Αναγνώστες

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Ο Γιόσκα Φίσερ για το μέλλον της ΕΕ & "τα Ελληνικά" (άρθρο του στην ελβετική LE TEMPS)αναδημοσιευση

Ο Γιόσκα Φίσερ για το μέλλον της ΕΕ & "τα Ελληνικά" (άρθρο του στην ελβετική LE TEMPS)

 αναδημοσιευση απο το Μπλογκ

   http://www.athina984.gr/node/93261


432955_b.jpg
«Με τις επιλογές και τις κινήσεις (κυρίως) της κας Μέρκελ, η ΕΕ, ΔΕΝ πρόκειται να είναι ΠΛΕΟΝ Η ΙΔΙΑ», είναι το «ζουμί» (το εξαιρετικά εύχυμο πρέπει να παραδεχτούμε) από το άρθρο του Γιόσκα Φίσερ, ενός ανθρώπου που, πέρα από οτιδήποτε άλλο, μπορεί να ξέρει «πολλά & από μέσα», στην ελβετική, έγκυρη LE TEMPS, στο χθεσινό της φύλλο της 6ης του Απρίλη, στην ενότητα «Γνώμη» (Opinion).
Το άρθρο αυτό, εντόπισε και σας προσφέρει η ιστοσελίδα του ΑΘΗΝΑ 984, στην γνωστή της πια σειρά, με την ύλη από τις μεγαλύτερες πολιτικές επιθεωρήσεις ΗΠΑ & ΕΕ.
Απολαύστε το:
 
 
L E    T E M P S    Opinion, Mardi 6 avril 2010
 
Par Joschka Fischer
 
ΕΛΛΑΔΑ: Η Γερμανική παραίτηση βάζει σε κίνδυνο την ΕΕ
                               *              *              *
 
«Η πρόσφατη Ευρωπαϊκή Σύνοδος, με έναν συμβιβασμό τυπικά ευρωπαϊκό πάνω στο θέμα της Ελληνικής οικονομικής κρίσης, κατέληξε σαν συμπέρασμα στον τύπο εκείνο του συμβιβασμού, που αποφεύγει ακριβώς την διατύπωση κάποιων «όρων», και κρύβει τα πάντα, πίσω από την ιδέα του «μηχανισμού»!
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, πέτυχε να κερδίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας «αν αυτό εξελιχθεί σε κάτι απαραίτητο»!
Το κείμενο της τελικής απόφασης, απαιτούσε -όπως και στο παρελθόν- την ομοφωνία στους κόλπους των ευρωπαϊκών Οργανισμών, αλλιώς, είπε, πως το πράγμα  θα παρέμενε υπό τον Γερμανικό έλεγχο!
Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, πέτυχε τη συμμετοχή της ζώνης ευρώ στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.. Αυτό, προϋποθέτει πως η Γερμανία θα συνεισφέρει 4 δις ευρώ, και -ανάθεμα!-  το ντε φάκτο τέλος της απαγόρευσης για τα σχέδια διάσωσης, απαγόρευση που «δημιουργήθηκε» (Στμ: προβλέφτηκε, «διεγέρθηκε» στο κείμενο) από το διαβόητο άρθρο 125 της Συνθήκης του Μάαστριχτ!
Κι αυτό, παρά τις λεκτικές διαστροφές, για να καταδειχτεί πως η Συμφωνία για το «Ελληνικό» (ενν. σχέδιο διάσωσης) δεν αντέβαινε στα υπογεγραμμένα των Συνθηκών.
Ο Νικολά  Σαρκοζί, επεδίωξε, αλλά και πέτυχε, έναν μεγαλύτερο Οικονομικό συντονισμό στο εσωτερικό του ευρωπαϊκού Συμβουλίου(Στμ: το όργανο με κυλιόμενη σύνθεση από τους ευρ. Ηγέτες που προκύπτει σε κάθε Σύνοδο Κορυφής).
Με μια κίνηση-παγίδα όμως, «πέρασε» και ο αποκλεισμός του λοιπού, των μελών εκείνων που θα παραβίαζαν τα συμφωνηθέντα!.
 
