Αναγνώστες

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Μιχάλης Τρεμόπουλος, : Η άλλη Θεσσαλονίκη είναι εδώ!(δημοσιευτηκε στην εφημεριδα θεσσαλονικη)




Η άλλη Θεσσαλονίκη είναι εδώ!

Η επιλογή μας για κοινό βηματισμό των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης φαίνεται να δικαιώνεται. Όχι, φυσικά, γιατί οι υποψήφιοι ή διαθέσιμοι για τη θέση του δημάρχου πλησιάζουν τη μια ντουζίνα –είναι βέβαιο ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι πολύ περισσότεροι. Αλλά γιατί μετά από επίμονες προσπάθειες μηνών χαράχτηκε ο δρόμος μέσα από τον οποίο θα προκύψει ένας ή μια επικεφαλής.
Μετά το κοινό προγραμματικό πλαίσιο και το κοινό όραμα για μια άλλη αυτοδιοίκηση που υιοθετήθηκε, κάθε υποψηφιότητα μπορεί να τεθεί και να αξιολογηθεί, ανοίγοντας μέσα από μια συλλογική διαδικασία και μια προοπτική υλοποίησης ενός μη δημαρχοκεντρικού μοντέλου. 
Απολύτως θεμιτή η κατάθεση των διαφορετικών απόψεων αλλά χρειάζεται ένα ρεύμα νίκης από τη πρώτη Κυριακή. Η Θεσσαλονίκη της συντήρησης και του χτες μπορεί και πρέπει να έχει μια επεξεργασμένη και συντονισμένη απάντηση από τις σύγχρονες δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, που βάζουν μπροστά το μέλλον της και όχι προσωπικές ή κομματικές στρατηγικές.
Μέσα σε συνθήκες κρίσης, η Θεσσαλονίκη, η πόλη και η ύπαιθρος, αναζητά και της αξίζει μια άλλη προοπτική, ενωτική, με δημοκρατία και διαφάνεια, μακριά από τη διαφθορά και την ευνοιοκρατία, με πραγματική ευημερία και ποιότητα ζωής για όλους.
Οι κυριότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση της πόλης είναι η συνολική αναμόρφωσή της, οι βιώσιμες λειτουργίες της, ο αειφορικός σχεδιασμός του μέλλοντός της, η ελκυστική θέση της στον ελληνικό και διεθνή καταμερισμό και χωροταξικό σχεδιασμό, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, οι ποιοτικές κοινωνικές σχέσεις κ.α., που είναι και κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Αλλά για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά, απαιτείται μια άλλη πολιτική, ήπιων, οικολογικών και αλληλέγγυων παρεμβάσεων, πέρα από αυταπάτες και υποσχέσεις για δήθεν μεγάλα έργα.
Μέσα στις συνθήκες της κρίσης, το έργο της νέας δημοτικής αρχής είναι ακόμη πιο δύσκολο. Σίγουρα, πολλά ζητήματα μπορούν να λυθούν και χωρίς λεφτά αλλά αυτό απαιτεί την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της πόλης. Αρκεί να θέλουμε πραγματικά να μπουν οι πολίτες στο προσκήνιο και να μπορέσουμε με αισιοδοξία να ανασυγκροτήσουμε την πόλη μας, να ξαναφτιάξουμε τις ζωές μας.
Το όραμά μας για μια πράσινη πόλη, συμμετοχική, δυναμική και αλληλέγγυα ήρθε η στιγμή να το εφαρμόσουμε με έμπνευση και ρεαλισμό.


Μιχάλης Τρεμόπουλος,
Ευρωβουλευτής, μέλος του διαπαραταξιακού

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία όλα αυτά αλλά και το όνομα που θα τα εκφράζει ως επικεφαλής υποψήφιος δήμαρχος έχει μεγάλη σημασία.
Θα μπορέσουν όλοι αυτοί που συμμετέχουν στο διαπαραταξιαξό να συμφωνήσουν;
Οι προσωπικές και κομματικές αγγυλώσεις δεν είναι λίγες.

Νοσφεράτος είπε...

ε ας καταλάβουν ολοι οτι οι θεσσαλονικεις δεν αντεχουν αλλο ουτε τηνπαραταξη της πιο πολιτιά και κοινωνικά καθυστερημένης δεξιας που εχει στρογγυλοκάτσει στο Δημο εδώ και 25 χρόνια ουτε τον τηλε εθνολαικισμό του Ψωμιαδη ..
ας αναλάβουν ολοι τις ευθυνες τους που να πάρει
παλια λέγανε
Περα απο τον ιμπεριαλισμό υπάρχει και η Μοναξια
Τωρα λέω : Περα απο τα Δου Νου Του και την φτωχεια και τον καπιταλισμ΄'ο
Υπάρχει και η Θεσσαλονικη ρε ..αμότο..
--
ας αναλάβουν ολοι τις ευθυνες τους ..
Αν χαθει και αυτή η ευκαιρια να φυγει η σκια τοης Παρα εθνολαικιστικης-δεξιας απο την πολη θα χαθει και η Θεσσαλονικη

Ο Έρωτας του Προυστ: Σουάν , Οντέτ

 OCTAVIO PAZ Η ΔΙΠΛΗ ΦΛΟΓΑ Έρωτας και ερωτισμός( 1993)  Μετάφραση ΣΑΡΑ ΜΠΕΝΒΕΝΙΣΤΕ,  ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΑ ΕΞΑΝΤΑΣ-ΝΗΜΑΤΑ 1996  Σελ ,58 ,59 ,60   Ο...