Αναγνώστες

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Μια συνενετευξη του Μιχαλη Τρεμόπουλου

την βρηκα εδώ:
Συνέντευξη του Μ. Τρεμόπουλου στο Στ. Θεοδωράκη
αποσπασματα
Πάτησα πολλούς κάλους και με πέταξε έξω το κύκλωμα»
Εμφανίσθηκε σαν ταχυδρόμος. Με μια μεγάλη καφέ τσάντα γεμάτη προεκλογικά χαρτιά, να βαραίνει τον δεξί του ώμο. «Να σου δώσω ένα;».

Μόλις είχε τελειώσει την εμφάνισή του στην εκπομπή του Καμπουράκη και του Οικονομέα.

Σε ένα μικρό χαρτί είχε σημειωμένα και τα υπόλοιπα ραντεβού της ημέρας. «Ο Κύρτσος είναι μακριά;». Ήταν στο Μega, στην Κατεχάκη και αναζητούσε τον δρόμο για τον Φλας στο Μαρούσι. Το κινητό του είχε σβήσει. «Δεν υπολόγισα τις στροφές στα Τέμπη και ξόδεψα όλη την μπαταρία». Ένας Θεσσαλονικιός χαμένος στην Αθήνα.


«Ένα φορτιστή, βρε παιδιά!». Ο σεκιούριτι αναρωτιέται, «συγγνώμη, κύριε, ποιος είσθε;».

Τον κοιτάω αυστηρά (τον σεκιούριτι, όχι τον Τρεμόπουλο) και τον απάγω (τον Τρεμόπουλο, όχι τον σεκιούριτι). Καθόμαστε, πίνουμε νερό, δεν πίνει καφέ και βεβαίως δεν καπνίζει, του δανείζω το τηλέφωνό μου και σχεδόν γελάω. Αυτός ο άνθρωπος θα είναι ίσως ο μεγάλος νικητής των εκλογών. Καλοσιδερωμένοι σύμβουλοι και επαγγελματικά κομματικά στελέχη, από τη Ρηγίλλης μέχρι τον Περισσό, προσπαθούν να βρουν τον λόγο.

Ποτέ σας δεν καπνίσατε;
Στην Στ΄ Δημοτικού έγραψα με ένα κόκκινο μαρκαδόρο: «Είναι ντροπή να σε σέρνει από πίσω του ένα κουτάκι». Κάποτε βέβαια στις παρέες αγοράζαμε στουκάκια, αλλά δεν κατέβασα ποτέ τον καπνό. Αυτό είναι και μια απάντηση στη «ναρκωκουλτούρα», που κατήγγειλε το ΚΚΕ ότι πλασάρουμε.

«Ναρκωκουλτούρα»;
Εμείς λέμε όχι στις εξαρτήσεις, ναι στη μείωση της βλάβης, ναι στην αποποινικοποίησης της χρήσης- και αυτό το έκανε καμπάνια το ΚΚΕ.

Πείτε μουμερικές απαράβατες αρχές των ΟικολόγωνΠρασίνων.
Όχι βία.

Και αν αύριο το πρωί υπάρχει ένα οικόπεδο που θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει πράσινο…
Θα κάνουμε μια καθιστική διαμαρτυρία. Ακόμη και μια συμβολική καταστροφή, σε έναν αγωγό ή σε έναν δρόμο, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή κανενός.

Μη βία, λοιπόν. Άλλο;
Συνεργασίες. Και το έχω αποδείξει στη Θεσσαλονίκη.

Με ποιους από το πολιτικό σύστημα νιώθετε συγγενείς;
Επίσημα οι Οικολόγοι- Πράσινοι δεν έχουν απάντηση σ΄ αυτό.

Ναι, αλλά με κάποιους ανθρώπουςσυνομιλείτεπιο εύκολα.Με τον Παπανδρέου; Τον Μάνο;
Όχι τον Μάνο. Είναι νεοφιλελεύθερος. Τον Νίκο Δήμου όμως και τον Γουσέτη τούς πάω. Έχω συνεργασθεί επίσης με την ανανεωτική πτέρυγα του Συνασπισμού. Τον Παπαγιαννάκη τον εκτιμούσα απέραντα. Έχω εξαιρετικές σχέσεις και με κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αλλά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο συνεργαζόμαστε και με δύο συμβούλους του Ψωμιάδη: τον πρώην αντινομάρχη Μπίκο και την έπαρχο Λαγκαδά.

Σα να μου λέτε ότι τα πρόσωπα παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Ο Τρίτσης δεν ήταν κάτι διαφορετικό μέσα στο ΠΑΣΟΚ; Ο Δήμας δεν είναι κάτι διαφορετικό μέσα στη Νέα Δημοκρατία; Ο Χατζηδάκης που βγαίνει κόντρα στο κόμμα του και λέει όχι στον λιθάνθρακα, όχι στην πυρηνική ενέργεια; Ενώ ο Καραμανλής δημιουργούσε «κλίμα φιλοπυρηνικό». Πήγε στη Βουλγαρία και εκθείασε το Κοζλοντούι.

Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την «πράσινη ανάπτυξη» την ξέρετε;
Ναι, έχει πράγματα που είναι στη σωστή κατεύθυνση. Και κάποια άλλα που είναι πίσω ακόμη κι από τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιος θα είναι ο όρος, λοιπόν,για μια μετεκλογική συνεργασία;

Να συμφωνήσουμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Κάποιοι λένε ότι είσαστε απολίτικοι, γι΄ αυτό παίρνετε ψήφους από τον ΛΑΟΣ μέχρι το ΚΚΕ.
Υπάρχει μια εξαιρετική έρευνα που δείχνει την αυτοτοποθέτηση των Ελλήνων στο πολιτικό φάσμα. Κομμουνιστής δηλώνει το 3%. Πώς λοιπόν το ΚΚΕ παίρνει 7%; Άρα, κάποιοι άλλοι επιπλέον το ψηφίζουν. Και εδώ ερχόμαστε εμείς.

Και «κλέβετε» τις ψήφους του ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ επέλεξε να μας κάνει πόλεμο τον τελευταίο μήνα, αλλά αποδεικνύεται ότι όσο αναβαθμίζει την επιθετικότητά του απέναντί μας τόσο χάνει. Αντίστοιχα, παίρνουμε από ανθρώπους που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και πιο πριν είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Είμαστε οι καλύτεροι υποδοχείς της δυσαρέσκειας του κόσμου.

Μετά το Ευρωκοινοβούλιο θα επιστρέψετε ξανά στη δημοσιογραφία;
Δύσκολο, αν και είμαι πολύ ζορισμένος οικονομικά.

Περιουσία δεν έχετε;
Ένα σπίτι, που ακόμη πληρώνω το δάνειο. Και δουλεύω στη δημοσιογραφία από το ΄81, δούλεψα 7 χρόνια στην ΕΡΤ3, δίδαξα 10 χρόνια, 13 χρόνια στα ραδιόφωνα, αλλά πάτησα πολλούς κάλους και με πέταξε έξω το κύκλωμα.

Η πρώτη σας οικολογική δράση ποια ήταν;
Ασχολούμαι με την οικολογία από τη δεκαετία του ΄70 με τους αγώνες ενάντια στο πυρηνικό εργοστάσιο στην Κάρυστο.

Αν σας ζητούσα να τοποθετηθείτε στον παλιό πολιτικόχάρτη Αριστεράς Δεξιάς;
Εγώ προσωπικά; Νιώθω ότι είμαστε η εναλλακτική Αριστερά τού σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παροντισμος ,μνήμη ,παρελθόν

 Παροντισμος και παρελθόν : Ο Τραβερσο για τις νέες υποκειμενικές γραφές της ιστορίας  Ένζο Τραβέρσο Ιδιότυπα παρελθόντα Το «εγώ» στη γραφή ...