Αν δεν υπήρχαν, δηλαδή, και κάποια πρόσθετα δευτερεύοντα στοιχεία, θα' λεγε κανείς πως οι λύσεις που δόθηκαν και στη Σύνοδο αυτή, δεν διαφέρουν και πολύ από τους συνήθεις συμβιβασμούς, αν δεν υπήρχε ένα μόνο στοιχείο: η συμμετοχή του ΔΝΤ!
Αν η Γερμανία είχε ανάγκη από την ανάμειξη, την εμπλοκή του (ΔΝ)Ταμείου για να σώσει την «ήρεμη επιφάνεια» του εσωτερικού πολιτικού της παιχνιδιού, κι αν ήθελε ακόμα να επιδείξει εμφαντικά την θεσμική προσήλωσή της στο Συνταγματικό της Δικαστήριο, έπρεπε, άραγε, για να τα πετύχει αυτά, παράλληλα, να σκορπίσει ασυλλόγιστα, τόση ευρωπαϊκή αναστάτωση; (Στμ: στο κείμενο, επί λέξει, αταξία, desordre).
Όλος ο κόσμος, λίγο-πολύ θα αποδεχόταν άνετα έναν συμβιβασμό σαν κι' αυτόν, αλλά η πολιτική αντιπαράθεση που προηγήθηκε, (έτσι πως έγινε), είναι που κάνει τελικά αυτή την αποδοχή τόσο δύσκολη.
Αυτή η Ευρωπαϊκή Αντιπαράθεση που προκλήθηκε από την Άνγκελα Μέρκελ (Τι ντροπή σ' αυτόν που θα τολμούσε να ισχυριστεί πως το έκανε σε συσχετισμό με τις προσεχείς Γερμανικές εκλογές!, στμ: δηλητηριώδης ειρωνεία από έναν ομοεθνή!), ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!
 
Στα Γερμανικά ΜΜΕ, οι αναφορές στην Μάργκαρετ Θάτσερ και στον Όττο φον Μπίσμαρκ, είναι εξαιρετικά συχνές, και χαιρετίζουν την Άνγκελα Μέρκελ σαν μια Σιδηρά Κυρία , αλλά, επίσης και σαν μια Σιδηρά Καγκελάριο.
Δεν θα μπορούσε κανείς, παρά να είναι εξαιρετικά αμήχανος μπροστά σ' αυτή την παρακμιακή γνωριμία με την ευρωπαϊκή Ιστορία της Γερμανίας & των Γερμανών, γιατί ούτε η Θάτσερ ούτε ο Βίσμαρκ δεν χρησίμεψαν ΠΟΤΕ σαν ΘΕΤΙΚΑ πρότυπα στην Ευρωπαϊκή ιστορική προσέγγιση της Γερμανίας, κι αυτό, (συμβαίνει, συνέβη), για έναν πολύ καλό λόγο:
Η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, δεν αποτέλεσε ΠΟΤΕ τμήμα των δικών τους ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ!
Και μεταξύ μας, γιατί να ανατρέξει κανείς στον Βίσμαρκ αν θέλει να μιλήσει για την δημιουργία της ευρωπαϊκής Ομόνοιας; Αναφέροντας το όνομά του (του Βίσμαρκ) σε μια συζήτηση, δεν μπορείς παρά να προκαλέσεις σίγουρα μια ενόχληση στην Γαλλο-Γερμανική Συνεργασία!
........................................................................................................
(Ακολουθούν δύο μεγάλες παράγραφοι, που αποδίδονται ακριβώς με μια πρόταση, πάλι μέσα στο τμήμα αυτό του κειμένου: «Αν η Γερμανία δεν μπορεί πια να υπηρετήσει το ρόλο της σαν της ευρωπαϊκής Λοκομοτίβας, κι' αν δεν καταφέρει να «φινίρει» με έναν τόνο ευρωπαϊκό τις εθνικές της ευαισθησίες, τότε δεν είναι μακριά η ώρα που θα δούμε να μπαίνει μπρος μια διαδικασία επαν-εθνικοποίησης της (όσο κατακτήθηκε μέχρι σήμερα) Ενωμένης Ευρώπης»
Και το κείμενο καταλήγει:)
 
«Και είναι καλύτερα, καθόλου να μην σκεφτόμαστε, τι θα σήμαινε η αποδυνάμωση της ΕΕ για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, σε ένα διεθνές περιβάλλον μεταβαλλόμενο διαρκώς από την άφιξη νέων «ηρώων-ρόλων», νέων παικτών δλδ., και την συνεχή επαναδιαμόρφωση νέων διαστάσεων.
»Μ' αυτές τις σκέψεις, σ' αυτό το διεθνές context, μας είναι σήμερα πολύ δύσκολο να αντιληφθούμε γιατί άραγε η ΕΕ έπρεπε να καταναλώσει τέτοιες & τόσες δυνάμεις για την υιοθέτηση της Συμφωνίας της Λισαβόνας!
»Που είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται μια απλή (Ευρωπαϊκή) Συν-Ομοσπονδία!..»
 
 
                                                           Μετάφραση - Προσαρμογή: Β. Δ. Καργούδης  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Έρωτας του Προυστ: Σουάν , Οντέτ

 OCTAVIO PAZ Η ΔΙΠΛΗ ΦΛΟΓΑ Έρωτας και ερωτισμός( 1993)  Μετάφραση ΣΑΡΑ ΜΠΕΝΒΕΝΙΣΤΕ,  ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΑ ΕΞΑΝΤΑΣ-ΝΗΜΑΤΑ 1996  Σελ ,58 ,59 ,60   Ο...