Αναγνώστες

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

καποιος πρεπει να εξηγησει μερικά στοιχειωδη πραγματα στον κυριο Τσιπρα....π.χ οτι το Πολιτευμα της Χωρας ειναι Προεδρευόμενη ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ δημοκρατία και οχι σκετη δημοκρατια

«δεν έχει εκλεγεί, δεν απολαμβάνει της λαϊκής υποστήριξης και έχει συνειδητά και συστηματικά πράξει ενάντια στη θέληση του ελληνικού λαού».
π.χ οτι το Πολιτευμα της Χωρας ειναι Προεδρευόμενη ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ δημοκρατία και οχι σκετη δημοκρατια και οτι ισχυει η λεγομενη Κοινοβουλευτική Αρχή : Η  εκαστοτε κυβερνηση δεν εκλεγεται Αμεσα απο τον Λαό αλλά εμμεσα  ...μεσω του Κοινοβουλίου..
  Στοιχειωδες αγαπητε Γουώτσον

Πίνακας περιεχομένων

1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Βασικές διατάξεις
  • 1.1 ΤΜΗΜΑ Α': Μορφή του πολιτεύματος
    • 1.1.1 Άρθρο 1
    • 1.1.2 Άρθρο 2
    •  
      Άρθρο 84
    • Η Κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε. Η Βουλή, αν έχουν διακοπεί οι εργασίες της κατά το σχηματισμό της Κυβέρνησης, καλείται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να αποφανθεί για την πρόταση εμπιστοσύνης.
    • Η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Βουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας. Η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
    • Κατ' εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
    • Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
    • Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Κυβέρνηση.
    • Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
    • Κατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Υπουργοί και Υφυπουργοί που είναι μέλη της Βουλής.

14 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Συγνώμη, αλλά θεωρείς τον Πρωθυπουργό δημοκρατική επιλογή του λαού; Ποιον αντιπροσωπεύει ο Παπαδήμος; Με ποιο κριτήριο ορίστηκε; Παύει να είναι διορισμένος;

Αν θυμάμαι καλά οι προηγούμενες εκλογές έγιναν με άλλα προγράμματα, άλλες υποσχέσεις κλπ (από όλα τα κόμματα). Ο Πρωθυπουργός έχει τη δεδηλωμένη, αλλά δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένος (ουσιαστικά κινείται στις παρυφές τις συνταγματικότητας). Δεν τέθηκε σε λαϊκή επιλογή, αλλά μόνο σε κομματικό/διακομματικό έλεγχο κεκλεισμένων των θυρών κι απούσης κάθε λαϊκής ετυμηγορίας ακόμα κι έμμεσης.

Άσε που η θέση σου μοιάζει σα να κρίνεις θετική τη λειτουργία των κομμάτων. Ακόμα και η πολιτική του Παπανδρέου ήταν αντιδημοκρατική με το πνεύμα του Συντάγματος.

Νοσφεράτος είπε...

αγαπητε Δειμε ολα αυτά που γραφεις ειναι θεματα Πολτικής τοποθετησης .. Εγω περιοριιζομαι σε απλά ζητηματα Σνταγματτικής ταξης .. Οχι τιποτε περιπλοκα ..
Και θυμιζω οτι ουτε στην Αρχαια Αθηνα Ζουμε ουτε στηις ..Ηπα ( οπου ο Προεδρος - κυβερνηση εκλεγεται απευθειας απο το λαό..
Θυμζιω οτι α) ο Λαός Ψηφιζει για Βουλή β) Η Βουλή ΕΚΛΕΓΕΙ μεσω της Ψηφου εμπιστοσυνης την Κυβερνηση ( κοινοβουλευτική αρχή) γ) η βΟΥΛΉ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ..

Απλα πραματ .. Το οτι προσωχρησε τοσο πολύ η πολιτική αγαμματοσυνη ωστε αρχηγς ενος ιστορικου κοινοβουλευτικου κομματος αντι να ανοιξει λίγο το Συνταγμα και ακουσει και κανενα λεει τοσο Προφανεις Κοτσανες ειναι θλιβερο ..
Ευσ αγαπητε Δειμε μπορεις να λές οτι λες ως απλος πολιτης . Ο κ Τσιρας θα επερεπε να σκεφτειλιγακι η να ρωτηξει ...

Νοσφεράτος είπε...

και ..Δειμε .. αυτο το (ουσιαστικά κινείται στις παρυφές τις συνταγματικότητας).
--- συγνωμη σε ποιο αρθρο του ..Συνταγματος το στηριζεις;
Αντιθετα εγω υποστηριζω οτι οι Δηλώσεις του κ Τσιπερως κινουνται (ουσιαστικά κινείται στις παρυφές τις συνταγματικότητας αλλά και της στοιχειωδους ..λογικής

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το τελευταίο το στηρίζω σε θέσεις δύο τριών Συνταγματολόγων που έβγαιναν τότε στην τηλεόραση (ο ένας ήταν ο Χρυσόγονος από ό,τι θυμάμαι). Επειδή δεν είμαι ειδικός ακούω τους ειδικούς. Από την άλλη, κι ο Τσίπρας δε θυμάμαι να μίλησε ως ειδικός, αλλά ως πολιτικός με πολιτική τοποθέτηση και δεδομένων των τοποθετήσεων συνταγματολόγων και άλλων νομικών.

