναι στη δεύτερη θέση, με 25% των παγκόσμιων εξαγωγών και ακολουθούν: Γερμανία (10%), Γαλλία (8%), Ηνωμένο Βασίλειο (4%), Ολλανδία (3%), Ιταλία (2%), Ισπανία (2%), Ουκρανία (2%) και Σουηδία (2%).
Το Sipri διαπίστωσε ότι σε διεθνές επίπεδο το εμπόριο συμβατικών όπλων αυξήθηκε κατά 22%, με τα μαχητικά αεροσκάφη να αντιπροσωπεύουν το 27% του συνόλου των όπλων που αγοράστηκαν. Στη Νότια Αμερική οι εισαγωγές όπλων αυξήθηκαν κατά 150% την τελευταία πενταετία, σε σχέση με την αρχή της χιλιετίας. Στη Νοτιοανατολική Ασία η Μαλαισία αύξησε τις εισαγωγές της κατά 722% σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, η Σιγκαπούρη κατά 146% και η Ινδονησία κατά 84%. Από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ είχε μέλος του ΑΣΕΑΝ να μπει στη λίστα των δέκα μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων και είναι η Σιγκαπούρη αυτή που τα... κατάφερε. Βρίσκεται στο νούμερο 7. Στο 9 ανέβηκε επικίνδυνα και μία ακόμα ασταθής χώρα: η Αλγερία.
«Οι παραγγελίες και οι παραδόσεις εν δυνάμει αποσταθεροποιητικών όπλων οδήγησαν σε κούρσα εξοπλισμών σε περιοχές όπου βασιλεύει η ένταση: στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Νότια Αμερική, τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία», αναφέρει η έκθεση του SIPRI.

Δεν υπάρχουν σχόλια: