Αναγνώστες

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Κριτικές... θανάτου/ Ζουμπουλάκης Γιάννης/ απο το Βημα .. ενδιαφερον οχι μονο σε οτι αφορά στον κινηματογραφο

Κριτικές... θανάτου

  Ζουμπουλάκης Γιάννης
Το Rotten Tomatoes είναι μια δημοφιλέστατη κινηματογραφική ιστοσελίδα που συγκεντρώνει ως επί το πλείστον αρνητικές κριτικές από όλον τον κόσμο. Αυτή την εποχή οι διασημότεροι κριτικοί της ιστοσελίδας είναι ο Μάρσαλ Φάιν και η κριτικός του Associated Press Κρίστι Λεμίρ επειδή τόλμησαν να ασκήσουν αρνητική κριτική για την τελευταία ταινία «Μπάτμαν», «Σκοτεινός ιππότης: Η επιστροφή» του Κρις Νόλαν που θα προβληθεί στην Ελλάδα στις 21 Αυγούστου.

Εξαιτίας της άποψής τους για την ταινία, οι δυο κριτικοί έλαβαν ως και απειλές κατά της ζωής τους από φανατικούς του ήρωα της DC Comics. Η υπόθεση μάλιστα είχε και συνέχεια αφού ο διευθυντής της ιστοσελίδας Ματ Ατσιτι αποφάσισε να διακόψει προσωρινά την ανάρτηση σχολίων σε κριτικές.
Το φαινόμενο των άνευ ορίου αρνητικών σχολίων σε κείμενα άποψης δεν είναι πρωτόγνωρο. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά σε κείμενα του «Βήματος» που αφορούν τη Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, θα πρέπει ο άλλος να είναι πραγματικά κλινική περίπτωση για να φτάσει στο σημείο να απειλεί τη ζωή κάποιου με αφορμή την άποψή του για μια… ταινία. Προσωπικά μου έχει συμβεί με τους «300» του Ζακ Σνάιντερ. Οχι μόνον εγώ αλλά και άλλοι συναδέλφοι που δεν συμφώνησαν με τη φασιστογκέι αισθητική του σκηνοθέτη (ο Δημήτρης Δανίκας των «Νέων» και ο Χρήστος Μήτσης του «Αθηνοράματος») παραλίγο να βρεθούμε προ εκτελεστικού αποσπάσματος από τους εθνικόφρονες που αντιμετώπισαν την ταινία ως είδωλο.
Ο φανατισμός όμως, δεν είναι μόνον εχθρός των κριτικών αλλά και των δημιουργών γιατί θα πρέπει να πω ότι τα πάνδεινα τραβούν και οι ίδιοι οι σκηνοθέτες άπαξ και αναλάβουν ένα σχέδιο που έχει πίσω του μεγάλο φαν κλαμπ. Παράδειγμα, ο Σαμ Ράιμι. Οπως μου είχε ο ίδιος πει όταν ανέλαβε τη σκηνοθεσία του πρώτου Spider Man στις αρχές της δεκαετίας του 2000 δεχόταν απειλητικά emails επειδή είχε επιλέξει τον Τόμι Μαγκουάιρ για τον κεντρικό ρόλο.«Ενιωθα ότι κρατούσα τον δαυλό με την oλυμπιακή φλόγα και ότι έπρεπε να τη μεταφέρω από το ένα σημείο στο άλλο, χωρίς να κάνω τίποτε το περίεργο μαζί της» μου είχε πει ο σκηνοθέτης. «Ετσι όμως δεν μπορείς να δουλέψεις, όχι δημιουργικά τουλάχιστον. Οταν έφτασα στο απροχώρητο, αποφάσισα να κλείσω το Internet και να μην ασχοληθώ άλλο με τους φαν. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να τους δώσω αυτό που θέλουν αλλά όχι αυτό που περιμένουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 Η ΛΑΚΑΝΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗς ΡΑΦΗΣ ( στον κινηματογράφο Σελ.411,412,413  SUSAN HAYWARD ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Ρίτα Κολαΐτ...