Νοσφεράτος είπε...

για να γινω σαφεστερος αγαπητε Δειμε

υπάρχουν διαφορες ερμηνειες του Συνταγματος ,,,η διασταλτική κλπ
Η πιο σαφής ειναι η ..Γραμματική ερμηνεια
Δηαδή .περνουμε το Συνταγμα κατα Γραμμα
Υπάρχει και η ...Υποκειμενική ερμηνεια .. Δηλαδή .ερμηνευουμε το συταγμα κατα το δοκουν .. Παραδειγμα'' εκει γυρω στα 1870 πιανουν ενα ληστη και τον πάνε στην κρεμαλα ..'' Αμ τοτες - αρχιζει ο Ληστης '' τι τοχουμε το Συνταγμα;''

Τωρα ..Ο κ Τσιπρας ισως να νομιζειοτι εχουμε ενα συνταγμα οπου οι κυβερνησεις εκλέγονται ..αμεσα απο τον Λαό... Δικαιωμα του βεβαια ..Αλλά αυτο το Συν πο νομιζει ο κ Τσιπρας Δεν εχει σχεση με το Συνταγμα τς Ελλάδας

Νοσφεράτος είπε...

(ο ένας ήταν ο Χρυσόγονος από ό,τι θυμάμαι)
α ,,,μαλιστα...
---------------
Αγαπητε Δειμε το Συνταγμα εχει 120 αρθρα... Απλό ειναι... δεν ειναι κατι δυσκολο..
Τι θα πει...παρυφές συνταγματικότητας ( κιας λεει ο...Χρσυογονος)
Ακου φιλε

Ακομα κιαν υπάρχει δυσαρμονια μεταξύ λαικου σωματος και Βουλής .. ποιος θα το κρινει;
Μεχρι την αναθεωρηση του 86 αρμοδιο ηταν ο Π τ Δ ( τοτε Κ κΑΡΑΜΝΑΛΉς ο θειος)
Μεχρι τοτε ο Προδερος και μόνο μπορουσε να διαλυσει τη Βουλή
Μετά την αναθεωρηση αφαιρουμενων αυτων των αρμδιοτητων ο μονο ς αρμοδιος εμεινε ο εκαστοτε Πρωθυπουργος και το κομμα η κομματα που τον στηριζουν...
Γιαυτοκαι ολες σχεδόν οι Προωρες εκογές εγιναν με πρωτοβουλια του εκαστοτε Πρωθυπουργου
η με απωλεια της δεδηλωμένης ..
------------------
Στην πραξη αυτο σημαινει οτι για να πέσει η παροσυα Κυβερνηση και να παμε σε εκλογές
ειτε πρεπει να το θελει ο Πρωθυπουργος και τα κομματα που το στηριζουν
ειτε να χασει τη δεδηλωμένη ( πχ να παψει να στηριζει ο Σαμαρας) Ειτε να Ψηφιστει προταση Ψηφου Δυσπιστιας
ετσι αν Θλει να πάμε σε εκλογές τωρα ο κ Τσιπρας ας κανει προταση ψηφου δυσπιστιας

αλλά οχι να λεει τετοια και να γινεται καταγέλαστος
--------------------
αμ το αλλο.; Οτι δεν αναγνωριζει κλπ κλπ
Μα και τα μικρα παιδια ξερουν την αρχη της συνεχειας του κρατους .. Τι ναι αυτά.;

ck είπε...

Ο κ. Τσίπρας τα λέει αυτά παίρνοντας μια προκαταβολή απο την επόμενη συνταγματική μεταρύθμιση, όπου σύνταγμα θα είναι το "δίκηο του λαού" και το "δίκηο του λαού" θα το προσδιορίζει ο ίδιος προσωπικά, κατά περίπτωση.

Νοσφεράτος είπε...

minority

ας μην υπερβαλλουμε.. Πιστευω οτι αυτά που λεει ο κ Τσιπρας τα λεει γιατι δεν το εχει καθολου σκεφτει και δεν τουπεκαι κανένας τιπτε .. Δε νομιζω οτι κοτζμα ιστορικο κομμα (εννοώ τον Συν και την παραδοση της Ανανεωτικής αριστερας ) με τοσους διαννοουμενους και συσσωρευμένη γνωση μπορει να ισχυριζεται σοβαρά τετοιαπραματα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Όπως είπα από τι μια ακούω τους ειδικούς και από την άλλη κρίνω πολιτικά. Από τη στιγμή που ο λαός ούτε έμμεσα τον επέλεξε δεν το κρίνω δημοκρατικό. Ειδικά για έναν πρωθυπουργό ξένο εντελώς προς το λαό και με κυριαρχικές αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον (δεν είναι και υπηρεσιακός). Θέμα πολιτικής είναι. Αν μείνουμε στην κατά γράμμα ερμηνεία ή σε όποια άλλη ερμηνεία κι αφήσουμε έξω από την συζήτηση την πολιτική επιδίωξη, τότε απλά χάνουμε τη μπάλα και βλέπουμε ένα κλαδί (ούτε καν το δέντρο).

