Αναγνώστες

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: Θρησκεία και δημοκρατία

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: Θρησκεία και δημοκρατία

Z.Μπαουμαν :

αποσπασμα :
''Ο κόσμος μας και η ζωή μας διαπερνιούνται από αμφισημίες που δεν μπορούν παρά να γεννούν αμφιθυμία.

Ελευθερία και ασφάλεια αντιπροσωπεύουν μάλλον την κύρια αντίφαση.

Τις χρειαζόμαστε και τις δύο αλλά ταυτόχρονα δυσκολευόμαστε να τις συμφιλιώσουμε, έτσι ώστε να επωφελούμαστε και από τις δύο.

Καμιά τέλεια σύνθεση, καμιά σωστή αναλογία μεταξύ των δυο τους δεν έχει βρεθεί ακόμα και φαίνεται ότι είμαστε αναγκασμένοι να μετακινούμαστε από το ένα άκρο στο άλλο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, εκείνη μεταξύ “ατομικιστικού φιλελευθερισμού” και “κοινοτιστικής ανελευθερίας” δεν αποτελεί αληθινή επιλογή.

Θα ισοδυναμούσε με το να επιλέγουμε μεταξύ του Αδη και της Κόλασης.

Είναι εξαιρετικά απίθανο να μπορέσουμε να βρούμε την ευτυχία σε μία από αυτές τις δύο καταστάσεις. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ψευδές το ότι αυτές είναι οι μοναδικές εναλλακτικές δυνατότητες μεταξύ των οποίων καλούμαστε να επιλέξουμε.

Ο “ανελεύθερος κοινοτισμός” είναι ένα μοντέλο ομοιομορφίας που διευθύνεται από τα πάνω, ενώ ο “ατομικιστικός φιλελευθερισμός” καταργεί τη διάκριση ανάμεσα σε κάθετες και οριζόντιες διαστάσεις.

Υπάρχει όμως και μιαν άλλη δυνατότητα: η δυνατότητα να συνυπάρχουμε συνδεόμενοι από τον ιστό αμοιβαίων, “παράπλευρων” υπευθυνοτήτων, που θεμελιώνονται και εκδηλώνονται με τον συνεχή διάλογο (ο οποίος απουσιάζει ή πλεονάζει στον “ατομικιστικό φιλελευθερισμό” και όχι με μια καταπιεστική και δεσμευτική συναίνεση (το δηλητήριο του “ανελεύθερου κοινοτισμού”).

Ενα διάλογο που δεν αποβλέπει στην ομοψυχία, αλλά στην αμοιβαία κατανόηση και αποδοχή.

Που δεν αποβλέπει στην ανεκτικότητα, αλλά στην αλληλεγγύη.

Που δεν αποβλέπει στην ταυτότητα, αλλά στα αμοιβαία οφέλη της διαφοράς.


Μόνο με αυτόν τον τρόπο συμβίωσης τα ελεύθερα άτομα μπορούν να βρουν ασφάλεια χωρίς να θυσιάσουν την ελευθερία τους.

Πρόκειται μήπως για μιαν ουτοπική θεώρηση; Μπορεί και να είναι ουτοπική, αλλά η ζωή χωρίς ουτοπία είναι σαν ένα καράβι χωρίς πυξίδα». 7 - 26/03/2006


πηγηhttp://www.eleftherotypia.gr/online/online_text/c=113,id=37049272

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...