Αναγνώστες

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ;




Εφημερίδα "Τα Νέα"
ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ; Πέντε παρεμβάσεις σχετικά με την (κατά)χρηση μιας ιδέας
Βιβλιοδρόμιο :: Κριτική βιβλίου
( ο γίγαντας εναντίον του σκιάχτρου )
Ο γίγαντας εναντίον του σκιάχτρου
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ
αποσπασμα:
Το "Μίλησε κανείς για ολοκληρωτισμό;" είναι από τα πιο πρόσφατα βιβλία του Ζίζεκ (πρωτοκυκλοφόρησε το 2001 στα αγγλικά) και το πρώτο που μεταφράζεται στη γλώσσα μας. Η κεντρική θέση του είναι ότι ο ολοκληρωτισμός αποτελεί ένα αρνητικό ιδεολόγημα με συντηρητική λειτουργία, ότι επισείεται σαν σκιάχτρο για να αποτραπεί κάθε ουσιαστική πολιτική αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης τάξης πραγμάτων.
Το να μιλήσουμε, βέβαια, εδώ για κεντρική θέση είναι τρόπος του λέγειν, και ενδεχομένως παραπλανητικός τρόπος του λέγειν, γιατί είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ζίζεκ αρθρώνει τον αντι-μεταμοντέρνο λόγο του με τυπικά μεταμοντέρνο τρόπο: φυγόκεντρα, σκεδαστικά, με συνεχείς μετατοπίσεις της εστίας του νοήματος. Τα πέντε δοκίμια που απαρτίζουν το βιβλίο, συν ένα παράρτημα για τον εθνικισμό στις μετακομμουνιστικές κοινωνίες, φαίνονται θεματικώς ανόμοια μεταξύ τους και ο αναγνώστης πρέπει να βάλει το μυαλό του να δουλέψει (στο κάτω κάτω, γιατί όχι) για να προεκτείνει τους συλλογισμούς του συγγραφέα ώς το νοητό σημείο σύγκλισής τους.
Ελευθεροτυπία - Φαντάσματα στο τσατ ρουμ http://archive.enet.gr/online/online_text/c=113,dt=11.02.2003,id=10337952

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 Η ΛΑΚΑΝΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗς ΡΑΦΗΣ ( στον κινηματογράφο Σελ.411,412,413  SUSAN HAYWARD ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Ρίτα Κολαΐτ...