Νοσφεράτος είπε...

''Αν μείνουμε στην κατά γράμμα ερμηνεία ή σε όποια άλλη ερμηνεία κι αφήσουμε έξω από την συζήτηση την πολιτική επιδίωξη, τότε απλά χάνουμε τη μπάλα και βλέπουμε ένα κλαδί (ούτε καν το δέντρο).''
----------------------------------
Κοιτα Δειμε .. Η Δημοκρατια ειναι πανω απο ολα μια Διαδικασια .. Δεν ειναι μια ..ουσια .. Αν ηταν μια ουσια μια απολυτη αληθεια τοτε ο κατοχος της - ο Μερλιν κλπ θα γινοταν ..θεοι/
Η Δημοκρατισα ειναι μια Διαδικασια .. Ενα τελετουργικο αν θελεις .. Αυτο το Τελετουργικο ειναι το Συνταγμα.Ας το πουμε αλλιως :
Φαντασου ενα παιχνιδι, το σκακι η το ποδοσφαιρο .. Ο καθενας πρπει να κερσισει ..Αλλά πρεπει να σεβαστει τους κανονες .. Αν κερισει χωρις να τους σεβαστει- οσο δικιο και ναχει οι παραπλευρες απωλειες θαναι τεραστιες ..
Εν προκειμένω ..ειμαι πολύ πιο κοντα σε ανθρωους του Συριζα παρα σε οσους λατρευουν π.χ τον .Παπαδημα .. Αισθητικά , κοινωνικά , πολιτικά ειμαι ..κοντα στο Συριζα ( και το ξερεις μιας και με.,..ξερεις )

- ομως γι αυτο ακριβώς θλιβομαι ... Ειναι απαραδεκτο να χρησιμοποιουνται τετοια ..''επιχειρηματα'' Εννοώτα του Τσιπρα .. Κατεβάζουν πολύ την ...νοημοσυνη και το επιπεδο πολιτικου διαλογου ..
Δεν εχει αλλά χΙΛΙΑ ΑΛΛΑ ΕΠΙΧΕΙΙΡΗΜΑΤ Ο σΥΡΙΖΑ ; ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΕΤΑΝ..αυτά;
(μια τα ..ελληνομετρικά μια αυτο..)
------------------
ασε που ανοιγουν τους ασκους του αιολου.. Γιατι αν ο κ Τσιπρας ερμηνευει κατα το Δοκουν το τι σημαινει ..Δημοκρατική νομιμοποιηση θα βρεθουν κιαλλοι που θα τα ερμηνευουν ακομα πιο..δοκουν .. Και ο δρομος για την κολαση θα στρωθει με καλές προθεσεις .

ck είπε...

Λάθος αστείο.
Έτσι κι αλλιώς την πατέντα για το δίκιο του λαού την είχαν κατοχυρώσει ο Χαρίλαος και ο Ανδρέας απο την δεκαετία του 80.

Νοσφεράτος είπε...

Μινοριυ Νομιζω οτι την πατεντα περι αδιαμεσαλοβητηςσχεσης Λαου - Ηγετη την ειε κατοχυρωσει ο Ανδρεας ..
( Ο χαριλαος ελγε κατι αλλο στα πλαισια της κομ. ιδεολογιας )

------
φυσικά αλλο Ανδρεας Αλλο Τσιπρας

ck είπε...

Ο χαρίλαος είχε κατοχυρώσει το άλλο με την αλήθεια που είναι ότι συμφέρει τον λαό. Και ο ίδιος ήξερε τι ακριβώς συμφέρει τον λαό κοκ

Νοσφεράτος είπε...

γιαυτο καιεπιμενω : η δημοκρατια ΔΕΝ ειναι ουσια ειναι διαδικασια..
αλλιως πεφτουμε ειτε σε πλατωνικές αννοησεις μιας ...'αληθειας '' πουκαποιοι ( το κομα η ο ηγετης οειναι οι μοναδικοι κατοχοι)
-------------------
εξαλλου η αληθεια ειναι ως εννοια ΚΕΝΗ περιεχομένου . Δεν εχει περιεχομενο .. Η αληθεια ειναι η διαδικασια ανακάλυψης της..

Η Δόξα των σιδηροδρόμων TONY JUDT

 TONY JUDT Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΑΘΗΝΑ 2013 ...