Αναγνώστες

Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

να και ''πρασινες καταλήψεις ''

Δειτε το αρθρο: στην Ε''
Εσπασαν το λουκέτο
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=02/08/2009&id=69275
Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ
αποσπασμα
''Η υπόθεση ξεκίνησε σαν ένα τυπικό σενάριο σύγκρουσης επιχειρηματικών και εργατικών συμφερόντων: Ενα εργοστάσιο αποφασίζει να μεταφέρει τις δραστηριότητές του σε περιοχές φθηνότερων εργατικών χεριών, βάζει λουκέτο στις εγκαταστάσεις του και στέλνει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους.
Είναι η περίπτωση της δανέζικης κατασκευάστριας ανεμογεννητριών Vestas, που μεταφέρει εργοστάσιό της από το νησί Γουάιτ (Ν. Αγγλία, κοντά στο Ντόβερ), «στην Κίνα και τις ΗΠΑ, όπου τα εργατικά κόστη είναι χαμηλότερα». Εξακόσιοι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.
*Ομως, την περασμένη εβδομάδα, είκοσι πέντε εργάτες αποφάσισαν να παρέμβουν δυναμικά. Ακολουθώντας τις πρακτικές που κατά καιρούς έχουν καταγραφεί σε διάφορες ευρωπαϊκές και λατινοαμερικανικές χώρες (κυρίως σε Γαλλία και Αργεντινή), κατέλαβαν το εργοστάσιο ζητώντας την κρατικοποίησή του, ή, ως έσχατη λύση, την αυτοδιαχείρισή του με τη συμπαράσταση όσων συναδέλφων τους επιλέξουν τον ίδιο δρόμο. Και βρέθηκαν πολλοί.
...........................................................................
Την ίδια στιγμή, όμως, μια «πρωτόγνωρη συμμαχία» («Ob-server») διαμορφωνόταν γύρω από τους καταληψίες: Οικολογικές οργανώσεις με πλούσια δράση (Greenpeace, Friends of the Earth), «πράσινοι» βουλευτές (Καρολάιν Λούκας και Τζιν Λάμπερτ) και μαχητικοί συνδικαλιστές (Unite, Unison), συγκρότησαν ένα μέτωπο συμπαράστασης προς τους καταληψίες.
Τόνισαν ότι η υπόθεση του νησιού Γουάιτ αποδεικνύει ότι η διαχείριση της περιβαλλοντικής και της οικονομικής κρίσης απαιτεί περισσότερη κρατική παρεμβατικότητα και δεν μπορεί να αφεθεί στη λογική της αυτορύθμισης από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
*Αλλωστε ήταν πρόσφατες οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ περί προώθησης μιας πράσινης ενεργειακής επανάστασης που θα φέρει τη βρετανική οικονομία από την εποχή του άνθρακα στην εποχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας -όπου οι ανεμογεννήτριες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΛΑΚΑΝΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ της Ραφής στον κινηματογράφο

 Η ΛΑΚΑΝΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗς ΡΑΦΗΣ ( στον κινηματογράφο Σελ.411,412,413  SUSAN HAYWARD ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Ρίτα Κολαΐτ...